SLOBODNA DALMACIJA U ZMIJAVCIMA

VELIKA REPORTAŽA IZ TODORIĆEVA RODNOG SELA U Zmijavcima ga brane i tvrde da znaju tko ga je uništio: 'Ćaća mu je lipo govorija da se pazi politike...'

 
 Jakov Prkić / HANZA MEDIA

Ma nu, jel to cirkus? Todoriću fale milijarde i godinan niko ništa, a mene doli u vas na Žnjanu radi obična kokuruza prijavilo!? Došlo, brajo, šest kompanjola po mene, a u korpi ništa nisu našli – pa goni u stanicu lipo kod "Jokera". Držalo me, bogati, do ponoća ka najvećeg kriminalca – izrekao je u dvije rečenice sve o pravnoj državi u Hrvata Stjepan Gabelica, Todorićev Imoćanac, koji se, za razliku od Gazde što živi u dvorcu, krvavo bori za koricu kruha prodajući "kuruze" od nemila do nedraga, piše Slobodna Dalmacija.

Obrt je, veli Gabelica, odjavio, jer "nije on Ivica pa da njega financi neće gledat i pitat di je prilipeta ovu, a di onu nalipnicu", a onda ga je, jer ga "savjesni građani" prijaviše da šverca – oglobilo.

Krvave kamate

– Jel ti vidiš da je ovo smišna država i da zakon za mene i Todoriće nije isti? Prošlo lito uvatili dicu sa šesnest krofni i sedamnest kokuruza u Makarskoj – obilježilo ih za cili život. A šta će, dica, bogati, radila; a jel bolje to nega da kradu i žicaju? I ne moramo mi to samo sa Todorićen uspoređivat, dovoljno su ti doli oni sa kafićin. Svi, brajo, nelegalni – a on meni govori "ne smiš tu kukuruze prodavat", a od sto i pedeset iljada kuna prometa dnevno – nije ni deset posto prijavio – ljut je Gabelica što ga zafrkavamo s pričom o tajkunu kojem se zametnuo trag, a on gleda tko bi ga s Kamenmosta do Splita mukte prebacio jer mu auto još na policiji stoji – nema ga, veli, "su čizin registrirat".

Jakov Prkić / HANZA MEDIA

Tu u Todorićevu starom kraju, na prvoj kavi glavna je tema njihov zemljak čije su najbliže suradnike zorom pohapsili. Ivan Medvidović se, veli, "poznaje dobro s njegovin ćaćon – Anton, jer doodijo je on tu često do ovoga rata, al kako će to sve na kraju s njegovin Ivicon izać – bog će ga znat".

– Činjenica da, osim toga tute "Konzuma" u Glavini, ništa za Imotsku krajinu nije napravijo. A šta se tiče toga kako je do "Agrokora" došlo, jedni govore da je Ante pare pokra, drugi da ga je politički gonilo, teško je tu bit pametan. Aj mi ti protumači: tašto mu se mali sad razvodi? – duma Ivan što se skriva iza razlaza para koji je do jučer slovio za kremu društva, a danas od njih okreću glavu.

U Todorićevim Zmijavcima ima tko će znati. Penzić Marijan Šabić, tvrdi, raspolaže informacijama iz pouzdanih izvora! Za sve su, prišapnut će nam, krivi Kinezi i Amerikanci (!?).

Jakov Prkić / HANZA MEDIA

– Kad je on vidijo da iz Europe bankari pomažu ove njiove trgovačke lance – a bogati, to jin je davalo kredita s jedan, dva posto ma samo da glavnicu vrate, a on kamate po dvanajst posto krvavo plaća – Ivica ti uputi svoje emisare u Kinu!

U Kinu?

– U Kinu, a šta s' ti mislijo? I obeća im pedeset posto udjela u svojin firman. A kad su to doznali Amerikanci...

Šta su doznali?

Brz je Marijan ko munja, "ne mereš ga povatat".

– Ma to da Kinezi oće na Balkan, a već je u Rusa novce pita, šta je njizi ražestilo – tad je na nj hajka krenila! Ivica je prije ovde počejo, a kako mu na Zapad nisu dali, a ovdje mu usko tržište, šta će Hrvatska, mala zemlja – on ti se na Balkan širijo. To je u njega u glavi bilo. On nije je moga opstat od "Lidla", "Kauflanda" i ostalih, i zato se on s Rusin i Kinezin sprpa – siguran je Marijan da Ivica nije ništa kriv.

