PRATITE UŽIVO

VIDEO: OKRŠAJ U SABORU Maras vikao HDZ-ovcima da neće sjesti, u tonu tijekom pauze se čulo "K'o dijete je!" i "Kako si ga naživcirao!"

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Hrvatski sabor u četvrtak je raspravljao o konačnom prijedlogu Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, a uspostava tog sustava strateški je cilj definiran nedavno donijetom Strategijom nacionalne sigurnosti. Istražno povjerenstvo za Agrokor ponovno je bila tema verbalnih sukoba i međusobnih prozivki saborske pozicije i opozicije.

Ovdje uživo možete gledati prijenos iz Sabora:

14:15 Maras se vratio na slučaj ranije svađe, te pozvao ministra Krstičevića da se ispriča što je rekao da nije služio vojsku jer jest (op.a. Maras), a pitao ga je i govori li to o stavu prema svima koji zaista nisu služili vojsku.

Krstičević je rekao da je dobio informaciju da je služio vojni rok, "i ja vam čestitam i drago mi je, a kao čovjek vam se ispričavam. Drago mi je što ste služili vojni rok. Poštujem i one druge ljude koji nisu. Vi znate da ste puno puta o vojnicima i meni govorili na jedan loš način, ali za ovu tvrdnju se ispričavam', kazao je ministar.

Određena je pauza od 20 minuta.

14:00 Miro Bulj je rekao da je domovinska sigurnost nešto sveto i da bi trebao osigurati građane, ali i razvoj društva. 'Ovim zakonom se implementira sve, a treba uključiti svakoga pojedinca. Bez pojedinca koji se ne bude osjećao sigurno u domovini nećemo nikad dostići civilizacijski doseg kojim svi skupa težimo', kaže Bulj (Most).

- Zaista moram spomenuti moju Dalmaciju i reakciju na moje pitanje ministrici Martini Dalić oko štetnosti projekta termoelektrane na Peruči. Žalosti me reakcija članova Vlade da ne dobivamo odgovore na pitanja nego napade - kazao je Bulj među ostalim u pojedinačnoj raspravi. 'Nema sigurnosti dok ne zaštitimo vodu, zrak, hranu i energetiku', naveo je u zaključku. Most će prijedlog zakona o domovinskoj sigurnosti prihvatiti i pozdravljaju ga.

Saborska TV
Miro Bulj

13:50 Joško Klisović poslao je dvije poruke ministru obrane. - Ovaj zakon koji je predložio dobrim dijelom je fokusiran na upravljanje krizama, i ja to podržavam. No ono što mislim da nedostaje u našem sustavu sigurnosti je tzv. sustav ranog uzbinjivanja, i molio bih da se pažnja i energija usmjere na to', pozvao je Klisović.

--------------------

13:20 Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić u četvrtak je kazao kako treba utvrditi političku odgovornost u slučaju Agrokor, što se može i u sudskom procesu pa u HNS-u smatraju da u ovoj fazi saborsko istražno povjerenstvo nema smisla, dok Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) najavljuje mogućnost oporbenog bojkota rada Sabora bude li opstrukcije rada povjerenstva. “Stav HNS-a je poznat - mi mislimo da je najbolje da se povjerenstvo ugasi, a i stav pravnih stručnjaka s kojima smo se konzultirali je da u ovoj fazi povjerenstvo nema smisla", poručio je.

Dodao je da hrvatski građani trebaju biti upoznati s velikom većinom detalja koji mogu biti dostupni. "Međutim, kada je krenula inicijativa za povjerenstvo upozorili smo na iskustva rada dosadašnjih povjerenstava koja nisu polučili kvalitetne rezultate. Smatram da nema potrebe za paralelnim sustavom, jer bi si povjerenstvo uzelo tu ulogu, već da na tome rade DORH i sudbena vlast", ocijenio je Batinić.

