DRAMA SE NASTAVLJA

VELIKI INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ IZ SDP-a Kako je Bernardić odustao od preuzimanja Povjerenstva za Agrokor, zašto su svi ljuti na Hajdaš Dončića...

 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić vrlo je ozbiljno razmatrao mogućnost da bude na čelu saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor, ali je od toga odustao jer je među njegovim bliskim suradnicima u stranci prevladala ocjena kako takva dužnost ne bi bila najbolja za njega osobno, a onda ni za stranku. S kojom su konkretnom argumentacijom Bernardića njegovi savjetnici odvratili od ideje da se prihvati ove dužnosti (ako je nije na kraju i sam otklonio) nije jasno.

Moguće je kako je sve pomalo bilo u igri, od glavice kupusa koju je premijer Andrej Plenković neki dan stavio pod nos Bernardiću radi prozivki oko Agrokora, toga da je ova tema bila okidač za unutarstranačke sukobe, pa do toga da je posrijedi vrlo ozbiljan angažman.

U utorak su se oko Povjerenstva za Agrokor vodili vrlo ozbiljni i konkretni razgovori između šefova klubova zastupnika, HDZ-ova Branka Bačića i SDP-ova Arsena Bauka, a jedno od glavnih pitanja im je bilo mogu li bivši ministri biti u tome Povjerenstvu s obzirom na veliku opasnost od potencijalnog sukoba interesa. Dvojilo se da li svi bivši ministri ne bi mogli ući u Povjerenstvo ili bi se to odnosilo samo na resore kao što su financije, gospodarstvo, poduzetništvo.

U ovoj drugoj varijanti, po kojoj bi bivši ministri ipak mogli biti u Povjerenstvu, SDP je predlagao da mu na čelu bude Orsat Miljenić, bivši ministar pravosuđa.

Nakon subotnje sjednice Glavnog odbora SDP-a na kojoj je Davoru Bernardiću jednoglasno, uz četiri suzdržana glasa, dano povjerenje da i dalje bude na čelu stranke, u ovoj je stranci nastupilo zatišje, no iz njega se izrodio čitav niz špekulacija. Jedna od njih je bila da će radi nelojalnosti stranačkom šefu predsjednik krapinsko-zagorske županijske organizacije SDP-a i član Predsjedništva Siniša Hajdaš Dončić biti smijenjen s funkcije potpredsjednika Sabora. Oni koji su širili tu "vijest" pretpostavljali su da bi ga na toj dužnosti zamijenio Bernardić, tim prije što je u drugim opozicijskim strankama uobičajeno da predsjednici preuzimaju dužnosti potpredsjednika Sabora.

No, informacija se nije pokazala točnom, ali je njezina provjera otkrila kako s Hajdaš Dončićem i zagorskim SDP-ovcima nitko nije zadovoljan nakon što su predložili da se pitanje (ne)povjerenja Bernardiću stavi na provjeru i o njemu glasa na Glavnom odboru SDP-a. Bernardićevi protivnici to su protumačili kao dio scenarija za učvršćivanje pozicije šefa stranke (što se na kraju i dogodilo), dok su njegovi pristaše taj čin doživjeli kao Hajdaš Dončićev bočni udar na predsjednika SDP-a. Najmanje je onih koji govore da je istina u sredini, odnosno da Zagorci ne ruše, ali niti ne podržavaju Bernardića.

No, ističu kako su Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Arsen Bauk zapravo spasili Peđu Grbina od izbacivanja iz SDP-a.

- Obećali su Bernardiću da neće inzistirati na tajnom glasanju na Glavnom odboru, a zauzvrat su dobili obećanje da se nikoga neće izbacivati iz stranke. Grbin je rekao da, ako se izbaci Milanku Opačić i Miranda Mrsića, onda nema mjesta u stranci ni za njega.

Da je izbačeno ovo dvoje, to ne bi prošlo bez da se reflektira i na Grbinovo članstvo - kaže naš sugovornik. Budući da se na Glavnom odboru SDP-a pod točkom dnevnog reda koji je bio izglasavanje (ne)povjerenja Davoru Bernardiću uopće nije govorilo kako im predsjednik vodi stranku, nego se rasprava u velikoj mjeri svela na to kako radi Klub zastupnika SDP-a, otvorilo se pitanje hoće li to imati kakve posljedice. Gotovo da nije bilo člana Glavnog odbora SDP-a koji nije imao neku kritiku na rad njihovih saborskih zastupnika, pa im se među ostalim spočitnulo da su proizveli svega sedam zakonskih prijedloga.

Bauk, koji je predsjednik Kluba zastupnika, ukazao im je na činjenicu da je taj isti Glavni odbor prije ljeta prihvatio izvještaj Kluba zastupnika bez prigovora, i podsjetio da je između bila ljetna stanka u radu Sabora. Neki naši sugovornici iz SDP-a ističu kako bi za Bernardića kao predsjednika stranke bilo prirodno da bude i na čelu Kluba zastupnika, te podsjećaju da su te dužnosti dok im je stranka bila u oporbi obnašali Ivica Račan i Zoran Milanović.

No, kako doznajemo, neće doći ni do kakve promjene. Na čelu SDP-ova Kluba zastupnika i dalje će biti Arsen Bauk, a predsjednik stranke Davor Bernardić neće preuzeti niti jednu od saborskih dužnosti. Kao najvažniji posao ostaje mu baviti se SDP-om kojemu prethode izbori za predsjednike svih lokalnih organizacija.

U Zagrebu je već počela kampanja za predsjednika ove najveće organizacije, a žestoko bi moglo biti i u drugim sredinama. Na lokalnim izborima Bernardić će jednom testirati omjer snaga, odnosno nakon njih će se vidjeti kakvu će podršku dobiti njegovi pristaše, a kako će se provesti kritičari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:08