ODLUKA UPRAVNOG VIJEĆA

Za ravnateljicu Hine izabrana Branka Valentić, koja je novinsku agenciju vodila i protekle četiri godine

Branka Valentić, arhivska fotografija
 Damjan Tadić / CROPIX

Upravno vijeće Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina), u četvrtak navečer je, nakon višesatnog javnog predstavljanja programa i razvoja agencije, za ravnateljicu izabralo Branku Valentić, koja je Hinu vodila i protekle četiri godine.

Dosadašnja ravnateljica Hine dobila je tri od ukupno pet glasova članova Upravnog vijeća. Tijekom predstavljanja istaknula je namjeru proširiti Hininu dopisničku mrežu u zemlji i inozemstvu, provesti promjene u sisitematizaciji radnih mjesta, pomlađivanje redakcije, a istaknula je i potrebu donošenja novog Zakona o Hini.

Peteročlano Upravno vijeće Hine izabralo je Valentić između šest kandidata. Uz Valentić, svoje programe su predstavili još novinari Ivan Kujundžić, Željko Valentić, Darko Markušić, Vanja Gavran i Neven Pavelić.

Dvojica od kandidata oštro su komentirala otvoreno pismo koje su Radničko vijeće Hine, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hinin ogranak Hrvatskog novinarskog društva (HND) proteklih dana poslali Upravnom vijeću Hine, a u kojemu se poziva vijeće da izabere kandidata s najboljim programom te uz ostalo navodi kako je "malo vjerojatno da će netko tko nije upoznat s poslovnim procesima u Hini učiniti bolje za agenciju od nekog tko je sudjelovao u njezinoj izgradnji".

Željko Valentić za pismo je rekao da je pristrano i otvoren poziv da se glasa za dosadašnju ravnateljicu, dok je Neven Pavelić ustvrdio da je riječ o "pamfletu".

Od kandidature je prethodno odustao Nenad Bach, dugogodišnji urednik poslovnih servisa u Hini, uz obrazloženje da je "politika uplela prste u izbor ravnatelja u Hini, a on ne želi davati legitimitet nečemu što nema veze sa zakonima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:52