STUBIČKE TOPLICE

'Umro je prije mjesec dana, prerano je dati njegovo ime trgu i školi'

 HANZA MEDIA

Najdugovječniji zagorski načelnik Vladimir Bosnar preminuo je prije mjesec dana, a Općinsko vijeće već je odlučilo po njemu imenovati park i osnovnu školu u Stubičkim Toplicama. Iako nisu svi bili jednako oduševljeni tom idejom, na prvoj sjednici Vijeća u ovoj godini koja je održana u srijedu usvojena su oba prijedloga.

Na sjednici je bilo 12 od ukupno 13 vijećnika, a za preimenovanje Osnovne škole Stubičke Toplice u Osnovnu školu Vladimira Bosnara Stubičke Toplice glasalo je deset vijećnika, dok je samo dvoje vijećnika bilo protiv tog prijedloga. Jedna od njih je bila i SDP-ovka Ana Gospočić.

- Način na koji oni žele preimenovati školu je neprimjeren i ishitren. Osnovna škola je prevažna da bi se preimenovala preko noći. Uostalom, škole se nazivaju po ljudima koji su pridonijeli znanosti ili po narodnim herojima, a pokojni Bosnar nije niti u jednoj kategoriji. Za početak je dovoljno da dobije park, a prije svega smatram da je trebalo proći određeno vrijeme s obzirom na to da je preminuo prije samo mjesec dana - smatra A. Gospočić koja je kandidatkinja za načelnicu Općine Stubičke Toplice na skorašnjim lokalnim izborima.

Protiv je glasao i Tomislav Franjković iz HSS-a koji je zajednički kandidat HSS-a i HDZ-a za općinskog vijećnika.

U razgovoru nekoliko sati prije sjednice rekao nam je da će svakako dići ruku za ideju preimenovanja škole jer smatra da je to potrebno napraviti. No, nekoliko sati poslije promijenio je stav.

- Prethodno sam vam iznio svoje mišljenje, a glasovao sam protiv u skladu sa stavom stranke. Predložili smo da se po Bosnaru nazove školska dvorana, ali ne i škola koja bi se trebala zvati po osobama koje su znanstveno zaslužne u općini - rekao je Franjković.

Sporna osnovna škola ima 11 razrednih odjela i 193 učenika, a izgrađena je 1996. za potrebe područne škole samo s programom razredne nastave. No, na inicijativu Općine Stubičke Toplice, koja je pokrenula postupak osnivanja samostalne OŠ Stubičke Toplice, od 2009. škola je započela sa samostalnim radom u dvije smjene s 25 učitelja razredne i predmetne nastave. Ravateljica Brigitte Gmaz pojasnila nam je kako je došlo do ideje o preimenovanju škole.

- Predlagač je predsjednik Školskog odbora gospodin Stjepan Sokač koji je uz suglasnost Odbora poslao prijedlog Općinskom vijeću koje ga je i prihvatilo. Smatram da se uopće nije trebala podići tolika buka oko preimenovanja jer je gospodin Bosnar bio idejni začetnik škole i zauzimao se za školu još od polaganja kamena temeljca. Sada, je li to ime adekvatno ili ne, to najbolje zna predsjednik Školskog odbora koji je to i predložio - rekla je B. Gmaz.

Prijedlog je usvojen 13. veljače na sjednici Školskog odbora kojeg predvodi Stjepan Sokač, koji je ujedno predsjednik Općinskog vijeća.

To je prijedlog Školskog odbora, a kako je Općina osnivač i vlasnik škole, može si dopustiti da mijenja ime - rekao nam je Sokač. Preimenovanje škole nije iznenadilo samo oporbu nego i roditelje s obzirom na to da predstavnica roditelja u Školskom odboru nije informirala Vijeće roditelja o izglasanom prijedlogu.

- Vijeće roditelja daje svoj sud o radu škole i nema spoznaja o temama sjednica Školskog odbora niti može pretjerano utjecati na bilo kakve odluke. Ja sam o prijedlogu preimenovanja doznao dan prije sjednice Općinskog vijeća. Moje mišljenje je da se trebalo malo pričekati - rekao je Davor Frgec, predsjednik Vijeća roditelja.

Načelnik Bosnar je preminuo nedavno, 12. siječnja, no glavni inicijator preimenovanja škole misli da s odavanjem počasti Bosnaru ne treba čekati.

- Ovo im je sada prebrzo, a ljudi se isto tako pitaju zašto se toliko dugo čeka da se Stepinca proglasi svetim. Treba znati kako funkcioniraju škola i općina, pa neće se odmah staviti tabla, ta će procedura potrajati - poručio je Sokač. S njim se slaže i obnašatelj dužnosti načelnika Ivan Hren koji smatra da je Bosnar to zaslužio već samim time što je sa šest mandata zadužio Stubičke Toplice.

Ipak, građani preimenovanje škole dovode u pitanje jer smatraju da su se isti novci mogli utrošiti u izgradnju dvorane koja je potrebnija školi. Sokač poručuje da trošak preimenovanja škole ne mora brinuti građane i oporbu jer je riječ o minimalnim iznosima.

- Ovjera dokumenata radi promjene imena stoji oko 50 ili 60 kuna. Promjena žigova, čini mi se da ih je tri, stoji oko 500 kuna, a izrada ploče oko 1500 kuna. Sve skupa to je oko 2000-2500 kuna. Što je to spram milijuna koji su potrebni za dvoranu - upitao se Sokač.

Nakon što je prijedlog usvojen na sjednici Općinskog vijeća, upućuje se Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta koje zahtjev može odobriti ili ga odbiti. Supruga pokojnog načelnika Zrinka Košić Bosnar voljela bi da škola i park nose ime po njezinu suprugu.

- Mislim da je to jako lijepa gesta s obzirom na to da je moj pokojni suprug mnogo pridonio prosperitetu općine - rekla je Z. Košić Bosnar koja je kao nezavisna vijećnica u Općini digla ruku za preimenovanje škole, ali i za imenovanje parka na raskržju Ulice Viktora Šipeka i Ulice Ljube Babića Đalskog.

Park s fontanom, cvijećem i klupicama koji su građani do sada zvali Špica, iako nije imao službeni naziv, sada će se zvati Park Vladimira Bosnara, jednoglasno je odlučilo Općinsko vijeće podržavši prijedlog Bosnarova zamjenika Hrena.

- Mi smo zajedno radili na idejnom rješenju i uređenju tog parka prije 15-ak godina. To je prvo što vidite kada dođete u Stubičke Toplice i svojevrsna središnja točka. Osobno znam da je taj trg mnogo značio Bosnaru koji bi uvijek provjerio kako radi fontana i kakvo je cvijeće - rekao je Hren i dodao da će službeno imenovanje biti za otprilike mjesec dana, čim se posadi prvo cvijeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:48