DALMACIJA GORI

VIDEO: VATRENA APOKALIPSA OPET HARA NA ZADARSKOM PODRUČJU Buktinja progutala dvije kuće, čuju se detonacije, a bura će pojačati

 
 CROPIX

Reporteri Zadarskog.hr kod Pristega u zaseoku Samirići šalju video požara koji se nalazi na miniranog području. Javljaju kako se stalno čuju detonacije tenkovskih i protupješadijskih mina, a vatra je već progutala dvije napuštene kuće, te bukti na otprilike 200 metara od ostalih kuća.

Vjetar je nešto iza podne ponovno razbuktavo požare koji su bili stavljeni pod kontrolu istočno od Benkovca i kod Vrane. Vatrogasci su dežurali na požarištima i odmah krenuli u akciju, pridružili su im se i mještani u obrani svojih kuća a u pomoć su pozvani i kanaderi.

- Na terenu smo cijelu noć. Najgore je bilo s nedjelje na ponedjeljak oko dva po noći. Moja procjena je da ovo ništa nije slučajno. Nemoguće je da jedan požar ugasimo, a onda bukne drugi. Policija se treba pozabaviti s ovim i otkriti krivca, govori Zadarskom.hr Milivoj Kurtov, načelnik općine Pakoštane, dok plamen prijeti prvi kućama na zapadnom dijelu Vrane.

Na terenu je trenutačno nekoliko desetaka vatrogasaca, mještani razvlače vatrogasne cijevi, iznad glava prolijeću kanaderi i air traktori. Svima su u glavi još svježe slike iz Splita, hoće li se opet ponoviti katastrofa, samo kod Zadra? Nitko to ne želi ni pomisliti, a kamo li izreći...

Sumnja o podmetnutim požarima koji su tijekom ponedjeljka zahvatili područje od preko 100 hektara brzo se proširila među stanovnicima kada je došla vijest da su na požarištima pronađene ampule s fosforom i papirom, koje su mogući uzrok požara. Panika koja se zbog toga digla u medijima, ali i među stanovnicima je brzo demantirana od strane policije koja je u "paklenim spravama" za podmetanje požara vidjela bezopasne stvarima, odnosno, kako je rekla Nikolina Bačić iz zadarske policije, "dječje igračke".

U noći s nedjelje na ponedjeljak na Benkovačkom području je u roku od dva sata buknulo desetak požar na različitim lokacijama. Gorjela je makija i hrastova šumna, a gasitelji su obranili maslinike i vinograde. U ponedjeljak ujutro jedino je požar kod Sv. Filipa i Jakova bio pod kontrolom, a kod Vrane kraj Benkovca spojila su se četiri požara. Najgore je bilo na zapadnom dijelu Vrane, gdje se požar približio i kućama, a jaki vjetar koja puše od sinoć samo je odmagao vatrogascima.

U gašenju su sudjelovali kanaderi i zračni traktori, a vatrogascima su pomagali i lokalni ljudi, muškarci su gasili brentačama, a žene su vatrogascima donosile osvježenje. U jednom trenutku vatra se toliko približila kućama da je sve prekrio val vrućine.

- Izgleda stvarno strašno! U Vranu smo došli na godišnji odmor i ovo stvarno ne izgleda bezopasno. Ne planiramo otići ranije jer smatramo da će hrvatski vatrogasci to dovesti pod kontrolu - rekla je Talijanska Sissi, koja je na odmor pored jezera došla s obitelji.

Veliki problem gasiteljima stvarala su i sumnjiva minska područja u okolici. Gasitelji nisu mogli pristupiti požaru u smjeru Stankovaca odakle su dopirale detonacije. Istodobno se vatra bliži i mjestu Dobra voda kraj Radašinovaca.

- Nije dobro, vatra stiže preko miniranog područja i autoputa i u pola sata se spustila ovdje. Sada su najugroženiji vinogradi, a ako se proširi dalje i kuće će biti. Vidio sam tri kanadera kako bacaju vodu, ali ne znam gdje su sad - govori Šime Babić, mještanin iz Dobre vode.

Načelnik Općine Stankovci Željko Baradić na terenu dežura od nedjelje navečer.

- Pod dimom su cijeli Ravni kotari. Mi pazimo da vatra ne dođe do kuća – govori sa šalom preko usta, dok dim štipa za oči.

Kako snaga požara nošenog burom nije opadala, u od jutra je u pomoć gasiteljima stiglo 72 vojnika koji su raspoređeni u Kožlovcu, Vukšiću i Lepurima. Kod Vukšića nas je dočekala kaotična situacija. Crni dim dolazi sa svih strana, a vjetar nikako ne jednjava. Kanadera nigdje na vidiku, valjda su angažirani na drugim, kritičnijim požarima, možda na Hvaru, a vatrogasci se ovdje bore nadljudskim snagama. Tridesetak lokalnih momaka priključuju se gašenju, od kuće su donijeli traktore s manjim cisternama kako bi voda stalno bila dostupna za brentače. U jednom trenutku vatrogasno vozilo je krenulo put brda, ravno put vatre s ljudima i pumpama za vodu...

- Od sinoć sve gori. Mislim da je sustav u potpunosti zakazao. Ovo se u normalnoj državi ne može dogoditi. Požar je sigurno podmetnut jer se unutar 30 kilometara zapalio na pet mjesta - govori Zoran Ledenko, jedan od gasitelja i gradski vijećnik iz Benkovca.

S područja Vukšića vatra je krenula prema Pristegu, a vjetar je stalno mijenjao smjer požara. Vidjelo se kako gori i u Kožlovcu te Lepurima, a opasni gusti dim nadvio se i nad Bulićima. Vatra je potom krenula i prema Lišanima Ostrovačkim. Kako vjetar puše, katastrofa se širi. Zadnje što se moglo čuti od pukovnika Marinka Karačića iz zrakoplovne baze na Zemuniku je bilo: "Kod Pristega je kritično, sve snage smo tamo prebacili."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:27