--------------------

12:20 Ivan Lovrinović, Promijenimo Hrvatsku i član Istražnog povjerenstva za Agrokor koje bi trebalo početi s radom 3. studenog pozvao je svoje oporbene kolege na akciju. Lovrinović smatra da ukoliko HDZ nassstavi s opstrukcijom rada Istražnog povjerenstva za Agrokor oporba treba "ozbiljno razmotriti mogućnost da objave bojkot rada u Saboru." Rekao je da je uloga povjerenstva isključivo političke prirode i pozvao se na tumačenje pravnih stručnjaka koji u predistrazi DORH-a ne vide razloge za gašenje povjerenstva i ne smatraju da bi ono kontaminiralo pravosudni postupak.

--------------------

12:00 Inače, Josip Borić u ime Kluba zastupnika HDZ-a prigovorio je da neki zastupnici u Saboru svakodnevno zloupotrebljavaju institut povrede poslovnika koji koriste kao rezervnu repliku. "Neki to rade svakodnevno, maltretiraju ostale zastupnike na način da cijeli dan raspravljaju, dolaze svježi u 4 ili 5 sati popodne i traže stanku i nije ih uopće briga što je na dnevnom redu", rekao je.

"Kao mala djeca kada im se uzme igračka, ako nije po njihovom nećemo se igrati", kazao je Borić ustvrdivši da očito oporba želi voditi Sabor, Vladu i državu. Borić smatra da zato treba krenuti s raspravom o izmjenama saborskog poslovnika.

--------------------

11:45 Joško Klisović (Klub zastupnika SDP-a) rekao je, među ostalim, da Vlada ne treba posebnu koordinaciju da bi utvrdila da je došlo do krize. - Ne treba još jedno tijelo u postupku donošenja odluke koje će usporiti postupak donošenja odluke - rekao je pričajući o požarima i reakciji operativnih stožera tijekom ljeta.

Saborska TV

11:30 Goran Aleksić (SNAGA, Živi zid) pričao je o prijedlozima zakona koji bi 'na raspravu mogli doći oko ponoći'.

- Zamolio sam opoziciju da ne prave predstavu, da ne traže previše stanki. Nitko me nije poslušao. Ja sam mali pas, a samo veliki psi imaju pravo. Žalosno je da smo u situaciji da dopuštamo bankama da pelješe hrvatske građane, da zakon koji je bitan za građane stavljamo na dnevni red u ponoć. Ovi ljudi koji su trenutno u Saboru ne predstavljaju njihov interes. Interes građana Hrvatske je pravo i pravda, a zastupnika je predstava - rekao je Aleksić.

--------------------

11:00 Nakon stanke je Arsen Bauk rekao da je ministar Damir Krstičević govorio neistinu kad je Gordanu Marasu ranije rekao da nije služio vojni rok i da ne voli Hrvatsku vojsku. - Maras je vojsku služio na Črnomercu i u Muzilu u Puli - rekao je Bauk.

--------------------

Netko od zastupnika o, vjerojatno, Marasu: 'K'o dijete je!'

10:35 Došlo je do verbalnog okršaja Gordana Marasa s Furiom Radinom. Maras je pokušavao odgovoriti ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji ga je prozvao da nije služio vojni rok.

Međutim, Radin mu nije dopuštao da za to koristi povredu Poslovnika. Maras je isprva odbijao sjesti nakon što mu je Radin uskratio riječ. HDZ-ovi zastupnici su mu iz klupa također dovikivali da sjedne. "Neću sjesti! Kaj ćeš mi ti govoriti da sjednem?", govorio je Maras no na kraju je sjeo. Iako je još jednom dignuo ruku da se javi za riječ, to mu nije bilo dozvoljeno. Zatražene su pauze, a najprije ju je tražio Arsen Bauk, "da se malo smire", pa su zastupnici dobili pet minuta.

