BUKTINJA

VATRENI KAOS U ŠIBENIKU Pogasili sve požare od kojih su neki zaprijetili i kućama

Ilustracija
 Nikolina Vukovic Stipanicev / Hanza Media

>>>NOVO 19:24 Svi požari su pod kontrolom i više nema ugroze za stambene objekte, ni u Brodarici, ni u Žaboriću. Doista je bio ovo najteži i najopasniji dan ovoga ljeta – kazao je za Jutarnji nešto iza 19 sati Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik.

Nakon prekjučerašnjeg 'vatrenog ponedjeljka', kada je na različitim lokacijama tijekom dana buknulo devet požara, mislilo se da je to najteži i najgori dan za šibenske vatrogasce u ovoj požarnoj sezoni. Međutim, uslijedio je još 'vatreniji utorak' i nove bitke iscrpljenih i na izmaku snaga šibenskih vatrogasaca s još opasnijim požarima, koji su potpomognuti jakom burom gutale borove šume, maslinike, vinograde te prijetili kućama na samoj obali. Najdramatičnije je bilo u turističkom i vikend naselju Žaborići, poznatom po brojnim vilama s apartmanima, a u kojemu je vatrena neman zašla među kuće i došla sve do tamošnje pješčane plaže.

Nadljudskim naporima vatrogasaca, svi stambeni objekti su obranjeni, a nije bilo ni druge materijalne štete jer su brojni strani turisti, koji ljetuju u Žaboriću, svoje automobile izmjestili na sigurna mjesta. Ovaj požar, inače, izbio je nešto prije 14 sati na predjelu Jadrtovca te se nošen jakim vjetrom prebacio preko Jadranske magistrale i 'ušao' u Žaboriće.

U gašenje ovog požara bilo je uključeno stotinjak gasitelja s 30 vatrogasnih vozila, a iz zraka su djelovala tri kanadera i dva air-traktora. Nakon što je lokaliziran ovaj žaborićki požar, sve raspoložive zemaljske i zračne vatrogasne snage prebacile su se na područje susjedne Brodarice, šibenskog prigradskog naselja.

Ovaj požar krenuo je iz predjela Mučići, gotovo u isto vrijeme kao i onaj iz Jadrtovca, te je unatoč višesatnom djelovanju zračnih snaga došao nadomak prvih kuća Brodarice, zahvativši tamošnji brežuljak guste borove šume u blizini predjela Luše i zaprijetio tamošnjim stambenim objektima. No, dobro organiziranom obranom šibenskih vatrogasaca i pripadnika svih primorskih dobrovoljnih vatrogasnih društava, kojima su u pomoć u predvečerje pristigli i gasitelji iz splitske Državne interventne postroje, te uz djelovanje zračnih snaga, sve kuće su obranjene.

- Ove situacije nas doista izluđuju. Pa na predjelu Mučića svake godine izbije tridesetak požara. Ne znam kako to uopće objasniti, ali ovi Mučići postali su nam noćna mora – kazao nam je na požarištu mladi pripadnik DVD-a Brodarica.

Jesu li ovi požari podmetnuti, s obzirom da su krenuli u isto vrijeme – pitali smo Volimira Miloševića, zapovjednika JVP-a Grada Šibenika.

- Naša zadaća je da u ovakvim teškim situacijama ispunjavamo svoje vatrogasne dužnosti, da spašavamo stambene objekte i ljude, i to doista radimo na najbolji mogući način. A o uzrocima požara se bavi policija – kazao nam je Milošević.

Pored dva dramatična požara na šibenskom priobalju, 'vatreni utorak' započeo je velikim šumskim požarom ujutro oko 10 sati, koji je krenuo iz zaseoka Skočići na Lozovcu, u blizini ulaza u Nacionalni park Krka te se uz jaku buru širio južno prema Bilicama. Uz djelovanje triju kanadera i 30 gasitelja s deset vatrogasnih vozila, vatrena stihija obuzdana je za manje od tri sata, a opožareno je pet hektara borove šume.

Tijekom 'vatrene kataklizme' izbila su i dva požara kod vojarne Bribirskih knezova, uz cestu između Zablaća i Šibenika, a gorjelo je i kod Mrdakovice u zaleđu Vodica, kao i na Miljevcima.

-----------------------------------

17:09 I u poslijepodnevnim satima traje dramatična borba svih raspoloživih vatrogasnih snaga s područja Šibensko-kninske županije s vatrenom buktinjom koja potpomognuta jakom burom guta borovu šumu, maslinike i druge poljoprivredne kulture. Dok ovo javljamo, nešto prije 17 sati, najdramatičnija je situacija kod šibenskog prigradskog naselja Brodarica.

Kako smo vidjeli na licu mjesta, plameni jezici zahvatili su gustu borovu šumu na brežuljku udaljenom tek stotinjak metara od prvih kuća Brodarice. Ovaj požar, inače, krenuo je oko 14 sati iz predjela Mučići i unatoč višesatnom djelovanju triju kanadera i dvaju air-traktora, stigao je do dva kilometra udaljene Brodarice.

- Situacija je jako grda i opasna, pogotovo što ovoj gustoj borovoj šumi nadomak predjela Luše u Brodarici ne može prići zemaljska vatrogasna tehnika. Prije nekoliko trenutaka i kanaderi su ostali bez goriva, pa su otišli na tankanje – kaže nam Volimir Milošević, zapovjednik JVP-a Grada Šibenika, dodajući kako vatrogascima predstoji teška bitka.

Ovaj požar kod Brodarice izbio je gotovo istovremeno kao i onaj kod obližnjeg Jadrtovca. Vatra nošena jakim vjetrom preskočila je Jadransku magistralu i ušla među kuće u turističko i vikend-naselje Žaboriće. Velikim naporima vatrogasaca sve vile s brojnim apartmanima su obranjene, a nije bilo ni druge materijalne štete jer su brojni turisti svoje automobile izmjestili na vrijeme.

Nakon tri sata, magistrala je ponovno otvorena za promet, ali postoji opasnost da se ponovno zatvori zbog požara koji sada prijeti Brodarici. No, ni tu nevoljama nema kraja, oko 16 sati izbila su dva požara u blizini vojarne Bribirskih knezova, pa je za promet zatvorena lokalna cesta Žaborić – Šibenik.

-----------------------------------

Nema mira, ni predaha za šibenske vatrogasce. Nakon što je uz pomoć tri kanadera lokaliziran veliki šumski požar kod Lozovca u blizini Nacionalnog parka 'Krka', vatrena buktinja pojavila se na drugom kraju Šibensko-kninske županije, na području u blizini mjesta Jadrtovac. Kako javljaju iz Policije, zbog tog požara za promet je zatvorena Jadranska magistrala između Žaborića i Brodarice, kao i županijska cesta Žaborić – Jadrtovac.

Sve raspoložive zemaljske vatrogasne snage su na požarištu. Prema posljednjem informacija, prava drama se odvija u turističkom mjestu Žaborić.

- Situacija je izuzetno ozbiljna i dramatična. Vatra buktinja ulazi među kuće u Žaboriću i činimo sve da se izbjegne ono najgore. Pozvani su kanaderi i očekujemo ih svakog trenutka – kazao nam je U 14,15 sati Volimir Milošević, zapoVjednik JVP grada Šibenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:46