RAFINERIJA

VRH INE PROTIV AKTIVISTA Otpušteni Predrag Sekulić: 'Kažu da su mi dali otkaz jer sam odavao tajne, a ja samo govorim iste stvari kao i vrh države'

Predrag Sekulić
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Bio je petak, 13. listopada, 16.30 sati. Nakon odrađene smjene u Rafineriji nafte Sisak, u kojoj radi već 29 godina, 49-godišnji Siščanin Predrag Sekulić, koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak i čelnik sindikata Nova solidarnost, primio je rješenje o raskidu ugovora o radu u Rafineriji nafte Sisak.

- Počet ću vjerovati da mi taj petak 13. donosi nesreću. Naime, doživio sam i prometnu nesreću u siječnju na isti dan i datum. Prijetili su mi iz Uprave Ine i ranije otkazom i stegovnim mjerama, no nekako nisam vjerovao da će ići tako daleko. Ipak jesu, ostajem bez posla, ali nisu me slomili. Ponavljam vama, kao što sam javno poručio i njima: ja ih se ne bojim. Neću otići u Irsku ili Njemačku, neće me otkaz zaustaviti u borbi za opstojnost naftne prerade u Sisku. Sisak je moj dom, moja sudbina. Ostat ću ovdje i biti sindikalni aktivist u još žešćoj borbi za opstanak Rafinerije nafte Sisak, ali i cijele Ine kao hrvatske naftne kompanije - rekao nam je Sekulić jučer nakon što je Hrvatsku šokirala vijest da je jedan sindikalni aktivist dobio otkaz zbog borbe za dobrobit i opstanak tvrtke u kojoj radi.

Sekulić je inače i županijski vijećnik koji je na prošlim izborima bio nositelj liste Mosta, a također je bio i kandidat za župana.

Medijski istupi

Ina obrazlaže odluku svoje Uprave: “Budući da g. Sekulić opetovano krši odredbe Ininog Pravilnika o radu i drugih internih akata, i to unatoč prethodno izrečena dva upozorenja o obvezama iz radnog odnosa i mogućnosti otkaza, pokrenut je proces nadomjesne sudske odluke otkazivanja ugovora o radu za g. Sekulića. Naime, g. Sekulić u svojim medijskim istupima iznosio je netočne tvrdnje o poslovanju kompanije te podatke koji spadaju u domenu poslovne tajne, kao i dovodio u pitanje vjerodostojnost Ininih financijskih izvještaja. Prekršio je niz zakona, internih akata i etička načela INA Grupe na način da je u svojim istupima diskriminirao i vrijeđao, naročito po nacionalnoj osnovi, što šteti ugledu kompanije. Također, neovlašteno je ulazio u poslovni prostor te je prekršio propise o sigurnosti i zaštiti na radu i propise o zaštiti od požara koji su u Ini ne samo zakonska obveza, već i apsolutni prioritet. Zaključno, u Ini ne osporavamo prava radnika na javno istupanje i djelovanje, no svojim nesavjesnim ponašanjem g. Sekulić ne samo da narušava imidž kompanije, već i stvara tenzije među ostalim zaposlenicima te obmanjuje javnost, pa je ova odluka donesena na dobrobit kompanije i svih njenih dionika.”

- Nevjerojatno je ovo obrazloženje Uprave Ine. Kažu da odajem poslovne tajne, a iznosio sam poznate podatke, govorio sam ono što govore čelnici hrvatske države, premijer, predsjednica, resorni ministri. Meni su u Ini svojedobno rekli, a neću odati tko mi je izvor, da u MOL-u uvijek mogu naštimati poslovne rezultate bilo koje od četiri njihove rafinerije. Plus ili minus 300 milijuna kuna Rafinerije u Sisku dio je njihove igre u excel tablicama, već kako im politički i strateški interesno odgovara. Ponavljam, nema nikakvih razloga da Rafinerija Sisak bude gubitaš, ona stvarno to i nije, ali gubitak treba prikazivati kako bi se opravdalo neprevođenje ugovorne obveze - modernizacija sisačke Rafinerije i danas-sutra njezino zatvaranje. Kažu, dalje, da sam neovlašteno bio gdje ne smijem biti, a riječ je o našoj sindikalnoj akciji u kojoj smo ukazali kako Mađari organiziraju prijevoz vlakom nafte iz slavonskih i moslavačkih naftnih polja, a prema odluci Vlade i uredbi resornog ministra mora se prerađivati u Sisku. Kako neovlašteno? Pa ja sam sindikalni povjerenik, ja sigurnosne standarde u Ini poznajem i poštujem bolje od njih. Ničim nismo ugrozili sigurnost, samo smo ih ‘provalili’ da u tajnosti ukrcavaju sirovu naftu u vagon-cisterne i odvoze - pojašnjava Sekulić.

