MARKO PERKOVIĆ

VELIKI PRAVOSUDNI MISTERIJ Thompson je prijavljivan zbog pozdrava 'Za dom spremni', ali što se dogodilo s tim prijavama?

 Jure Mišković / CROPIX

Prošle godine nakon proslave obljetnice vojno-redarstvene akcija Oluja u Kninu, policija je protiv pjevača Marka Perkovića Thompsona podnijela prekršajnu prijavu zbog pozdrava “Za dom spremni”.

Tim pozdravom, podsjetimo, počinje njegova pjesma “Bojna Čavoglave” koju pjevač redovito izvodi na koncertima organiziranim u čast Oluje. Policija mu je, kako su tada izvijestili mediji, istu večer nakon koncerta održanog u Kninu, uručila obavijest o pokretanju prekršajnog postupka. Lani u kolovozu činilo se da su nadležna državna tijela odlučila pozdrav “Za dom spremni” napokon sankcionirati odrješito i učinkovito.

Krajem kolovoza prošle godine s dužnosti je morao otići dugogodišnji načelnik kninske policije Miljenko Lelas, a povod njegovom padu bili su propusti koje je počinio na osiguravanju reda na lanjskoj proslavi obljetnice operacije Oluja. Njegovi policajci su naime prilično pasivno promatrali veterane IX. Bojne HOS-a “Rafael Boban” predvođene Markom Skejom kako marširaju središtem Knina s rukom podignutom u zrak, izvikujući pozdrav “Za dom spremni” i pjevajući “Juru i Bobana”.

Ratni hit

Lelas o incidentu nije izvijestio nadređene u PU šibensko-kninskoj iako su mu policijski protokoli to nalagali pa je MUP u kolovozu prošle godine nad njegovim radom pokrenuo interni nadzor. Inspektori su otkrili niz nepravilnosti u Lelasovu policijskom radu, a uz ostalo i da raniju prekršajnu prijavu protiv Marka Perkovića napisanu u kolovozu 2015. zbog pozdrava “Za dom spremni” na početku njegova ratnog hita “Bojna Čavoglavi” nikada nije proslijedio Prekršajnome sudu u Šibeniku. Dugogodišnji načelnik kninske policije zbog te je i niza drugih nepravilnosti naprasno “umirovljen na osobni zahtjev”.

Pokušali smo na Prekršajnom sudu u Šibeniku provjeriti što se dogodilo s prijavom koju je policija 5. kolovoza prošle godine podnijela protiv Marka Perkovića zbog koncertnog pokliča “Za dom spremni”. Zanimalo nas je i je li šibenski Prekršajni sud ranijih godina zaprimao istovrsne prijave protiv Marka Perkovića, s obzirom na to da je pozdrav “Za dom spremni” neizbježan dio repertoara na svim njegovim koncertima održanim u čast obljetnice akcije Oluja, te kakav je sudski ishod tih prijava.

Zamjenica predsjednika toga suda, sutkinja Marina Belak, u ponedjeljak nam je u telefonskom razgovoru najprije rekla da taj sud nije donio nikakvu presudu vezanu za Marka Perkovića, ali da se protiv njega vode dva prekršajna postupka. Jedan se, kazala je, vodi povodom djela iz 2016., a drugi povodom ovogodišnjeg prijave.

Oba postupka, ustvrdila je, odnose se na članak 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Riječ je o članku u kojem stoji da će novčanom ili kaznom do 30 dana zatvora biti kažnjen onaj tko “izvođenjem i reproduciranjem pjesama, skladbi ili tekstova, ili nošenjem i isticanjem simbola, tekstova, slika i crteža remeti javni red i mir”.

Zanimalo nas je odnosi li se prekršajna prijava iz 2016. na Thompsonov nastup u Kninu i kako je moguće da u godini dana još nije riješena. Pitali smo i na što se točno odnosi ovogodišnja prijava te postoje li protiv navedenog pjevača prijave iz prethodnih godina.

Pisani odgovor

Sutkinja je, međutim, zatražila da joj pitanja pošaljemo pisanim putem, a kad smo to učinili, dan kasnije nam je uzvratila šturim odgovorom: “Izvješćujemo vas da vam ne možemo dati tražene podatke za osobu imena Marko Perković Thompson, u smislu odredbe članka 8. Zakona o zaštiti osobnih podataka”. U pisanom odgovoru, dakle, nije potvrdila niti ono što nam je dan ranije rekla telefonom. Uputila nas je da se podatke o osuđivanosti zatražimo od Odjela za prekršajne evidencije Ministarstva pravosuđa.

I u Ministarstvu pravosuđa, međutim, odbili su nam dati podatke o prekršajnim presudama protiv Marka Perkovića, pozivajući se također na Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Ni s glasnogovornicom Policijske uprave Šibensko-kninske, Maricom Kosor, nismo bili bolje sreće. Upitali smo je koliko je prekršajnih prijava zbog koncertnog pokliča “Za dom spremni” protiv Marka Perkovića policija podnijela u zadnjih 10 godina te kakvi su ishodi tih prijava.

Interpretacija

“Te informacije vam ne možemo dati zbog Zakona o zaštiti osobnih podataka. Hvala i doviđenja”, izjavila je Kosor prije nego je poklopila slušalicu, primjenjujući postupak koji u novinarskom žargonu zovemo “otkantavanje”.

Svim navedenim institucijama odgovorili smo kako je njihova interpretacija Zakona o zaštiti osobnih podataka apsurdna, jer je riječ o javnoj osobi koja se odlučila kršiti Zakon na javnome mjestu, pred više stotina svjedoka. Podsjetili smo ih na slučaj hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića, o čijoj je prekršajnoj presudi na 15.000 kuna zbog pozdrava “Za dom” (publika je odgovarala “spremni”) na Dinamovom stadionu, sud izvijestio javnost.

Podsjetili smo ih da dio sudova objavljuje presude na svojim službenim stranicama, da su vrata sudnica otvorena novinarima koji žele pratiti suđenja te da su to oblici na koje javnost u demokratskim sustavima nadzire rad pravosuđa. Institucije kojima smo se obratili su, međutim, ostale čvrste u zaštiti “privatnosti” Marka Perkovića Thompsona.

U intervjuu koji je ovih dana dao Televiziji N1, sam Marko Perković je ustvrdio da nikad do 2016. protiv njega policija zbog spomenutog pozdrava nije podnosila prekršajnu prijavu. “Ja sam Čavoglave pjevao i prije dana Domovinske zahvalnosti u Kninu i poslije i nikad nisam dobio prekršajnu prijavu. Zašto baš taj dan jesam... Ne znam što bih onda treba izvoditi”, izjavio je na N1 Perković koji će biti uključen i u ovogodišnji službeni program obilježavanja Oluje, ali ovaj put u Slunju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:17