Čovik i po

Za njega je Todorić i dalje čovik i po, jer nema kome nije "pomaga i dava". Premda su se njegovi davno odselili "gorikavce", svoje Zmijavce, Marijan se kune, Ivica Todorić nikad zaboravio nije.

– Kad je on studirao, ćaća mu je bijo u zatvoru, i unda je on često dolazio sa volkswagenom ovdje. Tu su njegovi strici sagradili novu i imaju staru kuću. Sestra Jadranka mu je stalno doodila vamo dok se nije udala. Ja bi sa njom na piće izlazijo.

Jakov Prkić / HANZA MEDIA

A kako su Todorići otišli odavde? Poslije rata, vlakom bez voznog reda?

– Ma neee, prijan. Puno prija. Njegov ti je ćaća je za vrime Nezavisne države Hrvatske studira u Zagrebu, i njegov stric. Kad je Ivičin ćaća Ante ono bio u zatvoru – brat Ivan mu je umro. Ante je dvadeset i šeste rođen, ima problema sa srcen, pa je često u Zürich iša na liječenje srca, i đavla bi toliko doživijo da ga nisu najbolji dokturi prigledavali – priča Marijan zbrda-zdola, pa će malo o obiteljskom backgroundu. Jesu li Zmijavčani Todorići – crveni ili crni?

– Njegov dida je bijo vjernik ka i svi njegovi, a Ante Todorić je odma posli rata bijo skojevac. I on ti je stalno bio u Partiji, i to među vodećim. On je, što se tiče komunističkog režima, bio uglednik, ali je strada za vrime Savke jer je nju financira. On ti je bijo direktor "Agrokombinata", šta je obuhvaća sva poljoprivredna dobra u Slavoniji, i on je tada proizvodio najjeftinija jaja i kokoši u Europi – objašnjava koliko su sudbine starijeg i mlađeg Todorića, koji je donedavno bio gospodar Baranje – iste.

Tomislav Krišto / Hanza Media
Jadranka Todorić

– Taj se kombinat, su tin jajima i kokošima, što im je bijo glavni proizvod – obogatijo. Izvozijo je u Austriju, Italiju, svukuda, a onda se mogla osnivati banka u inozemstvu, a on je osnovao banku na svoje ime. To su radili svi izvoznici. Tako je on skoro sav taj novac koji je "Agrokoka" vani zarađivala dava na tu banku, a dija je mora vraćat HNB-u. I onda se na dan kad bi došle ta devize, to obračunavalo u dinarin ka za rad u inozemstvu, razumiš? I tu se unda mešetarilo; jer su naša poduzeća koja su imala radnike vani tribala devize, a nisu ih mogla dobit od banke, pa su ih dobijala priko ovih naših izvoznika koji su imali banke vani. A kad je Ante doša iz zatvora, onda je krenijo veliki posa na imanju njegove žene, jer ona je iz Kloštar Ivanića – zna sve pripametni Marijan.

Sve se urušilo

Ne slaže se da za Imotsku krajinu Ivica Todorić, kao donedavno najveći privatni poslodavac – ništa nije napravio.

– On je Imoćane, između ostalog, i u Zagrebu zapošljava! Njemu je njegov ćaća Ante reka: "Ivica, mene je politika uništila! Pazi, sine, da se i tebi ne dogodi isto!" A svakoga je ka takvi moga podmitit. On je Mesiću kampanju financira, a i Budiši isto tako. O HDZ-u da i ne govorimo! Kol'ko su od njega pitali – on bi dava! Pa je unda on nji kašnje, za napredak svojih poduzeća – ucjenjiva – shvatio je Marijan jako dobro po kojoj je logici funkcionirao koncern s 40 tisuća radnika.

Na koncu se sve urušilo. Za Ivicom su ostali dugovi koje nijedan digitron izračunati ne može; ucviljeni dobavljači, OPG-ovi i obrtnici – hrvatska sirotinja. I u Todorićevu se starom kraju osjećaju posljedice financijskog tsunamija koji je aktivirala Sberbanka.

– Vidiš, u ovoj kući vamo ne živi niko – ošli su Njemačku. Ni u ovoj ne živi niko – i oni su otišli. I oni doli isto tako. Ma, šta da ti kažen – ko god može pobjegnit – bježi! – izgovorio je Marijan glagol koji muči Vladu, policiju i DORH.

Bježe li im Todorići?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:02