TAJNOVITA UDRUGA

Vraćamo nacionalnost ‘Jugoslaven’

Dalibor Tomić, jedan od osnivača Saveza Jugoslavena, u ekskluzivnom razgovoru za Jutarnji list otkriva činjenice o tajnovitoj udruzi. U Savezu smatraju da Jugoslavena ima dosta, ali se sada iz raznih razloga tako ne mogu izjasniti

ZAGREB - Otkako je u Zagrebu u nedjelju, 21. ožujka, osnovan Savez Jugoslavena , o tajnovitoj se udruzi u javnosti nije moglo doznati ništa. Tko su, što su, odakle su, tko su im članovi, koji su im ciljevi... samo su neka od pitanja koja su zagolicala maštu pobornika, kao i protivnika te ideje. Kako slične udruge postoje u Srbiji, a u Tivtu udruga ima čak i svoju ambasadu, pokušali smo doznati koje su namjere vodstva ove koja je osnovana u Zagrebu. Veći dio programa objavljen je na stranici Nasa-jugoslavija.org. (tko voli, nek’ izvoli), gdje je, među ostalim, navedena i zanimljiva pjesma Branka Ćopića.

“Dragi brate Mićo, ti si Amerikanac, djeca su ti Amerikanci, unuci Amerikanci, žene se kako hoće i s kim hoće, a opet Amerikanci ostaju. A ja, moj Mićo, imam ti u kući čitavu varicu: sin mi Srbin, snaha Hrvatica, a moji rođeni unučići - kao da si popeo magarca na kobilu - ni tamo ni amo, strina srpska, a glava hrvatska i obratno. Živimo u Jugoslaviji, a ne smijemo ni beknuti da smo Jugosloveni. E, čija li je to konjska pamet izmislila da mi je samo znati!”

Medicinar u Njemačkoj

Nakon što smo poslali dopis, javio nam se jedan od organizatora osnivačkog skupa Dalibor Tomić. Tko je on?

- Po opredjeljenju sam Jugoslaven, po zanimanju medicinski menadžer, završio sam dvogodišnji studij u Njemačkoj. Tim se poslom bavim već nekoliko godina, imam 45 godina. Volim da se družim s ljudima iz svih krajeva svijeta, pa time i iz svih krajeva nekadašnje SFRJ. Sudjelovanjem na brojnim radnim akcijama upoznao sam tadašnju zajedničku domovinu, njene prirodne ljepote, ljude i običaje - rekao je Tomić.

Iako je Savez osnovan na prvi dan proljeća, Tomić kaže da je datum, kao i grad, izabran sasvim slučajno, no ipak se početak proljeća može gledati i simbolično. Tomić kaže da skup nije javno sazvan, za njega su se slale pozivnice, no nije nam želio otkriti konkretna imena. Potom je tražio da mu pitanja pošaljemo mailom, jer je u Njemačkoj pa ne možemo razgovarati uživo.

Kakav odnos imate prema pojmu ‘jugonostalgija’.

- Pojam nostalgija, prema Klaiću, znači čežnju za zavičajem. Uz sve to, jugonostalgija ima konkretniji, neposredniji karakter. Iako je jugonostalgija postavljena na pijedestal negativnih pojava, ona je osobna stvar svakog pojedinca i fenomen je sama za sebe.

Koje tekovine SFRJ kanite promicati?

- Socijalno i mirovinsko osiguranje, zdravstvenu zaštitu, prava radnika, obrazovanje.

Da se SFRJ nije raspala, gdje bi danas bila?

- Teško je reći gdje bi SFRJ danas bila. Vjerojatno bi bila ravnopravan sagovornik EU.

Tko su najveći uništavatelji SFRJ?

- Kapital!

Valja reći da je slična udruga u Srbiji već pokrenula inicijativu da se vrati nacionalnost Jugoslaven. Prema posljednjem popisu u Hrvatskoj 2001. se nije brojalo tko se izjasnio kao Jugoslaven. Dio njih (21.801) je vjerojatno pod ostali ili nepoznato (17.975). Zanimljivi su podaci za 1991. kada se 106.041 građanin u Hrvatskoj izjasnio kao Jugoslaven. Rekordna je 1981. s čak 379.057 Jugoslavena, za razliku od 1971. kada ih se tako izjasnilo gotovo pet puta manje, 84.118.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:23