AKCIJA AGROKOR

VEĆ SAD SE MOŽE RASPISATI EUROPSKI UHIDBENI NALOG ZA TODORIĆA Glasnogovornik suda: 'Raspisivanje tjeralice ovisi o Županijskom državnom odvjetništvu'

 

Iz pritvora u Remetincu u srijedu kasno navečer izašlo je 12 Agrokorovih menadžera i revizora protiv kojih je pokrenuta istraga jer su Ivici Todoriću, kako sumnja tužiteljstvo, pribavili čak milijardu i 142 milijuna kuna.

Uhićeni su iz Remetinca pušteni nešto prije ponoći nakon što je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zoran Luburić odbio zahtjev tužiteljstva da ih se tijekom istrage zatvori zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Kako je jedino za Ivicu Todorića sudac istrage uvažio zahtjev za istražnim zatvorom on će ako se pojavi u Hrvatskoj biti uhićen i zatvoren na 30 dana. Ukoliko u iduća tri dana ne dođe u Hrvatsku za njim će biti raspisana međunarodna tjeralica.

Glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić za N1 je u četvrtak objasnio da Ivica Todorić u ovom trenutku nije dostupan pravosudnim tijelima i činjenica je da se ne nalazi u Hrvatskoj. Na pitanje hoće li se raspisati tjeralica za njim, kaže da je to na tijelu koje vodi postupak (Županijsko državno odvjetništvo), a budući da je već određen istražni zatvor, za to ima temelja. To bi trebala biti tjeralica u nacionalnim okvirima, dakle čim se Ivica Todorić zatekne u Hrvatskoj, trebao biti uhićen i priveden u Remetinec.

Druga mogućnost je europski uhidbeni nalog, no to je na tijelu koje vodi istragu. Takav nalog se obično raspisuje u trenutku kad je pokrenut kazneni postupak, a to već jest ovaj trenutak budući da je određen istražni zatvor za Ivicu Todorića, ponovio je Devčić.

'DORH nije tražio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, očito smatrajući da će se Todorić pojaviti na svojoj zagrebačkoj adresi'

Na upit zašto je Županijski sud odlučio pustiti sve osumnjičene, a odrediti istražni zatvor samo za Ivicu Todorića, Devčić je za N1 izjavio da sudac istrage smatra kako u odnosu na prvookrivljenog Ivicu Todorića postoje bitni elementi koji ukazuju na opasnost od utjecaja na svjedoke.

"Radi se o 15-ak svjedoka, a to su bivši djelatnici i članovi Uprave. Sudac istrage nalazi da postoji mogućnost od nedopuštenog utjecaja", rekao je dodavši kako se radilo o ročištu koje je dugo trajalo - počelo je u srijedu u podne, a završilo objavom oko 20 sati.

"DORH nije tražio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, očito smatrajući da će se Todorić pojaviti na svojoj zagrebačkoj adresi", dodao je. Čim se odredi istražni zatvor, na Županijskom državnom odvjetništvu je obveza da osigura prisutnost okrivljenika tijekom kaznenog postupka.

Što se tiče prava žalbe na odbijanje prijedloga istražnog zatvora za osumnjičenike, tu je rok kratak, DORH ima 24 sata od trenutka kad zaprimi pisani otpravak sa suda. Načelni rok za Ivicu Todorića iznosi tri dana, kaže Devčić.

Jutarnji doznaje: Ante Todorić mogao bi doći bez oca

Boris Kovačev / HANZA MEDIA
Ivica Todorić, snimljen u svom uredu na devetnaestom katu Ciboninog tornja

Iako je jučer Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, najavio da se njegov klijent “vraća u Hrvatsku”, na taj će put, neslužbeno doznajemo, sam, bez oca Ivice Todorića, vlasnika Agrokora.

Naši neslužbeni izvori govore da je strategija obrane vlasnika koncerna drugačija od one kakvu priprema odvjetnički tim za njegova sina te kako je moguće da će se Ivica Todorić navodno protiviti ekstradiciji kada do nje dođe. Više o tome možete čitati na OVOJ poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:40