PRESUDA

Ustavni sud odbio tužbu Tomislava Karamarka i potvrdio odluku o sukobu interesa

 Goran Mehkek / CROPIX

Ustavni sud Republike Hrvatske jednoglasno je odbacio tužbu koju je podignuo Tomislav Karamarko, donedavno šef HDZ-a i prvi potpredsjednik hrvatske Vlade protiv Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Tako je zaokružena Karamarkova kalvarija uslijed afere konzultantica zbog koje je pala prošla Vlada u kojoj je on vodio najjaču stranku te je morao odstupiti s položaja predsjednika HDZ-a i napustiti politiku, a sada su ustavni suci dali za pravo Povjerenstvu koje vodi Dalija Orešković.

U rješenju Ustavnog suda se podsjeća da je Povjerenstvo odlučilo da se Karamarko nalazio u sukobu interesa i zatim odbacuje njegova ustavna tužba. Vijećem koje je ovako presudilo predsjedao je Mato Arlović, a članovi su bili Miroslav Šumanović i Mario Jelušić.

Zanimljivo je da je ova odluka prošla potpuno nezapaženo, mada se na web-stranici Povjerenstva nalazi još od 29. studenog, dakle, punih desetak dana. Povjerenstvo je postupak pokrenulo 18. svibnja, nakon što je tjednik Nacional otkrio aferu konzultantica i objavio kompromitirajuće podatke prema kojima je Drimia, tvrtka Ane Karamarko, dvije godine poslovala s tvrtkom Peritus savjetovanje koja je u vlasništvu Josipa Petrovića, zastupnika i savjetnika MOL-a i Karamarkova prijatelja. I sve to u razdoblju nakon što je Tomislav Karamarko postao predsjednik HDZ-a i prije nego što je ušao u Vladu kao prvi potpredsjednik, a posao se skrivao od javnosti.

Na sjednici od 15. lipnja, većinom glasova Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa presudilo je da je Karamarko, tadašnji prvi potpredsjednik Vlade, bio u sukobu interesa zbog iznošenja osobnih stavova i prijedloga za povlačenje Hrvatske iz arbitraže s MOL-om, a posebno jer je to isto zagovarao na sastanku Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta.Usto, članovi Povjerenstva su utvrdili i da se Karamarko nalazi u situaciji u kojoj privatni interesi mogu utjecati na njegov rad u Vladi, uz zaključak kako, zbog svega, ne smije sudjelovati u donošenju odluka o arbitraži Ina - MOL.

U rujnu je i Upravni sud u Zagrebu odbio tužbu Tomislava Karamarka i također potvrdio da je odluka Povjerenstva zakonita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:18