VELIKA POBJEDA HZZO-a NA EUROPSKOM SUDU ZA LJUDSKA PRAVA Tužiteljica tražila da joj se prizna pravo na bolovanje: "Postupak je bio nepošten!"

Europski sud za ljudska prava
 Vincent Kessler / REUTERS

ZAGREB - Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu (ESLJP) nepravomoćno je presudio da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nije oštetio tužiteljicu koja je tvrdila da su vještaci HZZO-a bili pristrani kada su joj odbili pravo na bolovanje.

Tužiteljica K. Z. tražila je od HZZO-a da joj prizna pravo na bolovanje kao posljedicu prometne nezgode iako je njezina liječnica primarne zdravstvene zaštite prethodno utvrdila da bolovi u vratu, na koje se žalila, nemaju nikakve veze sa prometnom nezgodom u kojoj je sudjelovala dvije godine ranije. Nakon dva provedena vještačenja HZZO je odbio tužiteljičin zahtjev, a Upravni sud u Zagrebu je povodom njezine tužbe također utvrdio da je njezin zahtjev neosnovan, izvijestio je u ponedjeljak ured hrvatske predstavnice pred ESLJP-om.

Tužiteljica je pred Europskim sudom tvrdila da je cijeli postupak bio nepošten, smatrajući da je bila u potpunosti isključena iz postupka vještačenja te da su vještaci HZZO-a bili pristrani budući da su stalno zaposleni u toj instituciji.Europski sud je u svojoj odluci prihvatio argumente države da su vještaci HZZO-a razmotrili sve prigovore tužiteljice vezane za njezino zdravstveno stanje te na njih odgovorili na zadovoljavajući način.

"Tužiteljica je bila obaviještena o rezultatima vještačenja te je mogla na njih i odgovoriti. Stoga je tužiteljica u dovoljnoj mjeri sudjelovala u postupku vještačenja. Sama činjenica da su vještaci zaposlenici HZZO-a, nije bila dovoljna za dovođenje u sumnju njihove nepristranosti. Slijedom navedenog, Europski sud je utvrdio da je tužiteljici nije povrijeđeno pravo na pošteno suđenje", navode u uredu.

Presuda još nije konačna, a to će postati ukoliko ni jedna od strana u postupku, u roku od tri mjeseca od dana objave presude, ne podnese zahtjev za njenim preispitivanje pred Velikim vijećem ili ako takav zahtjev bude odbijen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:43