UMJETNICA I INSPIRACIJA

UMRLA JE IVANA POPOVIĆ Poznata dizajnerica preminula je nakon teške bolesti u 49. godini

 Boris Kovačev/HANZA MEDIA / Boris Kovačev/HANZA MEDIA

Modna dizajnerica Ivana Popović umrla je u 49. godini života od posljedica raka dojke koji je metastazirao na mozak.

Osim kao dizajnerica, Popović je bila poznata i kao kiparica, konceptualna umjetnica, koreografkinja i scenografkinja, a o svojim problemima je uvijek otvoreno i bez zadrške govorila.

Jutarnji je napravio veliki intervju s Ivanom prije četiri godine u kojem je iskreno progovorila o svojem životu, a koji možete pročitati OVDJE.

- Nije meni sve to tako lepršavo kako se čini. I ja imam strahove i dvojbe. I budim se i razmišljam i planiram. Imam dvije djevojčice o kojima se brinem i koje su zaista dobre i odlične učenice. Ali, imam stav da treba reći, treba govoriti, otvoreno. Treba razbiti tabue. Pa oni samo guše i uništavaju, treba se osloboditi toga - pričala je tada Ivana našoj novinarki.

Bolest je, nažalost, obilježila njezin život. Kao 28-godišnjakinja je preboljela rak grlića maternice, a prije četiri godine se zbog raka dojke podvrgnula mastektomiji nakon čega se liječila makrobiotičkom prehranom i tjelovježbom.

- Odbila sam kemoterapiju i odlučila prehranom, prvenstveno makrobiotikom, nastaviti liječenje. Prije toga sam se dobro informirala, razgovarala s liječnicima i donijela odluku. To nimalo nije lako niti ja to tako shvaćam. Htjela bih da žene otvoreno progovore s čime se sve susreću u tim teškim trenucima bolesti - rekla je Ivana prije četiri godine za Jutarnji.

Ustrajala je na alternativnom načinu liječenja od tumora te je u skladu sa svojom posvećenošću vježbi prošle godine preplivala maraton od Crikvenice do Šila, kao motiv svim onima koji su oboljeli od karcinoma dojke.

Popović je iza sebe ostavila dvije kćeri, 18-godišnju Lunu iz braka s Markom Bizovičarom te 11-godišnju Avu iz veze s glumcem Lukom Perošem. Pogreb Ivane Popović bit će u ponedjeljak na Krku.

Od Ivane su se oprostili njezini mnogi kolege i prijatelji.

#sadness#ripmyfriend#loveyou#missyoualready#hatethisyear#ivanapopovic

A photo posted by Ivica Skoko (@ivicaskoko) on

Izjava obitelji Ivane Popović

S velikom tugom javljamo da nas je jučer, 30.12. napustila naša draga majka i prijateljica, Ivana Popović.

Svojim radom i životom, Ivana je postavljala nove standarde stvaranja. Samim time bila je inspiracija mnogim drugim umjetnicima. Njenim odlaskom taj prostor ostaje prazan.

Kao porodica koju ostavlja za sobom, angažirat ćemo se da ne dopustimo da taj vakuum ostane, da nastavimo njezinu divnu tradiciju poticanja novih suvremenih umjetnika.

Zahvaljujemo svim prijateljima i kolegama na podršci u ovim teškim trenucima.

Luna Bizovičar i Ava Peroš

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:47