ODBIJENICA IZ SAD-a

ZABRANA AMERIČKOG STATE DEPARTMENTA ‘Žena hrvatskog veleposlanika ne može raditi kao dopisnica HTV-a’

State Department je izvijestio da se gospođa Paro u Sjedinjenim Državama može samo volontirati
 Goran Mehkek / Cropix

Jasna Paro, dugogodišnja novinarka HRT-a, i supruga Joška Para, hrvatskog veleposlanika u Washingtonu, neće moći, kako je željela, raditi kao dopisnica iz Amerike. Amerikanci su Upravu HRT-a izvijestili da Jasni Paro nije moguće dati dozvolu za dopisnički rad.

Njezin novinarski posao nespojiv je s privatnom ulogom žene veleposlanika. Formalno se pozivaju na Bečku konvenciju koja supružnicima diplomata dozvoljava samo volontiranje, onaj rad u kojemu se ne ostvaruje prihod.

Povod za američko ne bio je natječaj na HRT-u za dopisničko mjesto u Americi na koje je sadašnjoj dopisnici Branki Slavici konkurirala Jasna Paro. Prije dvadesetak dana članovi komisije, kako saznajemo iz izvora na HRT-u, morali su dati svoje mišljenje o kandidatima premda konačnu odluku o imenovanju donosi ravnatelj.

Ne zna se tko je koga favorizirao i kako bi taj natječaj prošao da nije iskrsnula prepreka. Naime, HRT-ova služba obratila se američkom veleposlanstvu pokušavajući utvrditi ima li izgleda da Jasna Paro radi kao dopisnica.

Odgovor je, otkrivaju u MVP-u, bio kategoričan. Nema izgleda. Na koncu je ravnatelj Goran Radman dopisnički mandat do 2018. produžio Branki Slavici. «Nama na HRT-u bi to bila značajna ušteda, ne bi trebali plaćati stan i hranu, samo plaću, ali pokazalo se da je to zakonski nemoguće. A i profesionalno jako nategnuto. To je kao da novinare koji su bili na apanaži Nadana Vidoševića šaljete da izvještavaju o radu HGK.

Nemoguća misija! Neki kolege su se našli u istoj takvoj situaciji kao i Jasna, a pritom su im supružnici bili za tri mjesta nižeg ranga u diplomatskim predstavništvima. Nisu smjeli raditi dok su im žene ili muževi radili u diplomaciji. Kad je lani Jasna Paro izvještavala iz Amerike bila je u ozbiljnom prekršaju, ali na to se progledalo kroz prste. Na dopisnički mandat nije.

Jasna Paro tvrdi da prekršaja nije bilo. Jako iznenađena kad smo je kontaktirali tvrdi da to nije točno. Ne vjeruje da bi Amerikanci napravili takav gaf i uskratili joj dozvolu za rad i poziva se na međudržavni ugovor od 20. Lipnja 1995. godine kojim se članovima diplomatskih obitelji jamči pravo na rad. Uostalom, lani joj je, kad je pratila Republikance, tvrdi ona, američka administracija izdala dovolu za rad i važeću novinarsku vizu. Doduše, u njezinoj građanskoj putovnici. Ne diplomatskoj na koju ima pravo kao supruga. Ona Bečku konvenciju smatra anakronom i diskriminirajućom.

Ovo nije prvi put da se delikatna pozicija Jasne Paro stavlja na dnevni red. I kao dopisnica iz Londona, dok je njezin suprug vodio veleposlanstvo u Velikoj Britaniji a potom i Kraljevini Nizozemskoj, bila je meta kritike.

Uvijek nešto postaje krhko u tom dualizmu: novinarska etika ili bračna privrženost. Kakav god prilog da napravi uvijek se iščitava kroz prizmu supruge, prebliske izvorima informacijama, kakve drugi nemaju. Noblesse oblige u diplomatskoj varijanti znači da bračni suživot povlači za sobom ili odricanje od karijere ili odvojeni život. Nema rješenja koji bi vuka učinio sitog i ovce ostavio na broju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 18:12