MATO ARLOVIĆ

VETERAN SDP-a U KNJIZI O HERCEG-BOSNI STAO U OBRANU TUĐMANA 'Na znanstvenoj razini obara tezu da je Tuđman s Miloševićem dogovorio podjelu BiH'

Mato Arlović
 Neja Markicevic / HANZA MEDIA

Knjiga "Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i (pre)ustroj Bosne i Hercegovine" autora Mate Arlovića koja proučava i istražuje ulogu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne u cjelokupnosti odnosa koji su proizlazili iz bosansko-hercegovačke krize, postupka osamostaljenja i međunarodnog priznanja te uloge politike Hrvatske i njezinog vodstva prema BiH u takvim okolnostima, predstavljena je u utorak u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu.

"Proučavanjem i istraživanjem nastojao sam utvrditi ili dati makar i malen doprinos spoznaji je li istinita percepcija o podjeli BiH u kojoj sudjeluje Hrvatska ili se istina sastoji u sasvim drugačijoj njezinoj politici prema BiH," naglasio je autor knjige Mato Arlović.

Kazao je da knjiga treba demistificirati percepciju da je Hrvatska bila agresor u BiH s ciljem da s hrvatskim vodstvom Hrvatske zajednice Herceg-Bosne u udruženom zločinačkom poduhvatu i provođenjem politike podjele BiH ostvari ideju o Velikoj Hrvatskoj.

"Nastojao sam se truditi da budem realan i objektivan i da tražim istinu, argumentima i dokazima, a ne da se obračunavam s proizvođačima percepcije koja je nametnuta javnosti", dodao je.

Knjiga je, kaže Arlović, trebala odgovoriti i na opasnost velike stigme nad Hrvatima i u BiH i Hrvatskoj sada i u slijedećem stoljeću.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić ustvrdio je da ova znanstvena studija može biti korisna pomoć u pravnoj zavrzlami i borbi za dokazivanje istine na višoj razini te da knjiga na dokumentaran i znanstveni način dokazuje da Hrvatska zajednica Herceg-Bosna nije bila država u državi.

Ocijenio je da je dobro razrađena pravna analiza kojom autor pobija optužbu da se Hrvatska povezala s vodstvom Hrvata iz Bosne i Hercegovine u udruženi zločinački poduhvat radi pripajanja dijela BiH Hrvatskoj.

"Na znanstvenoj razini ekskulpira politiku predsjednika dr. Franje Tuđmana te obara i dokazuje neutemeljenu tezu da je s Miloševićem dogovorio podjelu BiH. To je teza koju trajno ponavljaju nositelji velikosrpske politike, kao i bošnjački fundamentalisti, a nerijetko na nju nasjedaju hrvatski javni djelatnici, novinari i anarhisti koji Hrvatsku nisu željeli, sanjali, a kamoli branili", kazao je Puljić.

Smatra da je knjiga izvrstan priručnik ne samo za pravne stručnjake, već i za javne djelatnike u politici, sudstvu, kulturi i obrazovanju.

"Djelo je relevantan doprinos autora onom stajalištu koje suvremene ustavnopravne aspekte određenih pluralnih entiteta razumije i potvrđuje ne samo kao nužne i potrebne instrumente tehnike pomirenja između vlasti i slobode pluralnih identiteta i različitosti, već i kao nužan test provjere legaliteta i legitimnosti", naglasio je predstojnik katedre za Ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu Arsen Bačić.

Istaknuo je da je cjelokupan materijal ove knjige je poučan 'case study' - studija slučaja za istraživanje post-socijalističke tranzicijske BiH kao duboko podijeljenog društva.

Profesior emeritus na Pravnom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku kazao je da autor u svojoj knjizi znanstveno otkriva i elaborira kauzalitet, tijek i finalis ustrojavanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Na taj način, može se reći, nudi znanstvenu istinu koja bitno odudara od određenog uvriježenog mišljenja, pa i konstrukcija Haškog tribunala te skida hipoteku s Hrvatske države i njezinih građana, kao i hrvatskih političkih dužnosnika na čelu s Franjom Tuđmanom", naglasio je.

Znanstveni savjetnik na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar Miljenko Brekalo ustvrdio je da je knjiga od izuzetne važnosti za pravnu analizu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne jer na objektivan, nepristran način analizira pravno-politički kontekst njezina nastanka, egzistiranja i prestanka postojanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:19