SVI ĆE RADITI BAREM DO 65. GODINE

Vlada odlučila: Žene će u mirovinu ići tek kada i muškarci

 Davor Pongračić/CROPIX

Žene će od 2020. u mirovinu ići kad i muškarci, a prijevremeno umirovljenje će se kažnjavati. Odlučila je to danas Vlada poslavši u Sabor izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju.

Tim se izmjenama dob za odlazak žena u mirovinu povećava sa sadašnjih 60 na 65 godina, što su godine u kojima i muškarci idu u penziju. Mijenja se i dob u kojoj žene mogu ići u prijevremenu mirovinu sa sadašnjih 55 na 60, što je dobna granica koja već sada vrijedi za muškarce. Do izjednačavanja dobi potrebne za odlazak u mirovinu doći će se postupno – tijekom razdoblja od 10 godina, pri čemu će se svake godine dobna granica podizati za šest mjeseci.

Vlada tvrdi da se time ispunjava odluka Ustavnog suda iz 2007., o postupnom izjednačavanju staža muškaraca i žena. Banske dvore na takve poteze sile i nepovoljni demografski trendovi, budući da stanovništvo sve više stari. „Mirovinski sustav kakav je danas teško je održiv, pa moramo donositi i ovakve nepopularne mjere“, poručio je Đuro Popijač, ministar gospodarstva.

Najnovije izmjene u mirovinskom sustavu tiču se i penaliziranja ranijeg odlaska u mirovinu, što je mjera koju od Hrvatske već dulje vrijeme traže međunarodne financijske institucije. Razlog tome je velik broj umirovljenika, kojih je nešto manje od 1,19 milijuna, pri čemu je njih samo 11,6 posto u mirovinu otišlo s navršenih 40 godina staža, a 23,8 posto s 35 do 39 godina staža. Armiju umirovljenika, s druge strane, mora nahraniti 1,5 milijuna nezaposlenih.

Stoga je Vlada odlučila stimulirati odlazak u mirovinu poslije 65. godine života i kažnjavati raniji odlazak. Izmjenama zakona koji su Banski dvori danas uputili Saboru predlaže se da će za svaki mjesecranijeg odlaska u mirovinu ona smanji za 0,34 posto, pa će na godišnjoj razini mirovine biti manje za 4,08 posto, odnosno 20,4 posto za pet godina. Za isti bi se postotak povećavale mirovine za kasniji odlazak.

Mijenja se i sustav naknada za nezaposlene. Po novome, najviši sustav naknada za prva tri mjeseca nezaposlenosti iznosio bi 70 posto osnovice, a u sljedećem razdoblju samo 35 posto osnovice. Vlada istodobno želi stimulirati obrazovanje nezaposlenih.

Vlada je prihvatila informaciju o završetku drugog kruga privatizacije Uljanika, za koje ni u drugom pokušaju prodaje nije stigla ni jedna ponuda. Kako se radi o jedinom hrvatskom škveru koje posluje u plusu, Vlada će od Europske komisije i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja tražiti suglasnot da Uljanik nije tvrtka u teškoćama i izdovjiti ga iz skupine „problematičnih“ državnih brodogradilišta. Tome će pridonijeti i elaborat koji se radi. To znači da bi Uljanik morao poslovati u skladu s pravilima EU-a, odnosno da će morati vratiti potpore koje je dobio poslije ožujka 2006. Prema Popijačevim riječima, to bi se trebalo riješiti kompenzacijom, odnosno obeštećenjem koje je Uljanik dobio od Vlade za izvlašteno pomorsko dobro.

Banski su dvori danas odlučili i nastavti s prekrojavanjem mreže sudova u Hrvatskoj. Nakon općinskih i prekršajnih sudova, čiji je broj već smanjen, danas se na dnevnom redu našlo smanjenje broja županijskih i trgovačkih sudova.

Sukladno prijedlogu Vlade, Hrvatska bi ubuduće imala 15 županijskih sudova. Bez županijskih sudova ostali bi Koprivnica i Virovitica, koji bi se spojili sa Županijskim sudom u Bjelovaru, zatim, Gospić, koji bi se pripojio Karlovcu i Požega, koja se spaja sa Slavonskim Brodom, te Čakovec i Zlatar, koji se spajaju s Varaždinom.

Ukinulo bi se i šest trgovačkih sudova, i to u Karlovcu i Sisku, koji bi se pripojili onom u Zagrebu, zatim u Dubrovniku, koji se spaja sa Splitom, u Šibeniku, koji se pripaja Zadru, i u Slavonskom Brodu, koji se spaja s Osijekom, te u Pazinu, koji je tek nedavno osnovan, a sada bi se pripojio Trgovačkom sudu u Rijeci.

Novi Akcijski plan

Vlada je danas usvojila i Akcijski plan za prevenciju i smanjenje prekomjerne tjelesne težine u razdoblju do 2012. godine. U Vladi upozoravaju da je debljina jedan od uzroka niza bolesti, poput dijabetesa, povišeni tlak, bolesti krvožilnog sustava i gubitka daha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:24