TUŽNA VIJEST

UMRLA JEDNA OD NAJOMILJENIJIH RADIJSKIH NOVINARKI I VODITELJICA Preminula je Tanja Devčić, dugogodišnja urednica kultne emisije Andromeda

Tanja Devčić
 Krasnodar Peršun / HRT

U subotu navečer u Zagrebu je u 72. godini preminula dugogodišnja novinarka i urednica Drugoga programa Hrvatskoga radija Tanja Devčić, izvijestili su s Prisavlja.

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te ubrzo postala suradnicom na Radiju Zagreb. S mnogo novinarske radoznalosti snimala je priče i reportaže, a bila je i među prvima koji su prepoznali važnost ekologije i unijeli je u novinarstvo. Tako je nastala emisija pod naslovom Z kao Zemlja u kojoj je među ostalim pokrenula projekt obnove maslinika te je za popularizaciju maslinarstva u Republici Hrvatskoj nagrađena brojnim priznanjima.

Tijekom Domovinskoga rata izvješćivala je s ratnih područja, a nakon završetka rata na Drugome programu Hrvatskoga radija pokrenula je i punih dvadeset godina uređivala i vodila kultnu emisiju Andromeda. U njoj je s velikim žarom učila i uz brojne znanstvenike približavala astronomiju slušateljima, a radio je postao obrazovna platforma preko koje su tijekom godina brojni mladi zavoljeli znanost.

Tanja Devčić bila je i urednicom Dokumentarnoga programa Hrvatskoga radija i dugogodišnja predsjednica Zbora novinara za okoliš Hrvatskoga novinarskog društva.

Sudjelovala je u međunarodnome projektu Mitske luke Mediterana i kao profesorica francuskoga jezika predstavljala Hrvatski radio na susretima radiopostaja Sredozemlja. Za emisije o zaštiti okoliša primila je državnu nagradu Eko Oskar i nagradu Velebitska degenija HND-a. Nagradom za životno djelo Ivan Šibl Hrvatske radiotelevizije, koja se dodjeljuje onima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojemu su živjeli, Tanja Devčić nagrađena je 2007. godine. Obavijest o posljednjem ispraćaju bit će objavljena naknadno, objavili su s HRT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:44