ČOVJEK I FRANJEVAC

UMRO LEGENDARNI FRA SERAFIN, GRADITELJ MOSTOVA MEĐU NARODIMA Otišao je čovjek zaslužan za današnji izgled Trsatskog svetišta

 Tea Cimaš / HANZA MEDIA

U subotu je umro fra Serafin Sabol, trsatski franjevac, legendarni trsatski gvardijan, izvanredan čovjek, izvanredan franjevac i svećenik, piše Novi list.

Svojim neumornim služenjem u Svetištu Majke Božje Trsatske, ali i u riječkoj Crkvi i Crkvi u Hrvatskoj, fra Serafin je upisan u noviju povijest Trsata, Rijeke, Primorja i puno šire. Upisan je svojim riječima i djelima, a u srca tisuća i tisuća ljudi svojom dobrotom i prijateljstvom.

Kako navodi Informativna katolička agencija, fra Serafin Sabol rodio se 30. kolovoza 1946. godine u Ivanovcu kod Čakovca, a krsno ime bilo mu je Franjo. Nakon franjevačkog sjemeništa, u kolovozu 1963. stupio je u novicijat Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Cerniku kod Nove Gradiške, a sljedeće godine položio je prve privremene zavjete. Svečane zavjete položio je 8. prosinca 1969. godine u Vukovaru.

Pastoralno djelovanje započeo je već kao student u Zagrebu, gdje je bio vjeroučitelj za osnovnoškolsku djecu. U Zagrebu je 25. lipnja 1972. i zaređen za svećenika. Kao svećenik djelovao je u Virovitici, na Trsatu, u riječkoj župi Vežica, u zagrebačkom Sigetu, gdje je 1981. imenovan i gvardijanom. Ondje je otada i voditelj izgradnje crkve. Od 1987. do 1990. bio je vikar i ekonom samostana u Požegi, da bi od 1990., pa do kraja svoga životnoga vijeka služio na Trsatu, najprije kao vikar, ekonom, ispovjednik, potom, od 1993. do 2002., kao gvardijan i čuvar Svetišta, a od 2002. kao ekonom trsatskoga samostana. Radio je na uređenju Svetišta, najprije prostora samostanske riznice, a potom i parka oko crkve i samostana koji je pretvoren u Marijin perivoj.

Fra Serafin je s osobitom zauzetošću i radošću pripremao pohode svetoga pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, od onoga prvoga 1994. godine, do onoga stotoga Papina putovanja izvan Italije, kad je u lipnju 2003. boravio u Rijeci i posjetio Trsat te molio pred čudotvornom slikom Majke Milosti.

Današnja fizionomija Trsatskog svetišta u velikoj je mjeri njegova zasluga, plod njegova suradničkog rada, od srdačnog dočeka hodočasnika i svakog drugog čovjeka na dalje. Izdvajao se kao čovjek ideja i izuzetan organizator, kao veliki radnik, pokretač mnogih trsatskih događanja, promicatelj, sustavni obnovitelj i graditelj u svetištu, a u svemu uvijek i graditelj mostova među ljudima. Od njegovih velikih poduhvata spomenimo da je suradnički obnovio trsatsku crkvu i samostan, izgradio Trsatski Marijin perivoj, da je najzaslužniji za organizaciju posjeta pape Ivana Pavla II. Rijeci i Trsatskom svetištu 2003. godine, da je graditelj spomenika sv. Ivanu Pavlu II., trsatskom hodočasniku i graditelj Pastoralnog centra svetišta – Aule pape Ivana Pavla II, piše Novi list.

Fra Serafin je dobitnik više državnih nagrada i priznanja, među kojima je i Nagrada grada Rijeke. 14. travnja 2015. godine dobio je Nagradu Primorsko-goranske županije za životno djelo, a tom je prilikom izrazio radost što su županijski vijećnici u njemu prepoznali darove kojima ga je Bog obogatio te je dodao: "Tim darovima poslužio sam se za dobro Svetišta, grada, županije i domovine Hrvatske. Ja sam samo iskoristio te darove i sposobnosti da otkrijem dobrotu i ljubav u mnogima koji su mi omogućili da sve ovo učinim."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 18:49