BUKTINJA

VELIKI POŽAR NA MAKARSKOJ RIVIJERI Gasi ga čak 300 vatrogasaca, iz Podgore evakuirali turiste i dio mještana, u opasnosti mjesta oko Tučepa

 Ivo Ravlić / Hanza Media

>>> NOVO 11:39 U požaru kod Podgore, prema prvim procjenama, izgorjele su masline, borova šuma i nisko raslinje na površini od oko 250 hektara, požar se i dalje širi prema Parku prirode Biokovo, a vatrogasci su uspjeli obuzdati požar prema Podgori i Tučepima tako da više nema opasnosti za kuće Podgorana i gosti hotela "Sirena" mogli su se vratiti u hotel.

Požar je izbio noćas iza dva sata u Gornjoj Podgori i brzo se primakao prvim podgorskim kućama i hotelu Sirena koji su velikim naporima vatrogasaca obranjeni, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina. Dodao je da su se gosti hotela Sirena vratili u hotel, a nema više panike ni kod Podgorana čije su kuće bile ugrožene vatrom.

Vatrogasci ulažu napore kako bi obuzdali širenje požara na teško pristupačnom terenu, gustom borovom šumom kroz Park Prirode Biokovo, dodao je Glavina.

Veliki požar gasi više od 250 vatrogasaca s više od stotinjak vozila, a osim vatrogasaca iz svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja te Javne vatrogasne postrojbe s područja Splitsko-dalmatinske županije, u pomoć su pozvani i vatrogasci s područja Dubrovnika, Šibenika i Zadra.

Tri kanadera koja su pritekla u pomoć gasiteljima, zbog jakog vjetra na moru u Bračkom kanalu, morala su se nakon kratke intervencije, vratiti u bazu.

Državna cesta D8 - Jadranska magistrala od 10 sati otvorena je za promet, dok su državna cesta D512 Makarska – Vrgorac, kao i Biokovska prometnica i dalje zatvorene za promet.

Ujedno, zbog opasnosti isključen je dalekovod te nisko naponska mreža, pa su Podgora i mjesta do Živogošća od jutros bez električne energije.

--------------------------------

10:07 Požar koji je noćas iza dva sata buknuo u Gornjoj Podgori obuzdan je prema mjestu Podgora gdje su obranjene kuće i hotel, no vatra se širi prema šumi Parka prirode Biokovo, potpomognuta jakim vjetrom, koji otežava gašenje.

Zbog jake bure, što je puhala brzinom od sedamdesetak, a na udare više od 100 kilometara na sat, požar se iz Gornje Podgore za samo dvadesetak minuta primakao prvim podgorskim kućama i hotelima. Velikim naporima vatrogasaca kuće su obranjene, iz hotela Sirena ispred kojeg su gorjele palme, zbog opasnosti od vatre evakuirani su gosti, a evakuiran je i dio stanovnika Podgore čijim je kućama zaprijetila vatra, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Vatra je obuzdana prema Gornjoj Podgori kao i mjestu Podgora, međutim požar se i dalje širi prema borovoj šumi između Podgore i Tučepa nedaleko prometnice Makarska - Vrgorac kao i prema šumi Parka prirode Biokovo.

Stanje na terenu nije zadovoljavajuće jer se vatra potpomognuta vjetrom i dalje brzo širi gustom borovom šumom kroz Park Prirode Biokovo, a vatrogasci ulažu veliki napor kako bi obuzdali širenje požara na teško pristupačnom terenu, kazao je Dražen Glavina.

Veliki požar gasi nekoliko stotina vatrogasaca s više od stotinjak vozila iz svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja te vatrogasnih društava i profesionalne vatrogasne brigade s područja Splitsko-dalmatinske županije.

U pomoć gasiteljima pritekla su na kratko i tri kanadera koji su zbog jakog vjetra na moru u Bračkom kanalu odustali od nastavka gašenja iz zraka te se vratili u bazu.

Zbog požara za promet je zatvorena državna cesta D8 /Jadranska magistrala/ između Tučepa i Podgore gdje se povremeno propuštaju vozila, državna cesta D512 Makarska – Vrgorac kao i Biokovska prometnica jer se tim cestama kreču brojna vatrogasna vozila. Inače, promet se između Splita i Ploča odvija zaobilazno - vozi se iz Splita Jadranskom cestom do Baškog Polje – tunel Sveti Ilija – Zagvozd – autocesta, a iz pravca Ploča prema Splitu promet se odvija autocestom.

Ujedno zbog opasnosti isključen je 110 i 35 kW dalekovod te nisko naponska mreža pa je Podgora od jutros bez električne energije.

--------------------------------

U noći sa subote na nedjelju, negdje oko 3 sata, neumoljivi plamenovi vatre opkolili su selo Podgora kod Makarske, javlja Slobodna Dalmacija. Užasavajući prizori vatre cijelo su mjesto izvukli iz njihovih postelja.

Vatra nošena jakom burom iz starog sela se vrlo brzo proširila do mjesta Podgora gdje je prešla i državnu cestu Makarska-Vrgorac.

Čak 300 vatrogasaca iz svih vatrogasnih društava s područja Makarske rivijere, ali navodno i Dubrovnika te četiri kanadera, gasilo je požar zbog kojeg je i nekoliko kuća oko spomenika Galebovo krilo evakuirano. Nakon Podgore, požar je nastavio harati i prema tučepskim zaseocima. Iako kanaderi više ne gase požar koji još uvijek nije lokaliziran, jutros je došlo do nove katastrofe.

Požar je prešao i na Park prirode Biokovo. Sa zapovjednicima lokalnih vatrogasnih jedinica Stjepkom Mrsićem (DVD Podgora) i Draženom Glavinom (DVD Makarska) još nismo uspjeli stupiti u kontakt jer su i dalje na požarištu, a ni Velimir Vidak Buljan, ravnatelj Parka Prirode Biokovo koji je također na terenu, još uvijek nije mogao reći kakva je situacija. Još se ne zna ni približno koliku površinu je požar zahvatio, ali procjenjuje se na nekoliko tisuća hektara.

Podgora i okolna mjesta od sinoć su bez struje, a promet državnom cestom D8 je tek u nedjelju prijepodne ponovno uspostavljen.

Bura, koja na tom području puše od subote, u jačanju je i jaki vjetar radi probleme vatrogascima na terenu, pa su mnogi od njih jutros zatražili intervenciju ispiranja očiju.

Gori gusta borova šuma i maslinici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:01