Nakon što je pauza krenula, u tonu prijenosa Sabora uživo na YouTubeu mogao se čuti razgovor nekih zastupnika, no nije sigurno koga.

- Kako si ga naživcirao!

- K'o dijete je, ne može završiti raspravu - moglo se čuti u tonu.

--------------------

10:30 Gordan Maras (SDP) opet se osvrnuo na ministra financija Zdravka Marića. 'Neodrživo je da jedan državni tajnik ode u Agrokor, i da se za 4 godine vrati za ministra financija, pa da onda govori da ništa nije znao', kazao je, a ranije je na Facebooku objavio video uživo iz sabornice u kojem je reagirao na najavu moguće tužbe Marića, koji možete pogledati OVDJE.

--------------------

10:15 Nikola Grmoja (Most nezavisnih lista) rekao je da se još jedna kolona u 24 sata vratila istim putem kući, a koliko smo ih tijekom zadnjih godina vidjeli da se tako vraćaju. Govorio je dakle o 12 privedenih suradnika ili osobama povezanih s Ivicom Todorićem i Agrokorom koji su u ponedjeljak ujutro uhićeni, a sinoć pušteni nakon ispitivanja. Kritizirao je ponovno i HDZ tvrdeći da ne žele istražno povjerenstvo o Agrokoru.

Most je pozivao da se iz zakona izbaci članak koji govori o financijskim izvješćima te povjerenstvo nastavi s radom, HDZ- je ponavljao kako takav rad ne bi bio u skladu sa zakonom dok su iz SDP-a pozivali izvanrednog povjerenika za Agrokor Antu Ramljaka da objavi koliko je platio starih obveza medijima koji su imali potraživanja prema tom koncernu optužujući HDZ da na taj način kontrolira medije.

- Prije nekoliko dana sam izišao s prijedlogom kojim je slomljena argumentacija HDZ-a da bi se povjerenstvo kosilo s istragom koja je u tijeku. Budući da nismo odabrali potpredsjednika povjerenstva, dogovor je bio da ponovno idemo pred Sabor kako bismo izabrali potpredsjednika i to nam je prilika da osim odabira samog potpredsjednika izbacimo članak koji se tiče kvalitete financijskih izvješća o koncernu Agrokor. Samim time nismo u nikakvom sukobu s istragom koja se trenutno provodi.

Pripremio je, kazao je, novi prijedlog odluke. "Taj ću prijedlog uputiti u proceduru pa očekujem od predsjednika Sabora da to stavi na raspravu i glasovanje kako bi se izabrao potpredsjednik, ali i otklonili šuplje argumete HDZ-a da se kosimo s istragom koja je u tijeku", poručio je.

"Naš dogovor je i bio da ćemo ponovno glasovati i raspravljati o odluci o saborskom istražnom povjerenstvu, izabrat ćemo potpredsjednika. Vaš prijedlog (HDZ-a) je da će to biti Milijan Brkić, a nekakav je dogovor bio da tajnik budem ja, kako HDZ ne bi imao potpredsjednika i tajnika i tako smo se dogovorili, ali HDZ zna često ono što smo se dogovorili i izigrati tako da ako tako bude, ja sam snimio cijeli sastanak na mobitelu", poručio je Grmoja.

Jelkovac: Sukladno zakonu je vrlo jasno kad istražno povjerenstvo prestaje s radom, vi iz Mosta ste populisti, a mi legalisti

Marija Jelkovac (HDZ) rekla mu je da se ne drži dogovora da će, što se tiče istražnog povjerenstva za Agrokor, zajedno nastupati, osobito prema medijima. Jelkovac kaže da zakon jasno govori da će povjerenstvo prestati raditi ako krene kazneni postupak o određenom predmetu. "Sukladno zakonu je vrlo jasno kad mi kao istražno povjerenstvo trebamo prestati s radom", kazala je, poručivši time da nije HDZ protiv povjerenstva, već da nije dobro da se istovremeno dok traje sudski postupak provodi "paralelno neki drugi postupak, pa makar i u Saboru".

