POČETAK SUKOBA?

Vlada šokirana izjavom apostolskog nuncija: Zakon o MPO će biti izglasan!

- Radi se o prvoj izjavi jednog stranog ambasadora u Hrvatskoj i u njoj traži da Vlada, koja je izabrana na izborima, koja je dobila mandat od naroda i kojoj je novi Zakon o MPO-u bio dio programa, odgodi donošenje tog Zakona! Nevjerojatno! - poručuju iz Vlade
Zagreb, 120412.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica Vlade.Na slici: Radimir Cacic i Zoran Milanovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Izjava novoimenovanog apostolskog nuncija u Hrvatskoj, nadbiskupa Alessandra D’Errica, koji je danas u Đakovu povodom donošenja Zakona o medicinskoj oplodnji izrazio nadu da nije “došao previše kasno, jer ako se sutra zaključi stvar, problem će postati još veći i još delikatniji”, potpuno je šokirala Vladu.

Novi apostolski nuncij u Hrvatskoj: Nadam se da će Sabor odgoditi glasovanje o Zakonu o umjetnoj oplodnji

Nije, naime, jasno što je nuncij mislio rekavši da se nada da nije došao previše kasno i kako bi taj problem mogao postati “još veći i još delikatniji”? Je li mislio na referendum, za čije će raspisivanje prokatoličke udruge na čelu s udrugom “I ja sam bio embrij” na jesen početi prikupljati potpise, vjeruje li doista da bi oštrim pritiscima mogao stisnuti predsjednika Ivu Josipovića i premijera Zorana Milanovića, s kojima se planira sastati sljedeći tjedan ili je na umu imao nešto posve drugo?

- Radi se o prvoj izjavi jednog stranog ambasadora u Hrvatskoj i u njoj traži da Vlada, koja je izabrana na izborima, koja je dobila mandat od naroda i kojoj je novi Zakon o MPO-u bio dio programa, odgodi donošenje tog Zakona! Nevjerojatno! Poručujemo nunciju da je ustavni rok za završetak rada Sabora 15. srpnja i da će Zakon o MPO-u do tada biti izglasan - kaže naš sugovornik blizak Vladi. Podsjeća da je sve što je Vlada o tom Zakonu imala za reći rekla tijekom javne rasprave, a poentirao je premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade s koje je Konačni prijedlog Zakona upućen u drugo saborsko čitanje.

- Vjerujemo da je ovaj Zakon human i progresivan. Žao nam je ako nekoga to vrijeđa, ali ovo je naš program. I ovo je dio programa koji smo najavili i koji provodimo, bez želje da ikoga ponizimo i da bilo koju vrijednost, ako hoćete i biblijsku, stavimo u drugi plan - poručio je tada premijer.

Katoličkoj crkvi je ovaj Zakon pak vrlo važan i ne treba podcijeniti njezine napore da zaustavi njegovo donošenje. Ne treba zaboraviti da je svojim utjecajem već jednom uspjela zaustaviti donošenje Zakona, i to 2004. godine, kad je pod ministrovanjem Andrije Hebranga tim naših najeminentnijih stručnjaka sastavio prilično liberalan Zakon, baziran na najboljoj medicinskoj praksi. Vlada je prihvatila prijedlog i formalno ga sa svoje sjecnie uputila u Sabor, no tekst Zakona nikada nije prešao Markov trg niti je ikada uvršten na dnevni red.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:43