'HRVATSKA PISA'

VELIKA NOVOST U HRVATSKOM ŠKOLSTVU, UVODI SE NOVI SUSTAV TESTIRANJA Učenici će 3 puta tijekom školovanja imati državne ispite znanja koja su usvojili

Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja uputila je Ministarstvu obrazovanja projekt uvođenja nacionalnog testiranja znanja i praktičnih vještina učenika kakav imaju gotovo sve članice Europske unije
 Darko Tomaš

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), krovna institucija za provedbu državne mature, razvio je projekt nacionalnog ispitivanja za hrvatske osnovne i srednje škole.

Hrvatska je, prema podacima Europske komisije, jedna od četiri europske države koje nemaju razvijene standardizirane nacionalne ispite kojima se sustavno prate postignuća učenika. Uz Hrvatsku, nacionalne ispite nemaju Grčka, BiH te dio Belgije (njemačko govorno područje).

Ciljevi ispita

Stručnjaci Centra osposobljeni u području razvoja ispita osmislili su projekt Nacionalni sustav ispita za predtercijarno obrazovanje za koji tvrde da je u skladu s europskim i svjetskim dostignućima u toj struci te da će omogućiti unapređenje sustava obrazovanja. Nacionalni ispiti provodili bi se u školama periodično, a stručnjaci u Centru smatraju da se njihov sadržaj treba temeljiti na povezivanju nastavnih planova s konceptom međunarodnih istraživanja kao što su PISA, TIMSS i PIRLS. Glavna značajka nacionalnih ispita je, dakle, ispitivanje i mjerenje onoga što učenici mogu napraviti, a ne samo što znaju.

Kako kažu u Centru, ispitima se ne planiraju obuhvatiti svi sadržaji nastavnog plana i programa u školi, nego dijelovi vezani uz funkcionalne kompetencije učenika iz područja čitalačke, matematičke i prirodoslovne pismenosti. Razredi u kojima bi se provodili nacionalni ispiti su početak petog i osmog razreda osnovne škole te početak trećeg razreda srednje škole. Paralelno, slično kao i u međunarodnim testiranjima, plan je provesti upitnike za učenike, roditelje, učitelje i ravnatelje kojima bi se ispitalo što utječe na rezultate ispitivanja.

Projekt, čiji su ključni dio nacionalni ispiti, NCVVO je nedavno uputio Ministarstvu znanosti kao projekt za financiranje iz Europskog socijalnog fonda, a ukupni proračun u četiri godine projekta je oko 20 milijuna kuna. Probno ispitivanje planirano je za studeni 2019., a glavno ispitivanje za studeni 2020. Projekt, koji među ostalim obuhvaća pripremu edukacija nastavnika te nabavu računalne infrastrukture za izradu i provedbu ispita te za pohranu zadataka, mogao bi početi već u prvom tromjesečju ove godine, ako Centar i Ministarstvo znanosti o tomu postignu dogovor, kažu u NCVVO-u.

- Cilj je testiranja učenika kroz nacionalne ispite utvrditi njihova postignuća na nacionalnoj razini i na temelju tih rezultata razraditi sustav mjera na razini obrazovne politike. Ispiti se planiraju provoditi u ciklusima, ali se može osmisliti sustav u kojemu se svake godine može provesti drugi ispit: jedne godine hrvatski jezik, druge godine matematika, treće prirodoslovlje - kažu u NCVVO-u. Prema riječima ravnateljice Centra Maje Jukić, računalna infrastruktura koja se nabavlja u sklopu projekta omogućit će provedbu svih vrsta ispitivanja u predtercijarnom obrazovanju, ali i stvaranje baze zadataka koje će moći koristiti nastavnici i učenici.

Ključna računala

- Sustav ispitivanja bi trebao osigurati provjeru postavljenih standarda kvalitete za propisane kompetencije učenika. Da bi se to postiglo, potrebno je educirati što veći broj nastavnika za sastavljanje kvalitetnih zadataka i sudjelovanje u izradi samih ispita. Na taj bi način nastavnici postali vještiji u području provjere ishoda učenja, a unaprijedila bi se i kvaliteta procesa učenja i poučavanja učenika - kaže Maja Jukić. Dodaje da je za Hrvatsku iznimno važno biti u trendu kad je riječ o suvremenoj tehnologiji provedbe ispita, koja bi prema pravilima struke u budućnosti trebala potpuno postati e-testiranje.

- Primjena takve tehnologije u testiranju olakšava procese izrade zadataka i ispita, ocjenjivanje, obradu i analizu rezultata - objašnjava M. Jukić. Plan Centra je ovaj projekt predstaviti na velikom skupu ravnatelja osnovnih i srednjih škola u veljači ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 00:12