Pitamo ga gdje je to vrijeđao nacionalne osjećaje pa da to bude argument za njegov otkaz.

Opomena pred otkaz

- Nikada i nigdje nisam nikoga vrijeđao na nacionalnoj osnovi. Oni ne razumiju što znači pojam ‘mađaroni’, ja sam samo rekao da je politika Mađara i mađarona glede Ine kobna za opstanak Rafinerije Siska i cijele Ine, jer od zatvaranja, nakon što zatvore rafineriju u Sisku, nije sigurna ni rafinerija u Rijeci - ističe Sekulić. Mađaron je povijesna politička kvalifikacija, ne rasna i nacionalna činjenica ili uvreda, kaže Sekulić.

Pojašnjava nam kako je prvu opomenu pred otkaz dobio u srpnju prošle godine zbog upozorenja da MOL organizira prijevoz vlakom hrvatske nafte, koja se naftovodom doprema do Siska, na preradu u Rijeku. Drugu opomenu primio je u ožujku ove godine.

- Zabrinuti radnici poslali su anonimnu prijavu etičkom povjerenstvu u kojoj su pridodani moji javni istupi i FB objave o stanju u Rafineriji i borbi protiv njezina zatvaranja. Možeš misliti, zabrinuti radnici Rafinerije nafte Sisak, koji su, ne na moju inicijativu, nakon objave vijesti da sam dobio otkaz potpisivali potporu meni. Uz mene je otvoreno stalo 540 od 620 zaposlenika. Kažu da nisu potpisali uglavnom oni koji su na bolovanju ili godišnjem - kaže nam Predrag Sekulić.

Radna mjesta

U Sisku smatraju da je ovim potezom, otkazom čelniku Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak, Uprava Ine, odnosno Uprava MOL-a počinila veliku grešku, jer će samo radikalizirati nastojanja radnika i sindikata da sačuvaju svoja radna mjesta. Iz navedenog proizlazi da se priča o otkazu čelniku sindikata i koordinatoru Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak odlično uklapa u povijest neuralgičnih točaka složenih odnosa Ina-MOL.

Da podsjetimo: Hrvatska je s MOL-om 2003. godine potpisala kupoprodajni ugovor. MOL-u su 2009. godine predana upravljačka prava nad Inom, čime se već godinama bave Državno odvjetništvo i sud. MOL se kao strateški partner još 2003. godine obvezao proširiti maloprodajnu mrežu, proširiti tržišta na zemlje u okruženju, povećati istraživanje i proizvodnju te modernizirati rafinerije u Rijeci i Sisku. Ništa od toga nije napravio. To je stvarno stanje, a Siščanima, baš kao ni Sekuliću, nije jasno zašto hrvatska politika uporno šuti. Nije mu kao branitelju i dragovoljcu Domovinskog rata jasno zašto šute braniteljske udruge.

- Nismo se dali ‘91. gaziti, a sad nas gaze. Jesu li naši prijatelji ginuli za ovo? Moramo se trgnuti danas, sutra će biti kasno - zaključuje Sekulić.

U Ini, između ostalog, kažu kako nije bio cilj dati otkaz sindikalcu i čelniku rafinerijskog stožera kako bi se demonstrirala sila, nego pokazati da moraju vrijediti jednaka prava za sve, ali i odgovornost glede poštivanja zakona i internih propisa, za obične radnike, rukovodstvo i sindikalne čelnike. Da je bilo tko u Ini napravio tri tako teška prekršaja kakva je učinio gospodin Sekulić, dobio bi otkaz, kaže nam naš sugovornik iz Ine. Pojašnjava kako je prvu opomenu pred otkaz Predrag Sekulić dobio zbog teškog kršenja sigurnosnih protokola u Graberju Ivaničkom, gdje je na mjestu gdje je velika opasnost od požara boravio neovlašteno i koristio mobitel te pušio. Druga opomena je rezultat postupanja po anonimnoj prijavi u kojoj se tvrdi da je Sekulić vrijeđao i prijetio, dok je treći razlog, odnosno, kako kažu u Ini, kap koja je prelila čašu, odnosno okidač za otkaz, bio Sekulićev nedavni javni istup u kojem je iznosio podatke koji spadaju u domenu poslovne tajne te baratao netočnim podacima o rafinerijskoj marži, čime je Ini nanio štetu.

Doznajemo da je Ina nakon negativnog stava sindikata Nova solidarnost o otkazu Sekuliću pokrenula pred sudom proces nadomjesne sudske odluke otkazivanja ugovora o radu, što je procedura koja traje i do godinu dana. Do tada, prema stavu iz Ine, Predrag Sekulić može i treba redovno dolaziti na posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:10