GUVERNER HNB-a

VUJČIĆ PROGOVORIO O SLUČAJU FRANAK, POLITIČARIMA PORUČIO 'Da je general Červenko 95. komentirao Oluju na TV-u, nisam siguran da bi baš dobro uspjela'

 Zeljko Tutnjevic / Dubrovacki vjesnik / CROPIX

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić gostovao je u četvrtak u emisiji RTL Direkt Zorana Šprajca u kojoj je, između ostalog, progovorio o slučaju švicarskog franka.

Voditelj ga je na početku razgovora pitao jesu li Vlada i banke počele kakve pregovore oko problema sa švicarskim frankom, na što je Vujčić umjesto izravnog odgovora rekao da je on u svakom trenutku o švicarskom franku govorio što je mislio, i 2005. i 2015. godine, a i da danas to govori onima koji žele slušati i koji pitaju.

Šprajc je zatim konstatirao da se političari s jedne strane prave kao zaštitnici nacionalnih interesa, a da bankari s druge strane žele braniti svoje interese te je guvernera pitao je li ova situacija prenapuhana kriza ili postoji zaista neka realna opasnost da nam se dogodi nešto loše.

- Pa gledajte, ja mislim prvo da u ovom trenutku imamo dva procesa. Jedan, tužbu pred arbitražnim sudom u Washingtonu, a drugi, početak procesa od strane Europske komisije u toj eksplanatarnoj fazi s pismom koje je poslano i na koje je otišao odgovor. To je situacija koju treba shvatiti ozbiljno. Država, kao što je ispravno zaključeno, treba braniti svoje nacionalne interese. Da bi se branili nacionalni interesi, prvo ih treba dobro definirati. I kad se definiraju, onda treba odabrati tim ljudi koji će na najbolji način znati te nacionalne interese tako definirane u ovom trenutku obraniti, rekao je Vujčić.

Na Šprajcovu opasku da se nekako podrazumijeva da je nacionalni interes da kao država ne platimo ništa, guverner je uzvratio da je u principu nacionalni interes imati zemlju koja ima potencijalno visok rast BDP-a.

Vujčić je komentirao i koji nam sud više odgovara.

- Ne mogu govoriti o tome koji bi nam sud bolje odgovarao. Mi u ovom trenutku imamo ta dva kolosijeka kojima idemo. Mislim da treba biti vrlo oprezan. Ja ne vidim puno koristi od ovako puno javnih izjava o procesu. Mislim da se političari trebaju suzdržati od ovakvih izjava jer ne vidim na koji način Hrvatska od toga može u ovom trenutku profitirati. Da je general Červenko 1995. na televiziji komentirao Oluju, nisam siguran da bi baš dobro uspjela, kazao je Vujčić.

Govoreći o izboru između nagodbe ili sudskog rješenja cijelog slučaja, Vujčić je rekao da i nagodba uvijek može biti dio postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:55