I MOST JE TRAŽIO STANKU

UMJESTO GLASOVANJEM O PRORAČUNU, SABOR ZASJEDANJE ZAPOČEO STANKAMA Zastupnici HDZ-a upozorili na problem spolnog zlostavljanja djece

Zdravko Marić, ministar financija
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

NOVO 10:43 Hrvatski sabor dopunio je u utorak dnevni red s 20 novih točaka, među kojima je i paket od 16 zakonskih prijedloga vezanih za provedbu porezne reforme, koji je Vlada uputila Saboru na drugo čitanje, odnosno donošenje.

U tom su paketu izmjene zakona o porezu na dodanu vrijednost, o trošarinama, o fiskalizaciji u prometu gotovinom, potom konačni prijedlozi Općeg poreznog zakona, zakona o porezu na dohodak, o Poreznoj upravi itd.

Vlada je, upućujući Saboru spomenuti zakonski paket, poručila i kako predviđa postojanje Samostalnog sektora za financijske istrage, koji će imati pune ovlasti za otkrivanje i suzbijanje svih oblika poreznih prijevara.

Slijedom saborske rasprave, kod izmjena zakon o porezu na dohodak priznaje se uvećani osobni odbitak od 3.750 kuna za osobe koje primaju osobnu invalidninu, a cenzus za limit za uzdržavanog člana povećava se s 12.500 na 15 tisuća kuna, s time da u cenzus ne ulaze darovanja u novcu i dobrima.

Kod zakona o porezu na promet nekretninama, predlaže se da se rate kredita za mlade subvencioniraju neovisno o tome je li riječ o novoj ili rabljenoj nekretnini.

O 'poreznom paketu' u utorak bi se trebao očitovati matični saborski Odbor za financije i državni proračun.

----------------------------------------------------------------------------

Umjesto najavljenim glasovanjem o rebalansu državnog proračuna, Hrvatski sabor u utorak je zasjedanje ponovno započeo stankom koju su po različitim temama zatražili HDZ, Reformisti i Most.

Zastupnici HDZ-a stanku su tražili vezano za posljednji slučaj spolnog zlostavljanja djece te upozori na potrebu zakonskih izmjena u tom kaznenopravnom području, Reformisti se žele osvrnuti na, kako su rekli, područja od posebne državne skrbi dok Most namjerava upozoriti na "urbanističko nasilje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:12