REAKCIJA

Vlada RH: Istupi Cerara i Erjavca potvrđuju da arbitraža nema smisla

Davor Ivo Stier i Karl Erjavec
 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

U arbitraži sa Slovenijom postoji kontinuitet i konsenzus u hrvatskoj politici, a Vlada Andreja Plenkovića po pitanju arbitraže polazi isključivo od zaključaka Hrvatskog sabora od 29. srpnja 2015. godine. Sabor je tada jednoglasno na izvanrednoj sjednici donio zaključak kojim je obavezao Vladu na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije, i to zato što je Slovenija bitno povrijedila sporazum.

- Stajalište Vlade o pitanju arbitraže je jasno, a istupi Mire Cerara i Karla Erjavca upućuju na dvije stvari. Prvo, iz njihovih nastupa proizlazi da znaju kad bi arbitraža trebala završiti, čime se dodatno dezavuira proces. On je kontaminiran i zato se provodi odluka Sabora, a zadnje izjave samo su dodatni dokaz da je arbitraža izgubila smisao. Erjavec je i prije govorio u kojem će smjeru ići arbitraža oko razgraničenja između Hrvatske i Slovenije, a sada čini to isto, što potvrđuje ispravnost odluke Sabora - kaže nam dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova, ističući da je Hrvatska, što se tiče arbitraže sa Slovenijom, napravila sve “by the book”, a odluka Sabora da se iz nje izađe temelji se na međunarodnom pravu i Bečkoj konvenciji.

Nemoć

- Druga je stvar koju pokazuje Erjavčeva izjava, nemoć Slovenije po tome pitanju. Arbitraža i razgraničenje bilateralno je pitanje, a oni traže da se u to uplete Europska unija. To, međutim, neće ići. Mi smo ravnopravne članice EU, a granični spor je bilateralno pitanje koje nije niti dio pristupnih pregovora, niti ugovora o pristupanju Uniji. Prema tome, možemo ga riješiti samo u međusobnom dogovoru - rekao je naš sugovornik.

Skandal

Hrvatska je izašla iz arbitraže o razgraničenju kada se otkrilo da je član arbitražnog suda Jernej Sekolec, kojeg je imenovala Slovenija, bio u dogovoru sa slovenskom zastupnicom Simonom Drenik, da su osmišljavali strategiju kako će Sekolec utjecati na druge članove suda i manipulirati sudskom dokumentacijom. Kada je afera izašla u javnost, Jernej Sekolec dao je ostavku na dužnost. Hrvatska, međutim, smatra da je postupak previše kompromitiran i više ga ne priznaje, a Slovenija nastoji arbitražni postupak održati na životu. U tom smjeru idu i nastupi slovenskog premijera Mire Cerara i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca. Obojica se pozivaju na pisanje slovenskih medija kako će postupak biti dovršen sredinom godine i ističu da bi trebalo prihvatiti ishod arbitražnog suda. Pritom pozivaju članice EU da izvrše pritisak na Hrvatsku kako bi prihvatila arbitražu. Cerar je o tome govorio stranim veleposlanicima okupljenima na Brdu kod Kranja na redovitom godišnjem skupu, dok je Erjavec rekao da bi EU morao djelovati “kako bi Hrvatska promijenila svoja stajališta, kao i u slučaju kada je Zagreb povukao rezerve u pogledu nekih poglavlja u pregovorima Srbije s EU”.

- Ponavljam, to je samo izraz njihove nemoći. I mi smo, kad nas je Slovenija blokirala, od članica EU i od EK tražili da utječu na blokadu, ali nije od toga bilo ništa. Granica je bilateralno pitanje i blokadu smo morali riješiti sami sa Slovenijom - kaže naš sugovornik iz Ministarstva vanjskih poslova i ističe da se u tom pogledu ništa nije promijenilo. Primjećuje, međutim, da je jako dobro što smo pri sklapanju Sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije potpisanog 4. studenoga 2009. godine ugovorili da postupak neće početi prije nego što Hrvatska postane članica EU.

Ključno

- To je ključna odredba sporazuma. Hrvatska je sada članica EU i Slovenija nas više nema čime ucjenjivati. Hrvatska je u arbitražu ušla bona fide, sudjelovali smo u njoj u dobroj vjeri, a slovenska je strana kontaminirala cijeli proces - kaže naš sugovornik, napominjući da i posljednje izjave slovenskog premijera i ministra vanjskih poslova dokazuju tu kompromitaciju. Ističe da je problem rješavanja graničnog pitanja i dalje otvoren i mora se riješiti. - Hrvatska je spremna za razgovore, ali isključivo bilateralne. Pitanje granice je pitanje dvije države i tako će se i riješiti. Bez upletanja drugih zemalja članica EU i bez ikakvih pritisaka - zaključio je naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:41