PROBIJANJE LEDENIH PREPREKA

VIDEO: JUTARNJI NA MAĐARSKOM LEDOLOMCU NA DUNAVU Jedinstveni prizori: Pogledajte kako izgleda razbijanje leda na velebnoj rijeci kod Dalja

Ledolomac prolazi kroz led na Dunavu kod Dalja

Višednevnim djelovanjem mađarskih ledolomaca na Dunavu je proširen nedavno probijeni koridor kroz led, a na Dravi je uvedena redovna obrana od leda zbog ledostaja na ušću u Dunav, ali je situacija pod nadzorom i ne prijeti opasnost od poplava, izvijestio je u ponedjeljak osječki odjel "Hrvatskih voda".

Voditelj Centra obrane od poplava za Dunav i donju Dravu Ivica Nađ rekao je kako je jedan ledolomac tijekom dana prošao cijelu dionicu od Vukovara do erdutskog mosta na kojoj je normalizirana prohodnost leda, a znatno je poboljšano otjecanje vode, što je vidljivo po opadanju vodostaja na vodomjerima Aljmaš, Dalj i Bogojevo.

Dodao je kako će dva ledolomca idućih dana svakodnevno održavati probijeni koridor kroz ledostaj sve dok se vremenske prilike ne poboljšaju toliko da neće biti opasnosti od novoga leda.

Situacija je potpuno pod kontrolom i nema nikakvih ugroza od poplava. Prema postojećim prognozama niske temperature zadržat će se do kraja siječnja pa će o vremenskim prilikama ovisiti i duljina boravka mađarskih ledolomaca, istaknuo je Nađ.

Na mađarskom ledolomcu koji je razbijao led na Dunavu kod Dalja bila je i ekipa Jutarnjeg lista koja je snimila video s mađarskog broda koji je razbijao led.

Na početku snimke vidi se kako brod prelazi s dijela rijeke na kojem je led probijen na onaj koji je i dalje okovan ledom i zatim polagano napreduje, šireći probijeni koridor na velikoj rijeci. Dok se ispred pramca broda pruža velika ledena površina, s boka se lijepo vidi kako led puca na manje komade nakon prolaska broda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:53