SPORNI PRAVILNIK

UPUTE ZA ISPRAĆAJ POKOJNIKA NA ŠIBENSKOM GROBLJU IZAZVALE SALVE KRITIKA 'Nisam ja izmislio da žene moraju na kraj povorke, to nalažu red i običaji!'

Joško Vuković
 Niksa Stipanicev / HANZA MEDIA

Pravila ponašanja na ispraćaju i sahrani pokojnika koja je objavilo javno gradsko poduzeće Čempresi iz Šibenika naišla su na niz kritika zbog stavke u kojoj se navodi da žene trebaju hodati na začelju pogrebne povorke, piše Šibenik.in.

U četvrtoj natuknici druge točke dokumenta stoji da je u krajevima oko, pretpostavlja se, Šibenika, uobičajen raspored pogrebne povorke sljedeći: križ, muškarci, vijenci, svećenik, pokojnik, članovi obitelji i potom žene.

Direktor poduzeća Joško Vuković kaže da pravilnikom nije želio niti omalovažiti niti degradirati žene. "Pravilnik nismo sastavili kao popis zapovijedi, nego je to niz sugestija kako bi se bilo prikladno ponašati na sprovodima, a dio o ženama stvar je tradicije koje se, kao i u bezbroj drugih slučajeva, malo tko drži", rekao je.

Vuković je rekao da tradicija nalaže da žene hodaju na začelju pogrebne povorke. "Nisam to ja izmislio. To nalažu red i crkveni običaji, tako je propisala i Crkva, a ja ne volim kopati po tradicijama. Ipak, danas se toga u gradu skoro nitko ne drži i teško je formirati takvu povorku, iako običaj još uvijek živi u selima, rekao bih u 90 posto slučajeva", objasnio je.

Direktor Čempresa je pravilnikom, koji osim sporne natuknice sadrži i brojne druge upute, nastojao spriječiti nedolično ponašanje kojem je, kaže, svjedočio na brojnim sahranama. "Ljudi na sprovode dolaze u majicama na špaline, u svijetloj ili bijeloj odjeći, puše, drže noge na zidićima", rekao je. "Samo smo htjeli sugerirati kako bi se trebalo ponašati na pogrebu, uz taj tradicionalni štih kakav se ovdje stotinama godina njeguje."

U prvoj točki pravilnika Vuković je naveo da su sprovod i pogrebna ceremonija snažan emocionalni događaji koji zahtijevaju određenu kulturu ponašanja.

Druga se točka tiče pravila odijevanja. "U urbanim krajevima crna odjeća nije više obvezatna na sprovodima te se očekuje samo od najužeg kruga ožalošćenih. Ipak, lepršava i provokativna odjeća nije primjerena situaciji. Izbjegavajte kratke hlače i suknje, sportske majice i sličnu garderobu jer je sprovod po tradiciji svečani događaj i nemojte ga omalovažiti svojim nastupom. Poštovanje prema pokojniku iskazat ćete cijelim svojim ponašanjem u koje se ubraja i odabir odjeće."

U trećoj stavci osim sporne upute da žene trebaju hodati na začelju povorke stoje i opće upute za ponašanje tijekom ceremonije. "Svaki sprovod je posebna prigoda jer se ispraća jedinstvena osoba. U našoj kulturi uglavnom je ispunjena ozbiljnošću i tugom zbog gubitka."

"S dužnim poštovanjem i bez čuđenja odnosite se prema različitostima. Dođite barem 15 minuta prije zakazanog termina kako bi ste stigli izraziti sućut obitelji u mrtvačnici prije nego krene pogrebna ceremonija. Ako je riječ o sahrani, pridržavajte se rasporeda pogrebne povorke kako je definira svećenik ili voditelj ceremonije", stoji u pravilniku.

Vuković od okupljenih moli da s osobama koje uzvanici nisu dugi niz godina vidjeli radije popričaju nakon pogreba te da tijekom sahrane budu što tiši.

Četvrta se stavka tiče znakova uvažavanja i pokriva pružanje emotivne potpore prijateljima i članovima obitelji te izražavanje zahvalnosti svima koji su pomogli ožalošćenima u najtežim trenucima.

U zadnjoj stavci Vuković moli uzvanike da budu obazrivi prema svima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 20:36