SJEĆATE SE POPULARNE KRAVICE?

VIDEO: NUTELLA JOJ NIJE BILA NI DO KOLJENA Znate li kako je i zašto je obožavana Kinder Lada misteriozno nestala s polica?

 Screenshot

Sjećate se popularne 'kravice'? Gotovo da nije postojala kuća u bivšoj Jugoslaviji koja nije imala barem jednu takvu šalicu.

Mnogi su doslovno odrasli na tom slasnom namazu koji se kupovao i u pakiranju od tri kilograma, no znate li zašto je i kako sadržaj te posudice nastao s polica trgovina?

Za sve je zapravo 'kriva' Nutella, koja je dominirala tržištem od svog nastanka i pokušavala doprijeti do zatvorenog jugoslavenskog tržišta. I tako je početkom sedamdesetih godina u talijanskoj tvornici Ferrero u Italiji nastala legendarna Kinder Lada.

Proizvođači Nutella kreme odlučili su se probiti na restriktivno tržište SFRJ davanjem licence koprivničkoj 'Podravci' za novu marku čokoladno-mliječnog namaza – Kinder Ladu, prenose nezavisne.com.

Jedan od uvjeta da dođe do suradnje bio je da se Kinder Lada napravi od sirovina koje koristi i tvornica Ferrero, s naglaskom na posebnu vrstu lješnjaka i mlijeka. I postala je hit - omiljeni namaz na području bivše Jugoslavije.

Kada se Jugoslavija raspala, 'Nutella' se počela pojavljivati na policama bosanskih, hrvatskih, srpskih, slovenskih, crnogorskih i makedonskih trgovina. 'Ferrero' je odlučio da im Kinder Lada više nije potrebna, te ju je 1995. Podravka prestala proizvoditi.

Iako je Kinder Lada imala veliku prodaju, oni su ipak forisirali svoju Nutellu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 12:54