PRESUDA ŠESTORKI

USTAVNI SUDAC MATO ARLOVIĆ BRANIO HERCEG-BOSNU I UPOZORIO 'Osudi li Haag čelnike Herceg-Bosne, od RH bi netko mogao zatražiti da plati ratnu štetu'

Mato Arlović
 Neja Markicevic / HANZA MEDIA

Ako Haški sud uskoro potvrdi osuđujuću presudu čelnicima Herceg-Bosne, i s time optužbu da je Hrvatska bila dio udruženog zločinačkog pothvata radi cijepanja BiH i pripojenja nekih njezinih dijelova Hrvatskoj, sutra bi netko treći mogao pokrenuti postupak protiv RH za naplatu štete, upozorio je sudac Ustavnog suda Mato Arlović u četvrtak na velikom skupu u Državnom arhivu Hrvatske gdje su predstavljena ovogodišnja izdanja Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Među ostalim je predstavljena i knjiga samog Arlovića, bivšeg predsjednika Sabora i dugogodišnjeg saborskog zastupnika SDP-a, koja je prevedena na engleski jezik.

Arlović je rekao da smo svi dužni dati doprinos da se sruši teza o udruženom zločinačkom pothvatu, zato što je ta teza neistinita i zato što može imati štetne posljedice.

- Da nije bilo Hrvatske i njene pomoći, Bosne i Hercegovine danas ne bi bilo, ustvrdio je Arlović, uz pljesak nekoliko stotina prisutnih.

Uz ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek i ministra branitelja Tomu Medveda, na skupu su bili brojni bivši dužnosnici Herceg-Bosne, časnici HV-a i HVO-a.

Arlović je ustvrdio da je osnivanje Herceg-Bosne utemeljeno na socijalističkom Ustavu Republike BiH te da su Hrvati bili dužni braniti sebe i državu i organizirati se onda kad je država zakazala, kao što su 1992. zakazale institucije BiH.

Povod za knjigu je bila teza Haaga da je Hrvatska vodila politiku podjele BiH s ciljem odvajanja i pripajanja jednog dijela njenog teritorija Hrvatskoj, a ta je teza, rekao je, bila prisutna i u hrvatskoj javnosti. Tražio je koji su to pravni i politički dokumenti na osnovu kojih bi se mogao izvući takav zaključak.

- Nisam uspio naći niti jedan, istaknuo je Arlović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:32