JOŠKO KLISOVIĆ

UTJECAJNI SDP-ovac O VELIKOJ KOALICIJI S HDZ-om 'To bi bio način da dobijemo stabilnu vladu, ali SDP ne bi mogao biti junior partner'

Joško Klisović
 Dragan Matić / Hanza Media

Joško Klisović iz SDP-a u četvrtak je gostovao u programu N1 televizije gdje je komentirao trenutno stanje na hrvatskoj političkoj sceni.

- Nestabilnost s kojom smo suočeni zadnje dvije godine šteti našoj zemlji, de facto sve stoji, gospodarstvo čeka zakone za restrukturiranje, državna uprava je u leru, ništa ne ide u smjeru kojim bi trebalo ići. Druge države, uključujući i one u našem susjedstvu, poprilično idu dalje. Evidentno je da to HDZ ne može napraviti sa svojim partnerima, ključ je da idemo na nove izbore. Kada se slažu koalicije onda u koalicijskim sporazumima ne bi smjelo stajati, kako smo mi imali, da se ne smije koalirati s tim i tim.

Treba se dopustiti sloboda strankama da idu s kim žele, ali to neka u kampanji kažu. Na taj se način birači neće osjećati prevarenima ako se ode u koaliciju s HDZ-om ili SDP-om. Ako HDZ nije u stanju osigurati sigurnost Vlade, a očito nije, možda će SDP biti u stanju, ako pobijedimo na mogućim izborima. Ako ni mi ne budemo u stanju osigurati stabilnost s našim partnerima onda ne znam što je treća opcija kako bi se to ostvarilo - rekao je Klisović za N1.

Na pitanje je li onda rješenje velika koalicija, Klisović je odgovorio:

- Možete reći da je SDP slab i da ne može dobiti dovoljno glasova birača da ide samostalno ili s partnerima napravi koaliciju, ali pustimo vremenu da pokaže, da vidimo je li SDP u stanju to napraviti, iznenaditi nas, pogotovo skeptike. Ja kao član SDP-a vjerujem i učinit ću sve da dobijemo izbore i napravimo stabilnu Vladu s partnerima. Ako to ne bude moguće, treba vidjeti što napraviti kako bi se osigurala stabilnost zemlje, prvenstveno politička. Odgovorni političari se moraju susresti i s takvom dilemom, imate koalicijski sporazum s partnerima da nećete koalirati s HDZ-om, ali sutra kada završe izbori i kada dobijemo jednaku konfiguraciju u Hrvatskom saboru, ako dobijemo jednaku nestabilnost, treba vidjeti što je sljedeće - rekao je Klisović.

Upitan koje bi bile prednosti, a koje manjkavosti velike koalicije SDP-a i HDZ-a, rekao je:

- Razlog 'za' je taj što dobivamo stabilnu Vladu koja je u stanju poduzeti stvarne reformske mjere, da nema više pljuvanja u juhu ili osujećivanja takvih stvari. Loše strane su da vi počinjene gubiti prepoznatljivost kod nekih birača, to se sada sigurno događa i kod HNS-a.

Ne bojite se da bi SDP kao junior partner potpuno izgubio prepoznatljivost? - bilo je potpitanje Klisoviću.

- SDP ne može biti junior partner, ili ulazi ravnopravno ili ne ulazi - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:19