POBUNA

Vatrogasci koji rade u tvrtkama: 'Za samo 16 kuna po satu kosimo travu i čuvamo parkirališta'

Njihovi kolege u javnim službama imaju satnicu 90 kuna i pravo na beneficirani radni staž
 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

“Plaćeni smo 11 kuna po satu, dužimo kosilice i trimer, vatrogasna oprema nam je zaključana i ne možemo do nje, a kad smo se obratili sindikatu onda su nam prijetili otkazima...”

“Prije četiri godine radio sam u jednom trgovačkom centru u Zagrebu na radnom mjestu ‘vatrogasac’, a radio sam sve, samo nisam bio vatrogasac. Svaki sat sam dočekivao autobus i prebrojavao putnike, tjerao vozače autobusa s parkinga...

Prijavljivao sam i da po centru fali pola vatrogasnih aparata - ništa. Vatrodojavnu centralu nisam niti dotakao.”

Otvoreno pismo

Ovo je samo djelić iskustva koje su na svojoj Facebook stranici odlučili javno obznaniti profesionalni vatrogasci u zaštitarskim tvrtkama ne bi li stali na kraj, kako pišu, neizdrživom i zabrinjavajućem stanju vatrogasne struke. Riječ je o vatrogascima koje su u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara dužne zaposliti veliki sustavi, od trgovačkih centara preko Plive do Ine.

Uvjereni da njihovi privatni poslodavci sustavno krše Zakon o vatrogastvu poslali su otvoreno pismo Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, Vladi, Ministarstvu unutarnjih poslova. U njemu upozoravaju na potplaćenost u odnosu na vatrogasce u gospodarstvu; dok oni rade za prosječnih 16 kuna po satu, njihovi kolege u Javnoj vatrogasnoj postrojbi vrijede 90 kuna. Uz nepostojanje adekvatne opreme, žale se da vlasnici tvrtki ignoriraju njihovo pravo na beneficirani radni staž, da im prekovremeni rad dosiže i do 252 sata mjesečno.

Opasnost

Upozoravaju na kaznene odredbe koje propisuje novčane kazne za “one koji umanjuju intervencijsku spremnost vlastite vatrogasne postrojbe i osnuju je bez suglasnosti MUP-a”. Tvrde kako su “zbog škrtosti i nebrige poslodavaca vatrogasci direktno izloženi opasnosti od mogućih ozljeda prilikom intervencija, a moguće kolateralne žrtve su i civili koje štitimo jer je zbog nedostatka opreme upitno njihovo spašavanje”. Do kada će MUP dopuštati očito kršenje Zakona, pitanje je kojim završavaju vatrogasci svoje otvoreno pismo.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić tvrdi da mu je nezadovoljstvo prvi glas i “dosad za to nije čuo”.

Goran Franković iz Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske smatra da je ovo stanje posljedica uvođenja outsourcinga u službu. “To su profesionalci, a u praksi čiste i naplaćuju parking. Prije dvije godine smo tražili izmjenu zakona, ali nemamo s kime razgovarati.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:59