SABORSKO GLASANJE

Vlada će danas podržati Marića, ali Most želi dodatna pojašnjenja

 Denis Jerkovic / Cropix / CROPIX

Saborsko glasovanje o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću bit će idući tjedan, doznajemo, a Most će dotad zauzeti svoj stav oko toga treba li on i dalje biti u Vladi s obzirom na povijest odnosa s Agrokorom.

Neki naši sugovornici iz Mosta kažu da situacija nije nimalo jednostavna i da bi možda bilo dobro da Marić prije samog izglasavanja njihovim zastupnicima odgovori na neka pitanja, jer odluku ne mogu donositi samo na temelju medijskih napisa.

Iako Most doista još nije donio odluku kako će glasati u vezi s Marićem, u stranci su neki svjesni da će se i ubuduće svaka njegova odluka gledati kroz prizmu Agrokora i da će se ministar tu teško moći obraniti.

- On se zadnjih tjedana isključio iz toga, ali priča o Agrokoru će trajati sigurno godinu dana, a oporba će onda napadati njega, a time i cijelu Vladu. Želim čuti od njega kako će se on ponašati u tim situacijama – govori nam jedan sugovornik iz Mosta.

Kada je riječ o današnjem mišljenju koje će Vlada na sjednici donijeti kao odgovor na SDP-ov zahtjev za smjenu ministra, Most se ni tu ne izjašnjava, ali valja pretpostaviti da će svi članovi Vlade jednoglasno podržati Marića, jer neki u Mostu misle kako nije Vlada ta koja treba donositi takve "presude", već će biti prilike o tome razgovarati u Saboru. HDZ-ovi ministri s kojima smo jučer razgovarali, njih četvorica, kažu nam da podržavaju Marića, da će mu i Vlada danas dati podršku, a neki pak vjeruju da će odluka biti jednoglasna, kao što je bio slučaj i s ministrom Pavom Barišićem.

Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta, za Jutarnji pojašnjava kako će Most zauzeti stav na vrijeme, ali da ne žele putem medija razgovarati sa svojim partnerima.

- Stalo nam je do stabilnosti Vlade i Marić ne može ni na koji način utjecati na njenu budućnost. Odlazak jednog nestranačkog ministra ne može značiti kraj za Vladu, posebice u kontekstu pisma sadašnjeg premijera u kojem je tražio odlazak tadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika stranke Karamarka kako bi Vlada nastavila s radom.

Ako je tada imao stav da Vlada ne može biti talac jednog čovjeka, ne vidim zašto bi sada, kada je još riječ o nestranačkom ministru, imao drugačiji stav, neovisno o našem mišljenju o Mariću - kaže Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:32