VEDRANA TABOR

Vrijedan uspjeh hrvatske znanstvenice: Otkrila kako zaustaviti rak

Riječ je o istraživanju u kojem se pokazuje kako stanice same sebe štite od raka. To otkriće moglo bi imati veliku važnost u razvoju novih antitumorskih lijekova

Mlada hrvatska znanstvenica dr. Vedrana Tabor (33) jedan je od glavnih autora studije koja je nedavno objavljena u uglednom časopisu Cancer Cell. Riječ je o istraživanju u kojem se pokazuje kako stanice same sebe štite od raka. To otkriće moglo bi imati veliku važnost u razvoju novih antitumorskih lijekova.

- Ovim radom došli smo do novih saznanja o tome kako se naše stanice na početku razvoja tumora bore protiv ekspanzije malignih stanica.

To je vrlo važno, jer se ukazuje na suradnju između zdravih i tumorskih stanica te imunološkog sustava kojem preostaje borba s malignim stanicama.

U ovom slučaju, imunološki sustav je izazvao senescence, potpuno i trajno zaustavljanje staničnog ciklusa tumorskih stanica - rekla je dr. Tabor.

‘Ovo radim za moju baku’

- Ovaj rad za mene ima i emocionalnu važnost. Naime, moja baka Draginja umrla je od raka tijekom moga studija, što je uvelike utjecalo na moj životni put. I moja je doktorska disertacija posvećena baki - istaknula je Vedrana.

Vedrana Tabor rođena je u Zagrebu gdje je diplomirala molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF). Nakon diplome usavršavala se na Nizozemskom institutu za istraživanje raka (NKI) u Amsterdamu te u Centru Max Delbrück u Berlinu.

Od 2008. godine radi kao postdoktorandica u berlinskom Institutu za molekularnu farmakologiju.

U Hrvatsku se neće vratiti

U Hrvatsku se, u skoroj budućnosti, ipak neće vratiti.

- Želja za povratkom postoji, no moj partner je Šveđanin i oboje smatramo da bi nam ipak bilo jednostavnije živjeti u zemlji kao što je Švedska - kaže Vedrana Tabor.

piše Tanja Rudež

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:09