NA DNEVNOM REDU

Vlada danas otkazuje kolektivni ugovor s javnim službama, sindikati najavljuju tužbe!

Zagreb, 060712.Cetiri sindikata Matice hrvatskih sindikata koji su odbili potpisati sporazum o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora, na danasnjem sastanku s Vladom nisu se uspjeli dogovoriti.Na slici: izjava za medije - Vilim Ribic, u pozadini ministar Mirando Mrsic.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matic / CROPIX

Vlada će na današnjoj sjednici, prema najavljenom dnevnom redu, odlučivati o zaključku o najavi otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i pokretanju postupka mirenja.

Vlada bi ujedno trebala odlučiti i o pokretanju pregovora o sklapanju Temeljnog kolektivvnog ugovora za javne službe i imenovati pregovarački odbor Vlade.

Zaključkom će Vlada predložiti i tvrtkama i ustanovama u natpolovičnom državnom vlasništvu pokretanje pregovora o izmjenama i dopunama kolektivnih ugovora u tim trgovačkim društvima i ustanovama.

Podsjetimo, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je da sindikati Matice, kao ravnopravne stranke TKU-a, ne pristaju na njegovo raskidanje jer smatraju da za to nema razloga, te da ne žele ni pregovarati o novom kolektivnom ugovoru.

- Mi smatramo da TKU i dalje vrijedi zato što se nisu stekli uvjeti za njegovo ukidanje, rekao je Ribić.

Upozorio je i da bi Vlada, odnosno u konačnici porezni obveznici, mogli platiti cijenu Vladina avanturizma i neogovornog silništva.

Najavljuje, naime, sudske tužbe u slučaju kršenja TKU-a pri čemu je siguran u pozitivan ishod za sindikate.

Vlada treba donijeti i odluku o provedbi postupka odabira savjetnika za usluge monetizacije javnog duga vezanog uz Hrvatske autoceste i Autocestu Rijeka-Zagreb.

U nedavnom intevjuu tjedniku Globus to je najavio i ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić. Rekao je kako će Ministarstvo uskoro raspisati natječaj za izbor agenta koji bi ispitao na tržištu postoji li uopće interes za monetizaciju hrvatskih autocesta, odnosno za davanju autocesta u koncesiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:40