OPREMANJE HV-a

VIDEO: HRVATSKA VOJSKA TESTIRALA NOVO MOĆNO NAORUŽANJE Stižu Patrije s izraelskim topom, 8 sofisticiranih stanica instalirat će u DOK-ING-u i Đakoviću

 
 Screenshot: YouTube

Pripadnici Kopnene vojske ovih su dana završili testiranje prve daljinski upravljive oružane stanice kalibra 30 mm s integriranim protuoklopnim raketnim sustavom UT30MK2 izraelske tvrtke Ebit, koja je ugrađena na borbeno oklopno vozilo Patria Hrvatske vojske, doznaje Jutarnji list te prvi u Hrvatskoj objavljuje fotografije ove vatrene stanice instalirane na oklopnom vozilu HV-a.

Riječ je o prvoj od ukupno osam stanica s 30-milimetarskim topom i protuoklopnim sustavom s dvije vođene protuoklopne rakete Spike, koje je Hrvatska kupila od Elbita. S isporukom stanica malo se kasni te se u javnosti izražavala sumnja da će do toga uopće doći. No, naši sugovornici tvrde da kašnjenje nije alarmantno i da će s isporukom biti sve u redu. Kako doznajemo, ovo je samo početak opremanja Kopnene vojske ovim moćnim naoružanjem.

U Glavnom stožeru iskazali su potrebu za opremanjem ojačane bojne ovim sredstvom. Stoga se u sljedećih nekoliko godina planira nabava još 20 vozila Patria na koje bi se ugradile ove 30-milimetarske stanice. U ovom trenutku HV ima 126 vozila Patria. Isporukom ove stanice izraelska vojna industrija na velika se vrata vraća u Hrvatsku nakon neuspješnog pokušaja prodaje borbenog aviona F16 Barak Hrvatskoj. Riječ je o tvrtkama Elbit, koja proizvodi stanicu, i Rafael, koja proizvodi rakete Spike.

Uspješno testiranje

Ministarstvo obrane još je u veljači 2018. godine sklopilo ugovor s izraelskim Elbitom vrijedan 93,4 milijuna kuna bez PDV-a o nabavci ovih stanica. Taj je posao i velika prilika za domaću vojnu industriju. Naime, Elbit je za instalaciju ove stanice na hrvatske Patrije angažirao hrvatsku kompaniju DOK-ING, a ostala će oprema biti instalirana u Đuri Đakoviću.

Na vojnom poligonu obavljeno je testiranje stanice. Pucano je iz topa te je ispaljeno i nekoliko raketa Spike, koje su pogađale tenk kao metu. Kako doznajemo, testiranje je uspješno završeno i hrvatski su zapovjednici iznimno zadovoljni mogućnostima stanice. Osim topa kalibra 30 mm na stanicu je integrirana daljinski upravljana strojnica od 7,62 mm, protuoklopni vođeni raketni sustav, bacač dimnih kutija od 76 mm tipa Wegmann, panoramska motrilačka dnevno-noćna sprava zapovjednika te stabilizirana dnevno-noćna ciljnička sprava.

Nakon obavljenog testiranja vozilo Patria s ovom stanicom ide u Đuro Đaković u Slavonski Brod, gdje će se instalirati sva dodatna oprema. To će, prema riječima naših sugovornika, biti novi posao za ovu tvrtku koja je trenutno u velikim problemima, ali joj se i na ovaj način osiguravaju novi poslovi te dugoročna suradnja s izraelskim Elbitom. Prema njihovim očekivanjima, vozilo sa stanicom trebalo bi biti spremno za primopredaju Kopnenoj vojsci početkom veljače sljedeće godine. Ako sve prođe u redu, nakon toga se očekuje da po istom modelu bude integrirano i sljedećih sedam stanica.

Novo moćno oružje

Obuku za upravljanje vatrenim stanicama provodit će izraelski instruktori po sustavu “train the trainer”, dakle obučit će dio naših posada borbenih vozila, a oni će kasnije obučavati ostale naše posade. Ove stanice pridonijet će podizanju vatrene moći Gardijske motorizirane brigade, koja ovim dobiva dodatnu sposobnost vođenja protuoklopne borbe na daljinama do 4 km, što nam je zadano kao “NATO-ovska sposobnost”.

Naime, Hrvatska za ovaj sustav nabavlja i projektile dugog dometa Spike-LR, koji uništavaju oklop debljine 700 mm na udaljenosti od 4000 metara. Također probijaju tenkove opskrbljene reaktivnom protuoklopnom zaštitom. Do sada su Patrije bile naoružane samo spregnutom strojnicom u kalibru 7,62 mm te su ih mnogi u šali nazivali “oklopljenim autobusima”, praktički bez ikakve vatrene zaštite. Integracijom ove stanice Hrvatska vojska dobiva novo moćno borbeno oružje. Ono će biti raspoređeno u Gardijske brigade.

Stanice su još jedan dio realizacije plana ciljeva sposobnosti koje je Hrvatska preuzela u NATO-u. A to je da u sljedećih nekoliko godina Hrvatska vojska ima opremljenu ojačanu oklopno-mehaniziranu bojnu čiji će sastavni dio biti Patrije sa stanicom 30 mm, oklopno vozilo Bradley te samohodna panzer haubica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:00