VAŽNE TEME

VLADA DANAS ODOBRAVA NOVO KREDITNO ZADUŽENJE HŽ INFRASTRUKTURI U Saboru rasprava o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

 CROPIX

Hrvatska bi Vlada trebala bi na današnjoj sjednici u 10 sati i prihvatiti nacrt prijedloga o potvrđivanju ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s Republikom Kosovom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) te odobriti kreditno zaduženje HŽ Infrastrukturi kod domaćih banaka uz državno jamstvo. Raspraviti će se također Nacrt konačnog prijedloga zakona o sustavu domovinske sigurnosti kao i Nacrt konačnog prijedloga zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka.

Zastupnici će u nastavku sjednice Hrvatskog sabora raspraviti izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2016. Pravobraniteljici Anki Slonjšak i lani je najviše pritužbi stizalo zbog problema u područjima socijalne zaštite, rada i zapošljavanja, mirovinskog osiguranja, pristupačnosti dobrima i uslugama. Osobito je teško, upozorava Slonjšak, kršenje prava djece s teškoćama u razvoju zbog izostanka sustavne rane intervencije.

Samo 40 posto djece s najtežim invaliditetom obuhvaćeno je nekim uslugama do sedme godine života i to pretežno uslugama koje osiguravaju udruge. Iako je prošla godina donijela pozitivne trendove u zapošljavanju osoba s invaliditetom, ne ohrabruje podatak da su samo tri od 20 ministarstava, dva manje nego godinu prije, ispunila obvezu kvotnog zapošljavanja, to su ministarstva obrane i unutarnjih poslova te Ministarstvo za demografiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:50