ZAJAM

VELIKI TRGOVAČKI LANAC PONUDIO IM UVJETE KOJE BANKE NISU MOGLE Pula digla kredit od Lidla, rok otplate sedam godina, a kamata i osiguranja nema!

Arhivska fotografija
 Goran Šebelić / CROPIX

Pulu će ni manje, ni više nego kreditirati poznati njemački trgovački lanac Lidl, što nije baš uobičajeno. Nakon što je u veljači Lidl s Gradom Pulom sklopio sporazum o kreditiranju gradnje kružnog toka u Ulici prekomorskih brigada, točnije pulskoj obilaznici, te prilaznih cesta sa svom infrastrukturom, Vlada je prošli tjedan to i amenovala.

Vlada je, naime, odobrila Puli podizanje 18,5 milijuna kredita od tog trgovačkog lanca jer takve kredite zbog veće vrijednosti gradovima mora odobriti vrh države. Lidl je Gradu ponudio povoljnije uvjete nego što bi to učinile banke.

Naime, kredit se uzima s rokom otplate od sedam godina uz godinu dana počeka, u godišnjim ratama i bez kamata te instrumenata osiguranja. Lidlu je, naravno, to u interesu jer u neposrednoj blizini te ceste planira graditi svoj drugi trgovački centar u tom gradu. Obilaznica se već gradi, a njezina je vrijednost oko 20 milijuna kuna. - Grad Pula je s trgovačkim društvom Lidl još u veljači ove godine zaključio sporazum o zajmu koji je najprije odobrilo Gradsko vijeće Pule na svojoj sjednici u ožujku ove godine, a potom jučer i Vlada kao što i zakon nalaže.

To je dobar primjer poslovne suradnje javnog i privatnog sektora u kojem obje strane imaju korist, a držim i da je ovakav primjer pozitivna novina u Hrvatskoj. Grad Pula je ovim sporazumom postigao znatno bolje uvjete srednjoročnog financiranja gradnje kapitalnih objekata od tržišnih. Ugovorena sredstva od 18,5 milijuna kuna namjenski će se utrošiti za gradnju velikog kružnog toka - rekao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:41