DRAGOMIR SEKULIĆ

VLASNIK KULTNOG BUFFETA KOJEM SU ZAPLIJENILI 5 TONA MESA 'Nisam ni znao da kršim zakon, sigurno je bila neka procedura koju sam morao ispoštovati...'

 Robert Fajt / Hanza Media, Carinska uprava

Dragomir Sekulić, vlasnik kultnog splitskog buffeta Fife, nadaleko poznatoga po dobroj marendi, ali i po gostima, redom poznatim Splićanima, svoju konobu mesom opskrbljuje iz rodnih Sekulića, gotovo napuštenog sela na jednom od žumberačkih brežuljaka, malo ispod Svete Gere i na granici sa Slovenijom.

Njegovi gosti vjerojatno i ne znaju da im junetina za hvaljenu pašticadu ili tripice dolazi iz njegove “mesnice” u Sekulićima, točno 382 kilometra dalje od splitskih Meja, gdje će ih Fife poslužiti kao svoje odlične specijalitete.

Ne bi znali ni mi da nije Carinske uprave koja je javnost izvijestila o ilegalnoj obradi i preradi, te zapljeni gotovo pet tona mesa baš u Sekulićima. Tragom te informacije došli smo do Dragomira, koji nas je primio jednako srdačno kao da smo došli marendati u njegov restoran.

Pripreme za sezonu

Da je bilo više vremena, ne bismo odbili ponuđenu slaninu i domaću kobasicu. Pred bijelom katnicom je parkiran kombi splitskih registracija na kojem piše Fife, a uokolo se motaju tri-četiri muškarca. Samo jedan od njih ne boji se fotoaparata.

- Ja sam Dragomir Sekulić, vlasnik, slobodno uđite, reći ću vam sve što vas zanima jer nemam što skrivati - rekao nam je muškarac od šezdesetak godina pozivajući nas u ljetnu kuhinju.

- Kada mi u Splitu završi sezona, počinje priprema za drugu, znači od listopada nadalje. Kupim u Zagrebu meso, sve legalno, i vozim ga ovdje u Sekuliće na svoje imanje. Tu imam svoja dva čovjeka koji ga obrađuju, pripremimo ga i zamrznemo, pa pred novu sezonu vozimo u Split, kuhamo i poslužujemo gostima. A gdje je nastao problem? Hladnjače u Sekulićima nisu bile legalne, nisam ih prijavio, a nisam ni znao da ih trebam prijaviti - kaže nam Dragomir Sekulić napominjući kako nema govora o tome da bi se moglo raditi o ilegalnoj mesnici jer je meso legalno, samo što za tu djelatnost nije bilo legaliziran prostor. Njegova je želja, kaže, da van izađu činjenice, pa nam problem u kojem se našao pokušava dočarati na drugi način.

- Zamisli da kupiš meso u mesnici, recimo za 5000 kuna, i zaustavi te policija i kaže: “Neka si ti to legalno kupio, ali ga voziš u neadekvatnom vozilu, koje nema uvjete za tako nešto”. E, tebe će možda i pustiti, ali mene neće jer sam obrtnik - kaže Sekulić.

Na taj način su djelatnici Carine i došli do Sekulića, prvo ga je zaustavila policija s punim vozilom mesa, a onda su tim tragom išli dalje, dižući na noge sve inspekcije.

- Mogu reći da su bili vrlo korektni jer su samo radili ono što su po zakonu morali, ja sam bio taj koji ga je nenamjerno prekršio. Ni sam ne znam što sam trebao učiniti, ali je sigurno bila neka procedura koju sam morao ispoštovati, a to ću odmah početi rješavati - kaže nam Dragomir Sekulić pokazujući rukama prema hladnjačama i govoreći fotoreporteru: “Samo slikaj, sve redom, ničeg se ne boj”. Do tada će njegova skladišta biti prazna, a hladnjače zapečaćene. Siguran je da meso neće dobiti natrag.

- Ono će biti uništeno, radi se o junećem mesu. Godišnje ga ovdje obradimo između 10 i 15 tona, velik je to lokal, u sezoni zapošljavam i do 50 ljudi - kaže nam gazda ili šjor, kako se uzme, Dragomir Sekulić.

Zabrana rada

Carinska uprava izvijestila je da su službenici njihova Odjela za mobilne jedinice Zagreb u postupku nadzora obrade i prerade mesa, izdali zabranu obavljanja neregistrirane djelatnosti u Sekulićima.

- Veterinarska inspekcija iz svoje nadležnosti utvrdila je kršenje odredbi Zakona o higijeni i mikrobiološkim kriterijima za hranu te radi otklanjanja neposredne opasnosti, nadležni inspektori donijeli su rješenje o neškodljivom uklanjanju mesa u količini od 4855 kg - priopćili su iz Carine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:44