GODINA DANA KABINETA

VELIKA INVENTURA: 365 DANA PLENKOVIĆEVE VLADE Ideološki sukobi i 'uhljebi' bujaju dok reforme izostaju, analizirali smo učinak svih ministara

 
 Goran Mehkek / Hanza Media

Prije godinu dana u Banske dvore ponovno je zasjela koalicija HDZ-a i Mosta, no ovaj put s premijerom Andrejem Plenkovićem na čelu Vlade. Krenulo je obećavajuće s poreznom reformom koju je pripremio Zdravko Marić i kada se mislio da će ovaj put koalicija izdržati, Most je odlučio glasovati protiv Marića zbog afere Agrokor, a Plenković se odlučuje riješiti Mostovih ministara i “rekonfigurirati” Vladu s HNS-om.

Slom Agrokora obilježio je ovih godinu dana Vlade, koja je zaustavila gospodarsku krizu donošenjem lex Agrokor. No, osim tog zakona i porezne reforme, ova Vlada gotovo ništa nije napravila u pogledu reformiranja države. Premijer se više bavio ideološkim sukobima.

Ni na vanjskopolitičkom planu Hrvatskoj nisu cvjetale ruže. Uspjeli smo se posvađati s gotovo svim susjedima, a odnosi predsjednice i premijera nisu idilični.

Vlada je opterećena i napadima na ministra Marića zbog slučaja Agrokor, suočila se i s prirodnim katastrofama u kojima se premijer komunikacijski nije snašao. Minusi ove Vlade su i netransparentnost, bujanje državne administracije, političko kadroviranje po državnim tvrtkama te neodlučnost. Vladin plus je to što imaju jedan od najjačih gospodarskih timova, javne financije su u nikada boljem stanju, a imali smo rekordnu turističku sezonu. (na tekstu surađivali: Ivanka Toma, Goranka Jureško, Kristina Turčin, Mirela Lilek, Jasmina Trstenjak, Frenki Laušić, Dora Koretić i Patricia Kiš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:03