PRIPREMITE SE

VEĆ SUTRA STIŽE DRASTIČNA PROMJENA VREMENA Veliki obrat u prognozi za studeni, otkrivamo i kakva nas očekuje zima

Ilustracija
 Bruno Konjević / CROPIX / CROPIX

U listopadu prvi puta nakon pet godina temperature su ispod prosjeka. U studenom nas očekuje prohladno i suho vrijeme, a zima bi mogla biti dosta oštra, javlja RTL.

Ovaj vikend je bio već jako prohladan na kontinentu, a već sutra drastična promjena vremena. Studeni bi trebao biti prohladan i suh, a za dugoročnu zimsku prognozu još treba pričekati.

Međutim, nakon malo južine ovih dana slijedi opet hladan kraj mjeseca. Ako se ostvare prognoze, to će biti prvi mjesec hladniji od prosjeka u posljednjih gotovo pet godina. Nakon legendarne veljače 2012. godine, samo je listopad u većem dijelu zemlje kategoriziran kao normaln, a svi ostali mjeseci bili su manje ili više topliji od prosjeka.

Naime, snažna sezona uragana, kojih je ove godine zabilježeno 10, od kojih je čak pet bilo kategorije iznad tri, također utječe na vremenska kretanja. Snažni poremećaji poput uragana i tajfuna pojačavaju prijenos toploga zraka prema polovima, što onda rezultira time da se polarni zrak spusti južnije nego inače. Međutim, osim što su poremetili prirodu, poremetili su i proračune. Listopadsko vrijeme je inače jako važno za prognozu zime.

Prije svega, zima ovisi o količini polarnog leda kojega je sada znatno manje od prosjeka. Ključan parametar za prognozu zime na sjevernoj hemisferi je listopadski snježni pokrivač, posebno euroazijski. Njega je znatno više od prosjeka, cijelo područje Sibira je prekriveno snijegom. Zatim je tu i temperatura sjevernog Atlantika koji je ovih dana topliji od prosjeka. Naravno, niz parametara cirkulacije u nižim i u višim slojevima atmosfere također utječe na dugoročnije procjene prognoze.

Stoga, uslijed uragana i tajfuna, te sagledavši aktualnu situaciju na polovima i količinu snijega, ovi pediktori ukazuju na to da su prve prognoze koje su izračunate prije listopada mogle biti u krivu.

Naime, zasad je već izvjesno da je hladnoća rano počela te da u studenome ne treba očekivati veće i trajnije južine nego nastavak prohladnog vremena, javlja RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:15