FIPRONIL

VELIKI SKANDAL S OTROVNIM JAJIMA KOJI POTRESA EUROPU PROŠIRIO SE I NA HRVATSKU S našeg tržišta se hitno povlače jaja nizozemskog proizvođača

 
 REUTERS

S hrvatskog se tržišta, iz predostrožnosti, povlače jaja nizozemskog proizvođača Ekoplaza koje je na tržište stavila Biovega d.o.o., izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede.

Na temelju zaprimljene obavijesti distributera iz Nizozemske, Udea B.V., Veghel, o sumnji u moguću prisutnost aktivne tvari fipronila u jajima, Biovega d.o.o. iz Zagreba iz predostrožnosti je opozvala predmetni proizvod te o tome putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) obavijestila i Ministarstvo poljoprivrede. Riječ je o svježim jajima nizozemskog proizvođača Ekoplaza 6/1, serije L 101013817170726, s naznakom 'najbolje upotrijebiti do 11/08/2017', a s tržišta se povlače zbog sumnje na moguću prisutnost aktivne tvari fipronila u jajima

Fipronil je insekticid širokog spektra koji se koristi za borbu protiv buha, uši, krpelja, žohara i grinja. Nije dozvoljena njegova upotreba na životinjama čiji se proizvodi koriste za prehranu ljudi. Ovo povlačenje je uslijedilo nakon velikog skandala koji već neko vrijeme potresa nekoliko članica Europske unije.

Razmjer skandala je izbio na vidjelo prošlog tjedna u Nizozemskoj, gdje je blokirano 180 uzgajališta peradi dok je razina fipronila prelazila prag koje određuje europsko zakonodavstvo. Svjetska zdravstvena organizacija u velikoj količini fipronil smatra umjereno toksičnim. Strogo ja zabranjen kod životinja namijenjenih ljudskoj prehrani.

Kriza se zatim proširila na Njemačku, Švicarsku i Švedsku, gdje su milijuni jaja iz Nizozemske, koja ima oko 50 milijuna koka nesilica, uništeni ili vraćeni. Povlačenje je zabilježeno i u drugim državama, uključujući i Sloveniju te Rumunjsku.

Nizozemska policija uhitila dvije osobe u slučaju kontaminiranih jaja

Nizozemska policija uhitila je dvije osumnjičene osobe u četvrtak u sklopu istrage o nezakonitoj primjeni otrovnog insekticida u peradarskoj industriji, objavila je služba nizozemskog tužiteljstva. Milijuni kokošjih jaja povučeni su s polica europskih supermarketa iz straha od korištenja insekticida fipronila, a tisuće kokoši mogle bi biti uništene u Nizozemskoj.

Tužitelji su u izjavi naveli da je u sklopu istrage pretraženo osam lokacija u Nizozemskoj i Belgiji, zaplijenjena su vozila, bankovni računi i nekretnine. Uhićeni su direktori nizozemske tvrtke Chickfriend, koja je u središtu skandala. Dužnosnici tvrtke zasad nisu dostupni za komentar.

Pretražene lokacije povezane su s Chickfriendom, koji je navodno koristio pesticid, kao i potencijalni nabavljači. Direktori su osumnjičeni za ugrožavanje javnog zdravlja i posjedovanje zabranjenih pesticida.

Hrvatska agencija za hranu objavila je kroz formu pitanja i odgovora ključne informacije o fipronilu.

1. Što je fipronil?

Fipronil je insekticid širokog spektra koji se koristi za borbu protiv buha, uši, krpelja, žohara i grinja. Nije dozvoljena njegova upotreba na životinjama čiji se proizvodi koriste za prehranu ljudi.

2. Koji je utjecaj fipronila na zdravlje ljudi?

Fipronil pokazuje akutnu toksičnost kod eksperimentalnih životinja kada se unese u organizam oralnim putem, kroz kožu ili udisanjem. Ne izaziva iritacije kože ili sluznice oka, niti izaziva alergiju na koži. U testovima koji su provedeni na miševima, štakorima, psima i zečevima fipronil je djelovao na živčani sustav, ali kod odraslih životinja utjecaj je bio reverzibilan. Kod štakora je neurotoksičnost uočena kod podmlatka, nakon što je ova supstanca davana majkama. Kod štakora i miševa primijećen je i toksični utjecaj na jetru. Prema dosadašnjim spoznajama fipronil nije klasificiran kao mutagen ili karcinogen.

3. Na temelju čega je napravljena procjena rizika za fipronil?

Njemački institut za procjenu rizika (BfR) napravio je procjenu štetnog utjecaja na zdravlje za fipronil na temelju količina ove tvari izmjerene u kokošjim jajima i mesu, te povezanosti s prekoračivanjem akutne referentne doze (ARfD). ARfD dobivena je na temelju neurotoksičnih studija na štakorima, uz korekciju sa sigurnosnim faktorom 100. Vrijednost ARfD iznosi 0,009 mg/kg tjelesne mase. ARfD predstavlja količinu tvari po kilogramu tjelesne mase koja se može unijeti hranom tijekom jednog dana bez vidljivog rizika za konzumenta.

4. Što se događa u slučaju da se ARfD prekorači?

Prekoračenje ARfD-a ne znači da odmah dolazi do štetnog utjecaja na zdravlje, ali prema trenutnim znanstvenim spoznajama, ukazuje na mogućnost povećanog rizika za zdravlje ljudi nakon konzumacije kontaminiranih kokošjih jaja. Sigurnosni faktor između najviše doze u studijama na životinjama kod koje nije bilo štetnog utjecaja na zdravlje za fipronil iznosi 100.

5. Postoji li rizik za zdravlje povezan s konzumacijom jaja ili mesa peradi zbog povećane količine fipronila u njima?

Prema prehrambenim navikama Nijemaca ARfD nije prekoračena niti u jednoj dobnoj skupini, dok je prema europskim prehrambenim navikama prekoračena u slučaju djece kada iznosi 1,6 za kokošja jaja. To bi otprilike značilo da dijete čija je tjelesna masa 10 kg pojede u jednom danu 2 jajeta s količinom od 1,2 mg/kg fipronila (u ovom slučaju najveća utvrđena količina u kokošjim jajima). Osim toga izračunato je da najveća količina kod koje ne bi bilo zdravstvenog rizika ni za koju dobnu skupinu iznosi 0,72 mg/kg fipronila (ili suma fipronila i njegovih metabolita izraženih kao fipronil).

Sve ostale, do sada utvrđene količine fipronila u jajima i mesu, neće dovesti do prekoračivanja ARfD.

6. Koje se najveće količine rezidua primjenjuju za jaja i meso peradi?

Najveće količine iznose 0,005 mg/kg, što predstavlja analitičku granicu detekcije s obzirom da se ovaj insekticid ne smije koristiti kod životinja koje se koriste za prehranu ljudi. Znači da se proizvodi koji prelaze ovu granicu ne bi smjeli nalaziti na tržištu.

Međutim kratkotrajna povećana izloženost ne znači da konzumacija sporne hrane predstavlja rizik za zdravlje kod konzumenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:35