RADE I NEDJELJOM

Za 600 kvadrata sjedišta HBK biskupi dali 1,2 milijuna eura: Javnost zgrožena jer se zgrada oblaže poludragim kamenom

Dio svećenika smatra da se pretjeruje u luksuzu koji se očituje u panoramskim liftovima, skupom grijanju i pročelju od oniksa

ZAGREB - Privatna tvrtka bivšeg predsjednika Sabora Zlatka Tomčića, koja je obavljala nadzor gradnje nove zgrade Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru, povukla se iz tog posla zbog navodno grubih odstupanja od arhitektonskog projekta. Predstavnici HBK ne žele ništa komentirati. Ni arhitekt Nenad Fabijanić, koji je projektirao novu zgradu HBK, ne želi istupati u javnosti jer se još nada “da će sve dobro završiti”. Ali, na gradilištu HBK na Ksaveru očito se događaju sukobi.

Na inzistiranje biskupa navodno je promijenjen izgled kapelice koju je unutar zgrade HBK projektirao Fabijanić, a dio svećenika smatra da se pretjeruje u luksuzu koji se očituje u panoramskim liftovima, skupom sustavu grijanja i posebnom pročelju od poludragog kamena oniksa.

Oniks najmanji problem

- Oniks je najmanji problem - bilo je sve što je jučer htio reći arhitekt Nenad Fabijanić. U doba recesije postavljanje poludragog kamena na pročelje biskupskog sjedišta zvuči vrlo rastrošno, ali to je u planu još od 2004., kad je proveden natječaj za izgled nove zgrade HBK.

Oniks je poludragi kamen koji je u povijesti bio korišten i kao zaštita protiv crne magije i čarolija. Danas se smatra da simbolizira iskrenost i duhovnu snagu. U zgradu HBK ugrađuje se u obliku laminata koji se sastoji od tankog, 4-milimetarskog sloja oniksa stiješnjenoga između dvaju slojeva stakla, tako da se izbliza vide sve žilice u kamenu. Površina pročelja, koje će biti pokriveno oniksom, iznosi oko 600 četvornih metara, a cijena takvog građevinskog zahvata stoji 1,2 milijuna eura.

Tomčić se povukao

Nitko nam nije želio potvrditi točnost tog iznosa. Zlatko Tomčić samo je izjavio: - Moja tvrtka Capital Ing se iz tog posla povukla. Direktor i vlasnik tvrtke KFK Tehnika, koja iz Italije uvozi oniks za pročelje HBK, nisu bili dostupni. Njihova je tvrtka, inače, radila pročelja na mnogim novim zgradama u Zagrebu, ali i na zgradi Muzeja arhitekture i dizajna (MAD) u New Yorku.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:55