MARATONSKI SASTANAK PREDSJEDNIŠTVA

VRH SDP-a SMIJENIO SINDIKALNU POVJERENICU Karolina Leaković više nije međunarodna tajnica, Bernardić priznao da ga je osnivanje sindikata iznenadilo

 Damir Krajač / Hanza Media

Predsjedništvo SDP-a u četvrtak je zasjedalo preko četiri sata tijekom kojih su obradili sedam tema i o njima zauzeli političke stavove.

Jedna od prvih točaka bilo je razrješenje mađunarodne tajnice Karoline Leaković, inače sindikalne povjerenice i kandidatkinje za predsjednicu SDP-a na nedavnim unutarstranačkim izborima. Odluka o smjeni je donesesna jednoglasno, a uz nju je išlo imenovanje Domagoja Hajdukovića na tu dužnost koja ubuduće neće biti profesionalna, odnosno za nju se neće dobivati plaća u SDP-u, nego će se obavljati bez naknade.

- SDP je potupno zanemario sve međunarodne kontakte, doduše to je bio stav i politika bivšeg predsjednika Zorana Milanovića, no Karolina Leaković je suodgovorna jer je obnašala dužnost međunarodne tajnice - kazao nam je jedan od članova Predsjendištva SDP-a.

Na dnevnom redu su bili, kako nam je rekao Rajko Ostojić, potpredsjednik SDP-a i jedan od najbiližih suradnika Davora Bernardića, i Ina i HEP.

- Potvrdili smo raniji stav kako je očigledno sve to amaterski pripremljeno - kazao je Ostojić i podsjetio na nedavnu procjenu Bloomberga po kojo bi se za 25 posto dionica HEP-a moglo dobiti 4,6 milijardi kuna, dok MOL-ov udio u Ini vrijedi 17,4 milijarde.

- Energetski sektor je važan, osobito struja koja se može usporediti s vodom. Ako ne privatiziramo vodu, zašto bismo struju - kazao je Ostojić i napomenuo kako treba vidjeti i postoji li sukob interesa u obitelji Dalić.

Podsjetio je da je SDP pripremio interpelaciju za Inu i idućeg tjedna će je podnijeti. Osim interpelacije, SDP najavljuje i podnošenje zahtjeva za opozivom ministra znanosti, obrazovanja i sporta Pave Barišića i to radi plagijata. Kada je riječ o opozivu, Vlada se u roku od 30 dana na njega mora očitovati.

Tijekom jedne od najduljih sjednica Predsjedništva SDP-a razgovaralo se i o lokalnim izborima te odredilo da voditelj stožera bude krapinsko zagorski župan Željko Kolar, a određen je i cijeli izborni stožer. Unutarstranačke teme ipak su bile dominantne, pa je tako dogovoreno da će SDP izraditi tri poslovnika. Jedan po kojemu će raditi Predsjedništvo, drugi za Glavni odbor, a treći je pripremio Arsen Bauk i njime bi se regulirao saborski Klub zastupnika SDP-a.

- Predsjednik stranke Bernardić je tražio da SDP zauzme stav prema slučaju našega gradonačelnika u Kutini koji je bio na otkrivanju spomen ploče s natpisom "Za dom spremni" jer nam se ne smije ponovno dogoditi slučaj Baldasar - kazao je Ostojić i dodao da se Predsjendištvo složilo u stajalištu da svaki branitelj zaslužuje pijetet i naklon, ali se osuđuje korištenje ustaških pozdrava.

Na dnevnom redu je bio i član Predsjedništva Boris Lalovac koji je zamolio da mu se radi optužbi bivše supruge za obiteljsko nasilje omogući privremeno povlačenje iz javnog života. To je prihvaćeno i u SDP-u se njegov slučaj više neće komentirati.

Novi šef SDP-a Davor Bernardić otvorio je i pitanje sindikata, priznao da ga je to iznenadilo, ali je naglasio da SDP-ovi zaposlenici imaju pravo na sindikalno organiziranje i podržao ga. Suprotno medijskim nagađanjima, nije bilo govora o smjeni glasnogovornice Danice Juričić Spasović (također članice sindikata), a glasnovornica je bila cijelo vrijeme na Predsjedništvu i navodno imala i priliku obratiti se vodstvu stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:45