O NEZAVISNIM LISTAMA

VODEĆI STRUČNJAK ZA JAVNU UPRAVU DEMANTIRAO RELKOVIĆA 'Ja sam napisao neke radove za koje on tvrdi da ne postoje'

Ivan Koprić
 Marko Todorov / CROPIX

- Jučer se pojavila tvrdnja da dosad praktično nije bilo radova o nezavisnim listama i kandidatima za lokalne načelnike, gradonačelnike i župane. Premda nije bilo puno takvih radova, pouzdano znam da sam sam napisao neke od njih - kazao je Ivan Koprić, profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu i predsjednik Instituta za javnu upravu, demantirajući tako Ivicu Relkovića, ideologa Mosta koji je napustio savjetničku funkciju u Ministarstvu uprave kako bi pisao blog "Besplatna politika" u kojemu će analizirati neovisne liste.

- Nezavisne liste su fenomen koji je do sada slabo i sporadično praćen, a koji je već na zadnjim lokalnim izborima inicirao velike promjene na hrvatskoj političkoj karti - kazao je Relković.

U svojoj replici na Facebooku Koprić je napisao kako je prvi rad na temu lokalnih lista objavio u knjizi "Farewell to the Party Model? Independent Local Lists in East and West European Countries" urednika Mariona Reisera i Everharta Holtmanna 2008.

- Znatno opsežnija analiza objavljena je godinu dana ranije u našem znanstvenom časopisu Hrvatska javna uprava br. 2/2007. pod naslovom "Independent Local Lists in Croatia: In Search for a Composite Theoretical Frame". Nakon narednih lokalnih izbora održanih 2009., na kojima su sudjelovali i nezavisni kandidati za načelnike, objavljen mi je rad "Nezavisni lokalni politički akteri u Hrvatskoj" 2011. u knjizi "Izbori zastupnika u Hrvatski sabor i referendum", HAZU (ur. J. Barbić) - navodi Korpić i zaključuje kako je nesumnjivo "postojanje širokog prostora za ozbiljne analize nezavisnih lokalnih političkih aktera, sa stajališta različitih struka, ali tvrdnje "prije mene ničeg nije bilo" trebalo bi ipak opreznije iznositi u medijima i javnom prostoru uopće".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:46