Vi iz Mosta se populisti, a mi smo legalisti, to je jedina razloga između vas i nas, kazala mu je.

Saborska TV

- Odredba članka 4 Zakona o istražnom povjerenstvu nije slučajno u zakonu, već zato što je zakonodavac smatrao da ne bi bilo dobro i higijenski da se s trajanjem sudskog postupka provodi parlelno neki drugi postupak od bilo kakvog istražnog povjerenstva jer taj paraleleizam nije dobar i time se kontaminira područje jer se o istom pitanju ne može voditi dva postupka", pojašnjavala je.

--------------------

10:00 Više zastupnika dočekalo je da zatraži stanku, među njima su klubovi Mosta, SDP-a i HDZ-a.

--------------------

9:45 Ministar obrane Damir Krstičević rekao je da je proces očuvanja i gradnje te jačanja nacionalne sigurnosti ne može biti stihijski, već mora biti upravljan. - Moramo biti spremni i sposobni ostvarivati nacionalne interese u uvjetima kad su oni ugroženi.

Saborska TV
Damir Krstičević

Rekao je da su požari koji su Dalmaciju pogodili tijekom ljeta pokazali koliko je sustavnosti potrebno u pristupu problematici sigurnosti i u kriznim situacijama. - Želim zahvaliti našim vatrogascima još jednom, vojnicima, policajcima, GSS-u, Crvenom križu i mještanima na angažmanu gašenja požara. To je sinergija koju želimo - kazao je Krstičević na početku sjednice. Misija sustava domovinske sigurnosti je, kaže, graditi sigurno okruženje te štititi nacionalne interese RH vodeći skrb o zaštiti ljudi i prirodnih resursa.

--------------------

9:35 Iako je skroz uobičajeno da zastupnici sjednicu započnu traženjem stanki za raspravu o aktualnim događajima, danas je vijest da se to nije dogodilo. Potpredsjednik Sabora Furio Radin započeo je sjednicu i dao riječ ministru obrane Damiru Krstičeviću, kad su se zastupnici Mosta sjetili zatražiti stanku. Kako je Krstičević već dobio riječ, Radin im nije dopustio stanku. Mogu je zatražiti nakon što Krstičević završi s govorom.

---------------------

Konačnim prijedlogom zakona definira sustav domovinske sigurnosti kojeg čine resursi unutarnjih poslova, obrane, sigurnosno-obavještajnog sustava, zdravstva, civilne zaštite, službe vanjskih poslova, gospodarstva, te drugih tijela koji organizirano i koordinirano obavljaju poslove prepoznavanja, procjene, smanjenja i/ili uklanjanja sigurnosnih rizika od značaja za nacionalnu sigurnost Hrvatske.

Uspostava sustava domovinske sigurnosti strateški je cilj definiran u Strategiji nacionalne sigurnosti, koja je napravljena i usvojena nakon 15 godina, poručuje potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Središnje tijelo za sustav domovinske sigurnosti je Vijeće za nacionalnu sigurnost, kao tijelo koje usmjerava rad sustava domovinske sigurnosti, a ne samo sigurnosno-obavještajnog sustava. Uspostavlja se Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, kao međuresorno tijelo koje ima nadležnost koordiniranja i usklađivanja razvoja sposobnosti sustava domovinske sigurnosti.

"Sustav domovinske sigurnosti jamčit će građanima da Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto odgovoriti na bilo koju ugrozu i opasnost", kazao je Krstičević.

Sudi li se prema planu rada, saborske zastupnike u četvrtak očekuje puno posla. Uz spomenuti zakona trebaju raspraviti i predloženu Nacionalnu strategiju razvojne suradnje Hrvatske do 2021. godine te nekoliko izvješća, među njima i Izvješće o radu i poslovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za prošlu godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:24