IZBJEGAO RUKU PRAVDE

VIDEO: PREMINUO ZAPOVJEDNIK NAPADA NA SPLIT Granatirao je grad u kojem je živio, a za svoje zločine nikad nije kažnjen

 
 Slobodna Dalmacija

S ovog svijeta je bez kazne za zločine protiv civilnog stanovništva otišao viceadmiral Mile Kandić (84), još 1992. godine osuđen na 15 godina, što je Vrhovni sud RH poslije preinačio u dvadeset godina zatvora.

Mile Kandić, rođen u Konjicu u BiH, živio je u Splitu u Končarevoj ulici (danas Pojišanska), a početkom rata u Hrvatskoj bio je zapovjednik Komande Vojnopomorske oblasti. Osim njemu, suđeno je - svima u odsutnosti - trideset dvojici oficira JNA, ponajviše mornarice i KOS-a, piše Slobodna Dalmacija.

Proglašeni su odgovornima za smrt petero civila i 22 ranjena, kao i materijalnu štetu na civilnim, stambenim i gospodarskim objektima u visini od 32 milijuna njemačkih maraka.


Redom su dobili visoke zatvorske kazne, a oslobođen je samo jedan, dok je Županijski sud u Splitu 2013. obustavio kaznene postupke protiv četvorice.

Proglašeni su krivima zbog toga što su u razdoblju od 14. rujna 1991. do 28. siječnja 1992. na području Splita, Trogira, Kaštela, Solina, Brača i Ploča uz upotrebu oružane sile i terora prema civilima i njihovoj imovini, te u kasnijim sukobima s obrambenim snagama RH, sudjelovali u okupaciji Hrvatske i stvaranju velike Srbije, blokirali su luke, te zapovijedali otvaranje vatre po gradovima i naseljima.

Cvitan ga ‘pravdao’

Viceamdiral Kandić, primjerice, zapovjedio je napad na Ploče uz sudjelovanje zrakoplova, u Vrbanju na Hvaru naredio je raketiranje poljoprivredne zračne luke, u Splitu su po njegovoj komandi pucali iz kasarni na civilne objekte, vodio je i napad na Split, Kaštela i Šoltu polovicom studenog 1991.

Premda je lista zločina koja mu se stavljala na teret poduža, tadašnji gradonačelnik Onesin Cvitan prije nekoliko godina je utvrdio kako Kandić ipak nije upotrijebio vojnu silu i ratne planove onako kako je mogao ili kako je bilo planirano u vrhu JNA. Kandić se nakon rata potpuno povukao iz javnosti, a navodno je živio i umro u Herceg Novom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:27