HGK VS. NOVINARI

VIDEO: Mesnoj industriji ne pada na pamet da istražuje malverzacije

Prvi put u povijesti Hrvatska gospodarska komora sazvala je konferenciju za novinare u subotu poslijepodne, i to samo da bi poručili da će tužiti medije - točnije HTV i Jutarnji list
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Kako su se pohvalili sami organizatori, prvi put u povijesti Hrvatska gospodarska komora sazvala je konferenciju za novinare u subotu poslijepodne, i to samo da bi poručili da će tužiti medije - točnije HTV i Jutarnji list - koji su svojim pisanjem o malverzacijama u trgovini mesom “ugrozili poslovanje mesne industrije”.

Nakon kratkog izlaganja u kojem su predstavnici HGK i Croatia stočara upozorili novinare da su proizvođačima i trgovcima nanesene “višemilijunske štete”, novinari su, kako je inače običaj, htjeli dobiti neke odgovore.

Mesna grupacija šuti

No, na opće iznenađenje svih prisutnih novinara, rečeno je “da press konferencija nije sazvana da bi odgovarali na novinarske upite”.

- Dogovor članica grupacije mesne industrije je da na ovoj konferenciji ne odgovaramo na postavljena pitanja - rekao je Branko Bobetić, direktor Croatia stočara.

Ubrzo smo doznali da je sazvana samo zato da bi se novinare upozorilo da prestanu izvještavati javnost o malverzacijama u trgovini mesom jer kompanije time gube velik novac!?

Božica Marković, direktorica sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK, počela je konferenciju izlaganjem impoznatnih podataka o poslovanju mesne industrije kako bi novinari znali u što su se upustili.

Milijunske štete

- Već sada se mogu mjeriti štete koje su višemilijunske. Mesna industrija u Hrvatskoj zapošljava oko 12.000 djelatnika i prihoduje oko 10 milijardi kuna. Primjenjuju se standardi Europske Unije. Ovakvim izvještavanjem se šteti ulasku Hrvatske u EU - poručila je Marković. Nakon nje je Branko Bobetić, direktor Croatia stočara, konačno otkrio pravi razlog sazivanja press konferencije. Razlog nije bio obavijestiti javnost da će, nakon serije članaka u Jutarnjem listu u kojima brojni sugovornici svjedoče o malverzacijama s uvozom i prodajom mesa, zatražiti od nadležnih institucija da pokrenu istragu i doznaju tko to vara građane.

Strah proizvođača

- Nakon jučerašnjeg priloga u Dnevniku HTV-a i sedam ili više tekstova u Jutarnjem listu počeli su nas masovno nazivati predstavnici mesnih industrija. Zbog toga smo zaključili da je potrebno sazvati ovu konferenciju - objasnio je Bobetić. - Dio mesne industrije ima najviše standarde. Ovakvim medijskim izvještavanjem se proizvodi visoke kvalitete marginaliziraju, i meso se sve više traži van Hrvatske. Cilj ove konferencije je zaustavljanje širenja panike kod potrošača i zaustavljanje nanošenja štete prerađivačkoj i proizvođačkoj industriji - nastavio je Bobetić.

Time su HGK i Croatia stočar jasno dali do znanja da ih ne zanima istina. Upravo suprotno. Poručili su da se istraživačkom serijalu Jutarnjeg lista mora stati na kraj.

- Članovi mesne industrije će zatražiti sudsku zaštitu protiv medija i podnijeti tužbe protiv urednika i novinara koji su o tome izvještavali - rekao je Bobetić.

Šokirani atmosferom linča koje je započela na sjednici Vlade u četvrtak i nastavila se neubičajenom konferencijom za novinare morali smo provjeriti jesmo li dobro shvatili o čemu je riječ.

- Vi želite poručiti javnosti da želite pošto-poto zaustaviti daljnje izvještavanje o malverzacijama i podnijeti tužbe zbog nanošenja štete mesnoj industriji, umjesto da ste najavili da će nadležne institucije pokrenuti istragu kako bi se krivci otkrili i kaznili? Je li to, po vama, normalno u demokratskoj državi? Kako to da vam je stalo samo do toga da zaustavite izvještavanje medija? - pitali smo.

- Mi nismo tijelo koje ima ovlasti za pokretanje istrage. Druge institucije su nadležne da, ako ustanove da ima osnova za istragu, tu istragu i provedu - odgovorila je Božica Marković.

- Dakle, vi imate ovlasti da najavljujete tužbe protiv medija, ali nemate volje da se utvrdi stvarna istina? - upitali smo. Na to je odgovorio Bobetić, ističući kako će ipak do određene granice prekršiti naputak predstavika mesne industrije: ne odgovarati na novinarska pitanja.

Pritisak na medije

- Svi prilozi i članci su prikazani neprimjereno i jednostrano. Ako netko stvarno radi neke nezakonitosti, onda se počinitelj mora otkriti i kazniti. To je u interesu mesne industrije. Ali ne može se sve trpati u isti koš - odgovorio je Bobetić.

- Apsolutno se slažemo, ali ako je mesnoj industriji stvarno u interesu da se otkriju oni koji prodaju staro meso ili ga prepakiravaju i lijepe lažne etikete, zašto onda predstavnici tih mesnih industrija nisu odmah pokrenuli istragu kako bi se krivci otkrili?

To bi bilo logično nakon svjedočenja radnika mesne industrije za HTV i serije članaka u Jutarnjem u kojima imamo brojne anonimne osobe, ali i upućene sugovornike koji su izjavili da malverzacije postoje - pitali smo.

- Ne pada nam na pamet da istražujemo - rekli su u HGK.

Novinarsko društvo i Europska komisija uz JL

ZAGREB - Nakon što je Vlada na svojoj sjednici u četvrtak napala Jutarnji list zbog pisanja o mesu, “nanošenja štete mesnoj industriji i ugledu Hrvatske u EU”, oglasilo se i Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

- Smatram da je Vlada donijela paušalnu ocjenu članaka i bezrazložno napala Jutarnji, umjesto da istraži navode koji su u više tekstova izneseni - rekao je Zdenko Duka, predsjednik HND-a. Duka se osvrnuo i na Vladin nalog “nadležnim službama” da istraže tko daje informacije novinarima Jutarnjeg, rekavši kako se radi o “lošem putu” za rješavanje tog problema.

Oglasila se i Europska komisija čiji je glasnogovornik Vincent Degert izjavio kako EU potrošač mora znati što jede, ali ne i kada je životinja zaklana.

U “aferu meso” uključit će se i međunarodna organizacija istraživačkih novinara SEEMO čiji su dužnosnici izrazili interes zbog napada Vlade na pisanja Jutarnjeg, te će o tome izvijestiti međunarodne organizacije za zaštitu slobode medija.

Ponajviše zbog toga, navodi se dalje, što je Vlada otvorila obavještajnu hajku na novinarske izvore i koristi se metodama zastrašivanja.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:04