RIJEŠEN MISTERIJ OPORUKE KRALJA KARTICA

Unuk kralja kartica: Djedovim novcem gradim najveći shopping-centar u Istri

Unuk Žarka Kraljevića: Na broju su svi milijuni koje je djed ostavio nakon prodaje Dinersa. Nakon smrti Željka Kraljevića 2008. počele su spekulacije da je nestalo 40 milijuna eura

ZAGREB - Svi su milijuni na broju. Ostavština mojeg djeda nije otišla u krive ruke - rezolutan je, ali i umoran od raznih medijskih nagađanja Vladislav Borna Korejzl, 29-godišnji unuk pokojnog Žarka Kraljevića, bivšeg vlasnika Diners Club Adriatica. Kartičarska tvrtka je 2006. prodana austrijskoj Erste banci za 110 milijuna eura, a od ukupnog iznosa Žarko Kraljević dobio je 38 posto ili 57 milijuna eura.

Potraga za blagom

Nakon smrti u ožujku 2008. godine i pokopa legendarnog Mister Dinersa, kako su ga mediji prozvali, počele su spekulacije o nestanku 40 milijuna eura Kraljevićeva novca “za kojim zakonski nasljednici očajnički tragaju”. Spominjali su se tajni bankovni računi, prevara partnera iz Švicarske, offshore tvrtke s pacifičkih otočka, dugovanja, ruleti, Monte Carlo, pa čak i djeca iz tajnih avantura misterioznog hrvatskog kralja kartičnog poslovanja. Bujnu maštu spekulanata pothranio je glamurozan životni stil Žarka Kraljevića, džentlmena koji je volio biti okružen skupim predmetima i lijepim ženama.

Sporne transakcije

Međutim, Kraljevićev unuk miljenik Vladislav Borna Korejzl iz tišine svojeg zagrebačkog doma demantira sve. Iako je na kraju sve ispalo korektno, oko isplate Kraljevićeva novca bilo je manjih komplikacija.

- Nakon čitanja oporuke djedov novac putovao je s računa na račun potpuno transparentno’. Doduše, bile su sporne dvije transakcije. Otkrili smo da su učinjene dvije relativno velike uplate na dva računa. Tada smo pomislili da je netko uzeo nešto što mu ne pripada, ali su se javili vlasnici računa. Radilo se o posudbi koju je djed oporukom pošteno vratio - objašnjava unuk. Oporuka jednog od najbogatijih Hrvata učinila je mladog Zagrepčanina, sretnikom kojem bi pozavidjeli i pripadnici pravog hrvatskog jet-seta. Vladislav Borna Korejzl danas više ne radi u tvrtki koju je u bivšoj SFRJ i kasnije Hrvatskoj utemeljio njegov djed. Potpuno trezveno gleda na situaciju u kojoj se zatekao:

- Nije mi nikad palo na pamet otići u neko egzotično rajsko zabavište i tamo ljenčariti trošeći novac. Sve što je dobila moja obitelj investirano je, smatram pametno i u službi je stvaranja novih vrijednosti, radnih mjesta i novog kapitala.

Borna Korejzli, naime, i njegov partner Igor Paurević, bivši čelnik tvrtke Metronet, u Poreču grade najveći trgovački centar u Istri - Histria Mall.

Dovršetak radova

Za 7 milijuna eura kupili su 32.000 četvornih metara zemljišta koje se nalazi pet minuta od središta grada. Centar će imati veliki prehrambeni market i 80-ak prodavaonica svjetskih brendova. Dvoetažni objekt s oko 1000 parkirnih mjesta ukupne je površine 26.000 četvornih metara. Otvorit će se 1200 radnih mjesta, a investicija je vrijedna 35 milijuna eura. Dovršetak radova predviđa se za kraj rujna 2010., a gradnju podupire austrijska Erste banka, ista koja je kupila 100 posto hrvatskog dijela Dinersa.





Dvije kćeri i troje unuka dijele cijelo bogatstvo

ZAGREB - Nasljednici Žarka Kraljevića, pokojnog kralja kartica su njegove kćeri Adriana Korejzl (majka Vladislava Borne Korejzla) i Vivian, koja živi u Londonu i ima kći Nicole. Vladislav Borna Korejzl vlasnik je triju poduzeća, sve sa sjedištem na istoj adresi. Teq Adriatic d.o.o. i Novi put d.o.o. osnovani su 2007., a Poreč centar d.o.o. godinu kasnije. Teq Adriatic u temeljnom kapitalu ima 20,5 milijuna kuna, a preostale dvije tvrtke zakonski minimalnih 20 tisuća. Iz tih podataka može se zaključiti koja će tvrtka imovinom stajati iza rizika gradnje shopping centra u Poreču. Sve tri tvrtke u opsegu djelatnosti imaju poslovanje s nekretninama, graditeljstvo, konzalting i sve tri pokrivaju sve što bi se moglo ticati gradnje, ugostiteljstva, turizma, zastupanja stranih tvrtki. Dug popis u rubrici “predmeta poslovanja” triju tvrtki jasno govore o poslovnim ambicijama mladog hrvatskog milijunaša. D. Butorac





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:46