SLUČAJ FRANAK

VELIKA POBJEDA OSJEČANINA Banka mu je bez pitanja mijenjala kamatu na kredit, a sad mu mora vratiti novac, platiti zateznu kamatu i sudske troškove!

 Elvir Tabaković / HANZA MEDIA

Županijski sud u Osijeku naložio je banci da tužitelju iz istog grada isplati iznos od gotovo 13.000 kuna s pripadajućom zateznom kamatom, kao razliku između ugovorene kamate i one koja se mijenjala jednostranom odlukom banke, o kojoj se nije pregovaralo.

Osim povrata kamata, banka mora tužitelju isplatiti i troškove parnice koji iznose oko 14.000 kuna. Sličnu pravomoćnu presudu donio je u rujnu prošle godine Županijski sud u Zadru.

Tomislav Bogdan, odvjetnik tužitelja iz Osijeka, smatra da je riječ o najpovoljnijoj od nekoliko donesenih presuda po pojedinačnim tužbama građana protiv banaka u tzv. slučaju franak temeljem kolektivne tužbe protiv banaka. Pritom napominje da je riječ o odluci drugostupanjskoga suda, što znači da je pravomoćna.

- Ono što je posebno bitno jest da je sud utvrdio kako se podnošenjem kolektivne tužbe prekinula zastara, tj. kako je pravomoćnošću presude protiv banaka pred VTS-om zastarni rok počeo teći ponovno. Dakle, zastarni rok od pet godina se računa pet godina unazad od dana podnošenja kolektivne tužbe 2012. godine i bit će važeći pet godina nakon pravomoćnosti presude temeljem te tužbe 2014. godine - pojašnjava Bogdan.

To znači, dodaje, da se do 2019. mogu predati tužbe protiv banaka, koje neće biti u zastari. Razlika jednostrano podignute kamate unutar rate na koje će građani korisnici kredita imati pravo povrata može se potraživati od 2007. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:41