DUGOVI U ZDRAVSTVU

Većina ravnatelja bolnica ne pokreće ovrhe jer se boje reakcije pacijenata

Bolnica KB Dubrava za participacije potražuje 10 milijuna kuna, KBC Sestara milosrdnica 5,2 milijuna, a Sveti Duh 413 tisuća kuna
zagreb 011205zarazna bolnica misa za oboljele od hiv-a, aids, sidafoto marin tironi-desk-
 Marin Tironi / CROPIX

Prepuna čekaonica. Tišinu prekidaju konstantan kašalj i glas s razglasa koji poziva sljedećeg na redu za pregled. U prostoriji koja izgleda kao da se nikada neće isprazniti je oko 30 osoba. Isti broj, samo drugi ljudi...

Hitni prijem

Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u punom je pogonu. U čekaonici smo proveli oko tri sata i u tom periodu samo se jedna osoba nakon obavljenog pregleda javila na šalter.

- Nemam dopunsko osiguranje. Koliko trebam platiti - pita gospođu na šalteru. Iz novčanika je izvadila 50 kuna i njime pokrila participaciju za obavljeni pregled koji se sastojao od pregleda liječnika, vađenja i laboratorijske analize krvi, rengena pluća i završne dijagnoze.

Pritisak javnosti

Njezinih 50 kuna pokriva 20 posto participacije ukupnog troška. Ostatak bolnici plaća Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). U Hrvatskoj 1,642.067 osoba nema dopunsko osiguranje i oni su dužni participirati u troškovima.

No, plate li uistinu svi oni uslugu liječenja?

Prema razgovorima s ravnateljima, čak 20 posto osoba bez dopunskog osiguranja nikada ne plati svoj dio računa. Pritisak javnosti na osjetljive teme kao što su bolesti ogroman je tako da se ravnatelji teško nose sa slanjem ovrha pa se većina neplaćenih računa zadrži samo na opomenama.

Primjerice, KB Dubrava trenutno potražuje čak 10 milijuna kuna od osiguranika bez dopunskog osiguranja.

Ravnatelj Toni Kolak kaže da je to vrlo osjetljiva situacija te da takvi računi jednostavno ostanu nepodmireni. Da je slična situacija i u KBC Sestre milosrdnice, govore podaci o 5,205.213 kuna trenutnog potraživanja za participaciju.

- Ako pacijent ne plati participaciju, prvo mu šaljemo opomenu, ako ne reagira na opomenu, podatke šaljemo Odvjetničkom uredu koji ponovo šalje opomenu, ako dug i nakon toga nije plaćen, slijedi pokretanje ovrhe - kažu u KBC Sestre milosrdnice koji se neplatišama trude izaći u susret i mogućnošću plaćanja dugovanja na rate na temelju sklapanja nagodbe o obročnoj otplati duga.

Žestoki otpor

Tako je, primjerice tijekom 2016. godine sklopljeno nagodbi u iznosu od 463.411,84 kune.

- Tijekom 2016. godine pokrenuto je ovrha u iznosu od 704.869,47 kn, od toga je naplaćeno 344.028,22 kn (glavnica plus troškovi plus kamate) - kažu u KBC-u i dodaju kako im se ipak čini da u zadnje vrijeme imaju dojam da građani sve ozbiljnije shvaćaju potrebu plaćanja participacije, iako ima pojedinačnih slučajeva gdje se žestoko opiru.

I u KBC Zagreb potvrdili su da se broj neplatiša kreće oko 20 posto.

- Od osiguranih osoba nismo uspjeli naplatiti oko 20% potraživanja po osnovi obveznog sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite (participacije) - kažu u KBC Zagreb i obrazlažu da kada pacijent ne plati obvezno sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite, šalje mu se račun na kućnu adresu.

- Procedura je sljedeća: rok plaćanja takvog računa je 8 dana. Ako nakon isteka navedenog roka osigurana osoba ne podmiri potraživanje, šalje joj se opomena. Osigurane osobe HZZO-a u većini slučajeva sklone su podmiriti svoju obvezu, međutim dio njih ignorira poslane račune i opomene pa ta potraživanja ostanu nepodmirena - kažu u KBC Zagreb i dodaju da postupak ovrhe, kao sredstvo naplate potraživanja, do sada nisu pokretali.

Usluga se plaća

I KB Sveti Duh, kao i sve druge bolnice, ima dugove koje ne može naplatiti. Njihov iznos je nešto manja, 413 tisuća kuna.

- U 2016. godini potraživanja za participaciju bila su 1,833.000, od toga je naplaćeno 1,420.000 - kaže ravnatelj Mladen Bušić.

O ovoj temi ravnatelji nerado govore, ali većina će neslužbeno reći da im neplatiše zadaju velike probleme.

- Ionako smo stalno u dugovima i gubicima, ovo nam je dodatni udarac. Svjesni smo da ljudi nemaju novca i da je svima situacija teška, ali treba uzeti u obzir i činjenicu da na ovaj način bolnice ne mogu funkcionirati - kaže nam jedan ravnatelj i pita bi li se bilo tko od neplatiša usudio otići u trgovinu i otići a da ne plati ono što je uzeo?

Oslobođeni dopunskog

- osobe s invaliditetom koje imaju 100% oštećenja organizma

- osigurane osobe darivatelji dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja

- dobrovoljni davatelji krvi s više od 35 davanja (muškarci), odnosno s više od 25 davanja (žene)

- redoviti učenici i studenti stariji od 18 godina

- osigurane osobe čiji prihod po članu obitelji nije veći od 1516,32 kn, a za samce 1939,39 kn

- za 2355 dijagnoza osigurane osobe ne plaćaju sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite (participaciju)

- participacija iznosi 20%

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:00