TOMISLAV ROSAN

'ZA MENE JE MARIHUANA ALELUJA, BOG!' Djedica iz Pakoštana u sudskoj bitci zbog trave u podrumu

 ZADARSKI.HR

- Za mene je marihuana aleluja, bog. Kad sjednem među dva metra visoke biljke ja dišem punim plućima. Kada sam prvi put polizao žlicu na kojoj su bili ostaci ulja marihuane koje sam kuhao vratio sam se u djetinjstvo. Spasio sam puno života i nitko mi ne može kazati da to nije lijek. To je lijek nad lijekom - ispričao je za Zadarski.hr umirovljenik iz Pakoštana, 77-godišnji Tomislav Rosan, koji je giht, astmu i visoki krvni tlak godinama liječio marihuanom iz vlastite proizvodnje.

Biljke je u kontroliranim uvjetima uzgajao u podrumu i na krovu kuće, zbog čega je na koncu pao u ruke zadarske policije i završio na sudu, gdje mu se vodi postupak zbog preprodaje i posjedovanje opreme za proizvodnju opojne droge.

Presuda zbog marihuane koju su mu policajci pronašli 2012. godine, očekuje ga u četvrtak 28. srpnja, a još ga čeka postupak zbog 460 stabljika marihuane koje su pronađene u svibnju ove godine u podrumu njegove kuće gdje su rasle u kontroliranim uvjetima.

Sudu je objasnio kako marihuanu u kombinaciji s drugim ljekovitim biljem koristi za pripravu ljekovitog čaja, te za obloge, a ispričao je i kako mu pomaže lijek spravljen od sjemenki kanabisa prokuhanih u mlijeku.

- Ta je biljka lijek za sve. Kada sam spaljivao suhe ostatke shvatio sam da mi dim pomaže i da mi astma više nije problem. Imao sam i tumor koji sam izliječio. Nije mi jasno da se u drugim zemljama poput Holandije može normalno uzgajati, a mi u Hrvatskoj nemamo ništa, a i ne smijemo ništa. Marihuanu nikada nisam prodavao, ako bi netko pitao dao sam mu, no ako ne smijem onda je više neću uzgajati i zdravo, ne želim imati posla sa državom. Neka odem na onaj svijet, ionako sam tamo već bio nekoliko puta – ispričao je djedica koji u Pakoštanima živi sam od 900 kuna austrijske mirovine. Dodao je kako mu novac ne treba, te da mu je njegova mirovina dovoljna za život.

- Sada samo zahtijevam neka mi se vrate sijalice, dva mobitela i plinska boca original koju su mi policajci zaplijenili. Nije to marihuana, to košta velike pare - kazao je sucu Ivanu Marinoviću.

Rosanov "medicinski" laboratorij sadržavao je, naime, rasvjetni i ventilacijski sustav, sustav grijanja i mjerenja temperature i vlage, a pronađen mu je i digitalni mjerač kiselosti tla. Smatrajući kako je Rosanova obrana tek izlika za izbjegavanje kazne, optužba zahtijeva kaznu kojom će se zaustaviti njegova "manufaktura".

- Evidentno je pomodarstvo da se u slučaju zaticanja veće količine marihuane okrivljenici brane da je ta droga samo za liječenje iako takve bolesti niti u alternativnoj medicini nisu opisane za liječenje pripravcima kanabisa, poput astme, hipertenzije i gihta. Treba imati u vidu da je okrivljeni koji je nezaposlen s 900 kuna mirovine povremeno nadničario, što ne bi mogao da boluje od ovih bolesti koje je spomenuo - rekao je zastupnik optužbe Ivica Škara čemu se usprotivila obrana navodeći kako nema osnove za Rosanovu osudu.

Kako je naveo Rosanov odvjetnik Marko Kolanović, tijekom sudskog postupka nije dokazano niti u indicijama da bi on bilo kome prodao sjemenke konoplje ili na bilo koji način se okoristio davanjem i uzgojem te biljke.

- Biljna alternativa dopušta mogućnost da se marihuana koristi za liječenje astme – kazao je Kolanović.

Osim za posjed i preprodaju marihuane, Rosan se tereti i za prisilu prema službenoj osobi jer je nasrnuo na policajca koji je brojao njegove biljke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:29